Okan International University’nin açılışı için gittiğim Miami’de tanıdığım Türkler arasına yeni isimler de ekledim. Konsolostuktaki davette, önceden tanıştığım ve kurduğu Florida Türk Radyosu nedeniyle yıllar önce haberini yaptığım şimdilerde
Türk - Amerikan İşkadınları Derneği Başkanı
olan Sevi Sarı’nın yanında Turkish American Business Women’ın Başkan Yardımcısı Duysevi Mirza Karan Miyar’la, Miami’de emlakçılık yapan Merve Gümüşyazıcı da vardı.
Yıllardır Florida’da yaşayan ve ABD vatandaşı olan 46 yaşındaki Duysevi Miyar, eski bir eğitimci, yeni siyasetçi olduğunu söyledi. 2014’teki seçimlerde Florida Eyalet Meclisi’ne girmek için Demokrat Parti’den aday olduğunu ama kazanamadığını anlatan Miyar, “2016’da seçim var. Yine adayım ve bu sefer kazanmak için elimden geleni yapacağım. Geçen seçimde yeteri kadar kapı çalamadığım için seçilemedim ama bu defa çalmadık kapı, sıkılmadık el bırakmayıp Eyalet Meclisi’ne gireceğim” dedi.
Siyasetteki bu ısrarının sebebini sorduğumda Miyar’ın anlattıkları bana o kadar tanıdık geldi ki:
“Siyasete atılmamın tek sebebi var, o da yolsuzluk. Dışarıdan öyle görünmüyor olabilir
ama acayip yolsuzluk var Amerika’da. Eski bir eğitimci olarak Amerika’da eğitim sisteminin bu yolsuzluk ve rüşvet yüzünden çöktüğünü söyleyebilirim. Siyasetçilerin aldıkları rüşvet karşılığında açılan özel okullarda hiçbir şey öğretilmiyor çocuklara. Cumhuriyetçisi, Demokratı fark etmiyor hepsi bu yolsuzluk çarkının içinde. Onlarla mücadele için atıldım siyasete.”
Seçimin ilk günü 4 eyaletten sadece 16 kişi
ABD’de yaşayan ve Büyükelçilik’te ve konsolosluklarda kaydı bulunan Türklerin sandık başına gittiği ilk günden bu notlar...
Bilgileri aktaran kişi Türkiye’nin Miami Başkonsolosu Özgür Altan...
Florida’nın da içinde olduğu güneydeki dört eyalette yaşayan Türklerin 18-20 bin civarında olduğunu ancak konsoloslukta kaydı bulunanların 5.500 olduğunu söyleyen Altan, “Buradaki Türklerin 16 gün boyunca konsolosluğumuza gelip oylarını kullanma imkânları var. İlk gün gelenlerin sayısı sadece 16’ydı” dedi.
Yurtdışında yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’nı ilk kez oylarıyla belirleyecekleri seçimlere ilgi göstermeyen Türkler, diğer ülkeleri bilemem ama Florida’daki ilk günün verilerine göre bu seçime de pek ilgi göstermeyecek.
PASAPORTTAKİ ‘B’ BİLETTE ’P’ OLUNCA
Eyüboğlu olan soyadımı Eyüpoğlu yazanlara itiraz ettiğimde aldığım yanıt hep aynı:
“Bir harfin ne önemi var.”
Okan International’ın açılışı için uçak bileti Eyupoglu olarak kesilince itiraz ettim. Aldığım yanıt şuydu:
“B’nin yanlışlıkla ‘P’ yazılmış olması bir sorun çıkartmaz.”
Evet, British Airways ile İstanbul’a, Londra’dan Miami’ye uçarken sorun çıkmadı.
Ama Miami’den dönüşte öyle olmadı.
British Airways’in kontuarından uçuş kartını alıp güvenliğin yolunu tuttum. Sıra bana geldiğinde uçuş kartımla pasaportumu alan görevliye uzattım. Görevli, önündeki cihaza önce pasaportumu, sonra biletimi okuttu.
Cihazdaki ışık yeşil değil de kırmızı yanınca görevli, “Pasaporttaki soyadıyla uçuş kartındaki uyuşmuyor. Cihaz onay vermedi” dedi.
Çare ne?
“Pasaportla uyumlu uçuş kartı.”
Mecburen döndüm British Airways bankosuna. Allah’tan BA’in Miami Müdürü tesadüfen oradaydı.
Derdimi anlatınca, “Bilet kesilirken yapılan hatayı bizim sisteme girip değiştirmemiz mümkün değil. Mağdur olmamanız için elle düzeltme yapıp kaşe basıp imzalayayım” dedi bayan.
Şayet bankoda o yetkili olmasaydı bir harf yüzünden yeni bir bilet almak zorunda kalacaktım.
GÜNÜN SÖZÜ
“Önemli olan medeni halinin bekâr olması değil, bekâr halinin medeni olmasıdır.”