Bilgi Rehberi 3600 EK GÖSTERGE çıktı mı, ne zaman çıkacak? 3600 ek gösterge maaşları nasıl etkileyecek?

3600 EK GÖSTERGE çıktı mı, ne zaman çıkacak? 3600 ek gösterge maaşları nasıl etkileyecek?

20.07.2022 - 09:04 | Son Güncellenme:

3600 ek gösterge ile ilgili son gelişmeler yakından takip ediliyor. Ek göstergeyi de içeren yasa teklifi Meclis'te kabul edildi. Peki, ek gösterge ne zaman çıkacak, kimlere verilecek, maaşları nasıl etkileyecek?

3600 EK GÖSTERGE çıktı mı, ne zaman çıkacak 3600 ek gösterge maaşları nasıl etkileyecek

3600 ek gösterge çıktı mı? Ek göstergede son durum ne? 3600 ek göstergenin çıkması ile birlikte maaşların nasıl değişeceği merak ediliyor. İşte son gelişmeler.

Haberin Devamı

3600 EK GÖSTERGE ÇIKTI MI?

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifi ile; 3600 ek göstergeye girecek kamu görevlilerinin kapsamı genişletildi. Bu kapsamda; ek gösterge cetvellerinde yapılan değişikliklere bağlı olarak, Emekli Sandığı Kanunu'nda yer alan ve kaldırılan ek gösterge gruplarının yeniden belirlenmesi ile bentte yer alan oranları artırma, ek gösterge gruplarını değiştirme veya gruplardaki ek göstergeleri yeniden belirleme konusunda Bakanlar Kurulu'na ait olan yetki Cumhurbaşkanına veriliyor.

Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar esas alınarak emekli aylığı veya adi malullük aylığı ödenen emniyet müdürü, emniyet amiri, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, başpolis memuru ve polis memurlarından, lise ve dengi öğrenime sahip olup, emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay ilave ödeme yapılacak. MİT ve TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar; TSK Personel Kanunu uyarınca araştırma unvanlı kadrolara atananlar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı veya malullük aylığı ödenenlerden aylık bağlanmasına esas ek göstergeleri 3600'ün altında olup aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara da her ay aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılacak.

Haberin Devamı

Devlet Memurları Kanuna tabi kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, hizmet sınıfları, öğrenim durumu ve dereceler dikkate alınarak yeniden belirleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na tabi subay ve astsubayların ek gösterge rakamları, hiyerarşi, rütbe, kıdem ve dereceler dikkate alınarak yeniden belirleniyor. Akademik unvana sahip subaylar, daha yüksek olması nedeniyle Yükseköğretim Personel Kanunu'na tabi emsali akademik personel için akademik kadro unvanı ve dereceleri itibarıyla belirlenen ek gösterge rakamından yararlandırılacak.

Hakimler ve Savcılar Kanununa tabi hakim ve savcıların da ek gösterge rakamları, hiyerarşi, sınıflar ve dereceler dikkate alınarak; Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetim Kurulu Üyelerinin ek gösterge rakamları ile öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, unvanlar, kıdem ve dereceler dikkate alınarak yeniden yapılandırılıyor.

Haberin Devamı

Birinci derece uzman erbaş ve birinci derece uzman jandarma için 3600 ek gösterge rakamı belirlendiğinden, bunların yararlanacakları ek gösterge rakamlarını sınırlayan hükümler kaldırılıyor, ek gösterge rakamları, derecelerine göre yeniden belirleniyor.

Cumhurbaşkanlığı ödeneğine bağlı olarak belirlenen TBMM Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Bakan ve TBMM üyelerinin emekli aylıklarının belirlenmesine ilişkin esaslar yeniden tespit edilerek kamu görevlilerinde olduğu gibi gösterge sistemine tabi tutulacak.

3600’ÜN EMEKLİYE ÇOK ETKİSİ OLUR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 3600 ek gösterge ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çok büyük etkisi olur. Biliyorsunuz 3600 meselesi polislerle başladı. Biz bunu ele aldık ve 4 grupla sınırlı kalmadık. 4 meslek grubuyla sınırlı kaldığında bir adaletsizlik duygusu olacak.

Haberin Devamı

Bazılarına özel bir düzenleme yapıldığı zaman adalet duygusu incinir. Bir defa hiç göstergesi olmayanlara 600 puan verdik. Bu yukarıya doğru yansıdı. Kademe kademe yansıyarak ilerledi. Sonra ne yaptık, 2 yıllık okulları bitirenleri bu sürecin içerisine kattık. Diğer gruplarda 3600 edinme fırsatı yoktu. Ama kamuda önemli görevler yapıyorlar. Kamuda çalışan avukatları 3600’e kattık.

Sözü edilmeyen bekçiler. Bunları kattık. Dahası var, biz ilk defa bunları konuştuğumuz zaman dernekleri geldi bireysel olarak aradılar 3 il müdürünün 3600’ü vardı. Ankara İstanbul, İzmir’in il müdürleri 3600’dü. Bütün illeri 3600 yaptık. İlçe müdürleri, ilçe yardımcılarını kapsayan biz bunu 5.5 milyon kamu çalışanına kadar ulaştırdık.

Bunların emekli maaşlarında 2 bin liradan başlayan, statülerine göre artan farklar ortaya çıkacak, emekli ikramiyelerinde ciddi farklar ortaya çıkacak. 3600 düzenlemesiyle 45 bin liradan 70 bin liraya kadar emekli ikramiyelerinde farklar çıkacak. Mevcut emekliler de bunlardan istifade edecekler.

Haberin Devamı

TÜM MEMURLARA İLAVE 600 PUAN

Talep ve beklentilerin üzerine çıkan ek gösterge düzenlemesiyle birinci dereceye gelmiş olmak kaydıyla; tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, alan sınırlaması olmaksızın 4 yıllık yükseköğrenim mezunu sağlık çalışanları ile din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek. Bu meslek gruplarının yanı sıra avukat, il müdürü, ilçe müftüsü, bekçi, uzman erbaş/jandarma, matematikçi, istatistikçi gibi 3000 ek göstergeli tüm kamu görevlilerinin ve yüksek yargıdaki müdürlerin de ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak. Ayrıca daha önce ek göstergeden yararlanmayan yardımcı hizmetler sınıfı da ek göstergeden faydalandırılarak tüm memurlara ilave 600 puan verilecek.

Kamudaki fonksiyonel hiyerarşinin bozulmamasını temin etmek amacıyla genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600’den 4400’e; il müdür yardımcısı, şube müdürü ve ilçe müdürü gibi yöneticilerin ek göstergeleri de 2200’den 3000’e çıkarılacak. Böylelikle kamu bürokrasisinde hiyerarşi ve adalet gözetilerek, ek gösterge sisteminde yeni bir dönem başlayacak ve kamu görevlilerinin emekli aylıkları ile ikramiyeleri esaslı bir şekilde artacak.

3600 EK GÖSTERGE MAAŞLARI NASIL ETKİLEYECEK?

 

3600 EK GÖSTERGE çıktı mı, ne zaman çıkacak 3600 ek gösterge maaşları nasıl etkileyecek