Cadde ALERJİDE ALARM ÇANLARI - YAŞAM KALiTESiNi ARTIRMANIN YOLLARI

ALERJİDE ALARM ÇANLARI - YAŞAM KALiTESiNi ARTIRMANIN YOLLARI

28.02.2013 - 19:48 | Son Güncellenme:

Kaşınan cilt, uykusuz geceler ve kısıtlı hareket kabiliyeti, alerjik çocukların yaşam kalitesini düşürüyor. Ancak çeşitli önlemlerle hayatı kolaylaştırmak mümkün

ALERJİDE ALARM ÇANLARI - YAŞAM KALiTESiNi ARTIRMANIN YOLLARI

Hazırlayan: Tülin Açıkbaş

Haberin Devamı


Çocuk alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik çocukların yaşam kalitesini artırmanın yollarını anlattı: “Bebeklerde atopik dermatit, diğer adıyla alerjik egzama şeklinde ortaya çıkan alerji, neden olduğu kaşıntıyla hayat kalitesini düşürür. Henüz kendini kaşımayı dahi beceremeyen bebekler, sırf bu yüzden gece uyku uyuyamaz, devamlı ağlar ve hatta yemek bile yemek istemez.

Cilt bakımı önemli
Alerjik egzamada çocuğu rahatlatmanın en önemli yolu, ağızdan verilecek alerji şuruplarıyla kaşıntıyı kesmek ve bebeğin cildindeki döküntüleri geçirecek lokal uygulamaları yapmak. Alerjik egzamada banyo ve cildi nemlendirmek çok önemli. Banyo sonrası sürülecek nemlendiriciler, cilt kuruluğunu giderip kaşıntıyı azaltır. Çok ileri durumlarda doktor önerisiyle yedi günü geçmeyecek şekilde kullanılabilecek kortizonlu kremler de ciltteki rahatsızlığı gidererek yaşam kalitesini yükseltir.
Alerjik süreç ilerlerken okul çocukluğunda genellikle alerjik nezle tabloya eklenir. Alerjik nezle sıklıkla ev tozu alerjisine ve ikinci sırada çayır otu polenine karşı gelişir. Burun tıkanıklığı, akıntısı, kaşıntısı ve hapşırık şeklinde kendini gösterir. Burun tıkanıklığı özellikle gece çocuğun defalarca soluksuz kalarak uyanmasına, huzursuz uyumasına yol açar.

Haberin Devamı

Kalitesiz uyku, hiperaktif yapıyor
Gece uykusunu alamayan çocuk gündüz hiperaktif, huysuz olur ve sıklıkla ders başarısı düşer. Öte yandan hapşırık ve devamlı burun akıntısı krizleri, okul başarısına bir de bu yönden darbe vurur. Alerjiyi geçirecek, burunu açacak kortizon esaslı spreyler alerji uzmanı kontrolünde kullanıldığında çocukların yaşam kalitesi
artar. Tabii bu tedavinin kullanıldığı sürece etkili olduğu, asıl alerji tedavisinin dilaltı aşı tedavisi olduğu unutulmamalı ve en kısa sürede bu kalıcı çözüme başvurulmalı.

Gece atakları yoruyor
Çocuklarda yaşam kalitesini bozan bir diğer alerjik hastalık da çocukluk çağı astımı. Astım, tekrarlayan kriz şeklinde gece öksürükleri, hırıltı ve nefes darlığı ataklarıyla yaşamı zorlaştırır. Sık gelen ataklar, acillerde geçirilen zaman, iğne, buhar verilmesi şeklinde bitmez tükenmez tedaviler devam eder. İşte bu noktada da ilk yapılması gereken uygun ilaç tedavisiyle atakları önlemek olmalı. Bu yönde en sık kortizonlu ilaçlar kullanılır. Uygun dozda ve alerji uzmanı kontrolünde kullanıldığında çocuğa bir zararı yoktur. Hatta gece uykularını düzelterek büyüme hormonu salgısını artırmak ve çocuğun gelişimini hızlandırmak gibi olumlu etkileri de var.

Haberin Devamı

Kökten çözüm
Astım, çocukların hareket kabiliyetini kısıtlayarak da yaşam kalitesini bozar. Kana karışmayan kortizonlu ilaçlar sayesinde çocuğun rahat koşup oynaması sağlanarak hayat kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmeli. Astımda da alerjik nezlede olduğu gibi ana hedef, alerjinin kalıcı tedavisi olmalı. İlk planda ilaç tedavisiyle hastalığı baskılamak ardından da dilaltı damla aşı tedavisine geçerek kökten çözüme gitmek en doğru yaklaşım olur.

YARIN: DiLALTI DAMLA AŞI TEDAViSi