Cadde1-7 NiSAN KANSER HAFTASI - ARA KANAMALAR VE KiSTLERE DiKKAT

1-7 NiSAN KANSER HAFTASI - ARA KANAMALAR VE KiSTLERE DiKKAT

02.04.2014 - 19:20 | Son Güncellenme:

Rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserlerini içeren kadın kanserleri, Türkiye’de de sık görülüyor. Bu kanser türleri, yıllık muayenelerin aksatılmaması, çeşitli tarama ve korunma yöntemlerinin etkili kullanılmasıyla erken dönemde tespit edilebiliyor.

1-7 NiSAN KANSER HAFTASI - ARA KANAMALAR VE KiSTLERE DiKKAT

Türkiye’de rahim kanserleri tüm kanserler arasında dördüncü, yumurtalık kanserleri beşinci ve rahim ağzı kanserleri de dokuzuncu sırada yer alıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi’nden kadın hastalıkları, doğum ve jinekolojik kanser cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, kadın kanserleri hakkında bilgi verdi:

Haberin Devamı

VAKALAR ARTACAK
Gelecek 15 yıl içinde mevcut kanser vakalarının iki katına çıkacağı öngörülüyor. Özellikle cinsel yolla bulaşan HPV’nin neden olduğu rahim ağzı kanserlerinin genç nesilde değişen cinsel davranışlara paralel olarak gelecek yıllarda artması bekleniyor. Kötü beslenme alışkanlıkları, sigara, kimyasal maddeler ve ilaçlara maruz kalma, bağışıklık sistemindeki yetersizlikler ve genetik geçiş bu artıştan sorumlu diğer faktörler arasında.

KİMLER RİSK ALTIDA??
-Yumurtalık kanserleri, gelişmiş ülkelerde ve sosyo-ekonomik durumu iyi topluluklarda daha sık görülüyor. Özellikle erken âdet gören ve geç menopoza giren, hiç doğum yapmamış olanlar, kısırlık tedavisi için ilaç almış kadınlar, ailesinde meme veya yumurtalık kanseri olanlar daha çok risk altında.
-Rahim kanserleri de daha çok gelişmiş ülkelerde görülüyor. Rahim kanserleri, erken âdet gören ve geç menopoza giren kadınlarda, hiç doğum yapmamış olanlarda, şişman, diyabetik ve ileri yaşlarda daha sık ortaya çıkıyor.
- Erken yaşta cinsel ilişki, çok eşlilik ve sigara HPV virüsün bulaşma riskini artırıyor. Bu durumlarda rahim ağzı kanseri daha sık ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Yumurtalık kistleri
Yumurtalık kanserleri, yumurtalıklarda ortaya çıkan bir büyüme ile belirti verebiliyor. Yıllık rutin muayeneler ve ultrason sırasında yumurtalıktaki kitleler, tesadüfen de ortaya çıkabiliyor.
Karın ağrısı, karında şişlik, âdet düzensizliği, bağırsak düzensizlikleri gibi şikayetlerle de kendini gösterebiliyor. Özellikle menopoz sonrası ve genç yaşta görülen yumurtalık kistleri iyi değerlendirilmeli. Yumurtalık kanserlerinin etkili bir tarama yöntemi yok. Bu nedenle yıllık jinekolojik muayeneler aksatılmamalı.

Kanamalı belirti
Rahim kanserleri, kendini genellikle vajinal kanama ile gösteriyor. Özellikle menopoz öncesi ve sonrası görülen düzensiz kanamalarda dikkatli olunmalı.
Menopoz sonrası görülen kanamalarda mutlaka rahim içinden kürtaj yapılarak biyopsi alınmalı ve patolojiye gönderilmeli. Rahim kanserlerinin de etkili bir tarama yöntemi mevcut değil. Bu kanserler genellikle 40 yaşından sonra görülüyor ve kanama düzensizliği ve rahim içi kalınlığı yapıyor.

Haberin Devamı


SMEAR TESTi VE AŞI ETKiLi

Rahim ağzı kanserleri erken dönemde genellikle belirti vermiyor. İlerlemiş olgularda ise kötü kokulu ve kanlı akıntı, ilişki sonrası kanama ve kasık ağrısı gibi belirtiler veriyor. Bu kanser türünde etkili tarama ve korunma yöntemleri var. Cinsel ilişkiye girdikten bir yıl sonra veya 20 yaşından itibaren ‘smear testleri’ ile rahim ağzı kanseri taraması yapılmalı. Ayrıca rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsüne karşı üretilen aşı, korunmada çok etkili.

ROBOTiK CERRAHi ÖNE ÇIKIYOR

Kadın kanserlerinde esas tedavi yöntemi, cerrahi. Cerrahi sonrası tedaviye hastalığın yaygınlığına göre kemoterapi ve/veya radyoterapi eklenebiliyor. İlk ameliyat, hastalığın tekrarlama riskini etkiliyor. Bu ameliyatlar genellikle 20-25 cm.’lik kesilerle açık olarak yapılıyor. Ancak son 10 yıldaki teknolojik gelişmeler sayesinde rahim ve rahim ağzı kanserleri, 4-5 küçük delikten laparoskopik veya robotik olarak kapalı yöntemlerle yapılabiliyor. 1 cm.’den küçük delikler açılarak 3 boyutlu görüntü kalitesi sayesinde kansız ameliyatlar gerçekleş tiriliyor. Böylece hastalar daha kısa sürede iyileşiyor, hastaneden daha çabuk taburcu ediliyor ve günlük hayatına erken başlıyor. Daha az ağrı, daha az komplikasyon oluyor. Böylece hastalara cerrahi sonrası gereken kemoterapi ve radyoterapiye erkendenbaşlanabiliyor.

Haberin Devamı

YARIN: RADYASYON ONKOLOJiSi

KEŞFETYENİ
Tanışma hikayesini ilk kez anlattı! İtirafı herkesi şaşırttı
Tanışma hikayesini ilk kez anlattı! İtirafı herkesi şaşırttı

Cadde | 23.05.2025 - 07:13

Son dönemin en popüler oyuncularından biri olan Sıla Türkoğlu, iş insanı sevgilisi Ata Ayyıldız ile tanışma hikâyesini ilk kez anlattı.

Yazarlar