Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sevgili okurlarım, son yıllarda Türkiye ve dünyada yükselen gastronomi değerleri bu sektördeki insanların bilgi birikimlerini gelecek nesillere aktarmalarına ve pandeminin etkisinin azalmasıyla da öğrenciler, köy halkları ve kadın üreticiler gibi topluluklarla bir araya gelmelerine sebebiyet verdi. İşte bu kapsamda hayata geçirilen en büyük projelerden biri de dağlarından yağ, ovalarından bal akan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış antik şehir Aydın’a özgü ‘Aydın Gastronomisi’ isimli kitap oldu. Aydın Valisi Sayın Hüseyin Aksoy’un önderliğinde; gastronomi alanında çok sayıda değerli ismin katkıları ve bir yıllık çalışmanın sonucuyla şehrin kültürel değerleri ve gastronomik zenginlikleri bir araya getirildi.
Kitapta çorbalardan, salatalara, turşulara; etli sulu yemeklerden kavurmalara, kızartmalara, hamur işlerine, balıklara ve tatlılara kadar birçok özel yöresel lezzete yer veriliyor. Yağlı Kesik’ten Cingen Pilavı’na, Dalama Tandırı’ndan Kulak Çorbası’na, Nazilli Pidesi’nden Turp Otu Ekşilemesi’ne; Kedirgen Kavurması’ndan Kabak Karnıyarık’a, Ekmek Dolması’ndan Topalak Aşı’na kadar hikayeleriyle tam 117 tarif var. Bu vizyona katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor ve şimdi mekanlarımıza geçiyorum.

Haberin Devamı

Antik Kemer Doğal Yaşam Alanı

Kuşadası Kirazlı yolunda bulunan Antik Kemer Doğal Yaşam Alanı, kahvaltı, öğle-akşam yemekleri ve özel davetleriniz için tercih edilen doğanın içinde sessiz ve keyifli bir mekan… Ben Ege mutfağını yorumlayan şeflerin hazırladığı kahvaltıyı tercih ettim.
Burada Aydın’a özgü tarhana çorbası ve tatlı maya ekmeğinin eşlik ettiği kahvaltımızda Memecik kırma yeşil zeytin ve Memecik çizik siyah zeytin masanın yıldızlarıydı. Tüm bunlara Memecik zeytinyağı da eşlik etti. Deve sucuğu da sıcaklar arasındaki yerini aldı.
Reçellerde ise turunç kiraz ve ayva çeşitleri vardı. Eminim diğer öğünler de kahvaltıları gibi bir şölen havasındadır. Bahçede ise tavuklar tavus kuşları ve ördeklerin yer aldığı kümesler, içinde su kaplumbağalarının yüzdüğü mini göletler çocuk oyun alanı, hamaklar ve salıncaklar bulunuyor. Manzaramızsa alabildiğine yeşillik…

Haberin Devamı

Egenin aynasıdır Aydın

Çıtlık Belen Kahvaltı

Zeytin ağaçları kendiliğinden büyüyor Aydın’da, incir ağaçları başınızı çevirdiğiniz her yerde, peki ya enginar? Toprağında envaiçeşit bitki yetişen kadim şehrin Efeler ilçesine bağlı Gölhisar Mahallesi’nde yaygın olarak yetiştirilen enginar, genç girişimci Dilayda Bilge’ye ilham vermiş. Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra doğup büyüdüğü yere dönüp hem kazanmış hem de kazandırmış. Onu Gurme Enginar isimli sosyal medya hesabından tanıyabilirsiniz. Çıtlık Belen’de ise zeytinyağlı sap enginar yemeği, portakallı zeytinyağlı bebek enginar, kıymalı enginar dolması, zeytinyağlı yaprak sarma, iç baklalı enginar, Ege otları ile sini böreği ve kızartmaların da yer aldığı geniş menü deneyimledik.

Köyün yamaçlarında yer alan bu bahçe, genelde kahvaltı mekanı olarak tercih ediliyor. Bu huzur veren mekanda eminim tüm yemekler şölen havasında!

30 YILDIR HEPİMİZ ‘ŞANS’LIYIZ!

İstanbulluları 30 senedir, Türk ve yabancı mutfaklarıyla tanıştıran ve özellikle iş dünyasının öğle saatlerinde yiyecek-içecek ve görüşme-konuşma mekanı olan Şans Restaurant, geçtiğimiz günlerde 30’uncu yılını kutladı.
Sahibi Niso Adato önderliğinde, Chaine des Rotisseurs ve İncili Gastronomi Rehberi gibi önemli ödüllere layık görülen böylesine bir restorana sahip olduğumuz için çok ‘Şans’lıyız!
Nice 30 yıllara…

Haberin Devamı

Egenin aynasıdır Aydın