SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Neden sürekli aç hissediyorsunuz?

Bedeniniz için yeteri kadar yemek yediğinizi düşünmenize rağmen hala kendinizi aç mı hissediyorsunuz? Kendinizi sürekli buzdolabının karşısında mı buluyorsunuz? O halde beslenme ve yaşam şeklinizi değiştirmenin vakti gelmiş demektir! Peki neden her ne yesem de aç hissediyorum, bu durumu düzeltmek için ne yapabilirim derseniz gelin hep beraber inceleyelim...

Milliyet Haber

1. Az yemek

Evet yanlış okumadınız. Bazı kişiler gün içerisinde beslenme şekillerine dikkat etmeden bedeni için gerekli olan kalori miktarından çok daha az miktarda besin tüketirler. Hatta bu durumun farkında olamayabilirler. Çünkü midede doygunluk hissine ulaşırlar fakat aldıkları kaloriden daha fazla enerji harcayarak bedende yakım işlemini arttırırlar. Bu durumda sürekli aç hissetmenize neden olur. Bu nedenle aldığınız kalori ile tükettiğiniz kaloriyi eşitlemekte fayda var. Aynı bağlamda yemeği çok hızlı yemek de zararlı etki gösterir. Tokluk sinyallerinin beyine geç ulaşmasına neden olur. Bu da sizi daha fazla yemeye iter. Yavaş şekilde ve besinleri çok çiğneyerek tüketmek sağlıklı olacaktır.

2. Yetersiz Su İçmek

Maalesef en yaygın olarak yapılan bir beslenme hatası. Su içmeyi alışkanlık haline getirmek yerine aç olduğunuzu hissedip su yerine yemek yemeye odaklanabilirsiniz. Bu durumun ana sebebi beynin hipotalamus bölgesindeki sinirsel bir karışıklıktır. Beyin bazı durumlarda su ihtiyacını yanlış yorumlar ve siz de yemek yemek isteyebilirsiniz. Gereğinden fazla yeme isteği yani doygunluk hissine bir türlü ulaşamamadan dolayı da aç hissedersiniz. Bu durumda önce su için ve 20 dakika bekleyin. Eğer halen aç hissediyorsanız gıda tüketmeyi tercih edin diyorum.

3. Uykusuzluk

Düzensiz ve yetersiz uyku bedeninizdeki açlık tokluk sistemini kontrol eden hormonları etkiyebilmektedir. Uyku düzeni bozuk olan bireyler iştahlarını daha zor kontrol ederler ve haliyle doyma hissine de daha geç ulaşırlar. En kötüsü ise yüksek yağlı ve kalorili besinleri tercih ederek kilo almaya meyillidirler. Günde 8 saat kaliteli bir uykuya önem vermenizde fayda var. Unutmayın uyku metabolik dengeniz için de çok önemlidir!

4. Fazla Şeker Tüketimi

Biliyorsunuz ki tatlı gıdalar kandaki şeker seviyesini aniden yükseltir ve bu durumda sizde geçici bir tokluk hissi yaratır. Çok zaman geçmeden tekrardan kendinizi doymamış yani aç hissedersiniz. Önerim; ana öğünlerde protein ağırlıklı bir beslenme şekli uygulayarak ara öğünlerinizde badem, meyve gibi doğal atıştırmalıklar tüketmenizdir. Bu sayede kan şekeriniz aniden yükselmeyecek siz de doygunluk hissine doğru şekilde ulaşacaksınız. Hatta glisemik indeksi düşük olan gıdaları tercih etmeniz çok daha faydalı olacaktır diyorum!

5. Stres

Eğer stres yarattığınız durum hayatınızda geçici değil ise bedeniniz zamanla kortizol seviyesini arttıracaktır. Kortizol ise açlık hormonlarınızı tetiklerken bir yandan da kandaki yağlarınızı çekip onları yağ hücrelerinize depolamaya başlar. Haliyle beden dengesinde sorun ve açık-tokluk durumlarınızda problemle karşılaşırsınız. Tabii stres bunların dışında birçok hastalığında nedenidir. Bu nedenle olabildiğince stressiz bir yaşama geçiş yapmak oldukça önemlidir.

Sağlıkla kalın…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

Merve Karataşlı

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Yaz ayları için arındırıcı detoks tarifleri
  2. Beyin sağlığını koruyan mind diyeti hakkında her şey
  3. Sattvik beslenme hakkında her şey!
  4. Psikobiyotikler hakkında her şey!
  5. Çakraları dengeleyen mucize besinler
  6. Kalp sağlığınız için tüketmeniz gereken yağlar
  7. Sağlıklı bir kalp için portfolio diyeti
  8. Yılbaşına özel beslenme ipuçları ve örnek yılbaşı menüsü
  9. Flexitarian diyet nedir? Kuralları ve sağlığa faydaları nelerdir?
  10. Bağışıklığı destekleyen kış sebzeleri

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.