Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başrollerini Oktay Kaynarca, Mehmet Akif Alakurt ve Selin Demiratar’ın paylaştığı “Adanalı” yeni yayın dönemine kulvar değiştirerek “merhaba” dedi.

Adanalı’ dizisi niye konsept değiştirdi

atv’de 30 bölüm yayınlandıktan sonra “yaz tatili”ne çıkan dizinin türü “polisiye komedi”ydi...
Yeni yayın döneminin ilk bölümü dün gece ekrana gelen dizinin yapımcıları Ali Gündoğdu, Mehmet Yiğit Alp ile “Adanalı”nın senaristi ve yönetmeni Tayfun Güneyer, “Daha yeni, daha hızlı, daha eğlenceli” sloganıyla dizinin konseptinde değişikliğe gitti. Dizinin yapımcılarından Mehmet Yiğit Alp, bu değişikliğin sebebini şöyle açıkladı:
“Dizimiz yine polisiye komedi... Ama geride bıraktığımız sezonda ekrana gelen 30 bölümde komedi daha ağırlıktaydı... Bu sezon ise macera daha önde olacak... Bu sezon ‘Adanalı’ tutkunlarına bol bol aksiyon izlettireceğiz.”

“Ali”ye İstanbul’da cezaevi bulamadılar
Mehmet Akif Alakurt’un canlandırdığı “Maraz Ali”, dizinin “sezon finali”nde tutuklanmıştı.
Dizinin “yeni sezona merhaba” dediği bölümde “Maraz Ali” cezaevindeydi...
“Maraz Ali”nin cezaevi çekimleri için İstanbul’da çekim yapılacak cezaevi olmayınca Ankara’da çekildi.
Kuzey Prodüksiyon, “Maraz Ali”nin cezaevi çekimlerini Altındağ Belediyesi’nden kiraladığı Sincan Ulucanlar Cezaevi’nde çekti.
Oktay Kaynarca’nın canlandırdığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli “Başkomiser Yavuz” ile Selin Demiratar’ın oynadığı “Emniyet Amiri İdil”, senaryo gereği “Maraz Ali”yi İstanbul’da göz altına aldı ama yapım şirketi İstanbul’da onu yatıracak cezaevi bulamadığı için set ekibi zorunlu olarak Ankara’ya taşındı.
“Adanalı”nın yapım şirketi üç gün, üç gece aralıksız süren çekimler için set olarak kullandığı cezaevinin tüm bölümlerini boyatıp yeniden teşrif etti.

Haberin Devamı

İstanbul Metrosu’nda dizi çekmenin saati 2.180 TL
Türk Sineması bir yılda 70 film, televizyon sektörü de yılda 50’den fazla dizi çekince, çekim yapılacak yerler de kıymete bindi haliyle...
Ticaretin değişmeyen bir kuralı bu...
Talep ne kadar fazlaysa, fiyat da artar o ölçüde...
Artık belediyelerin mücavir alanlarına giren sokaklarda eskiden olduğu gibi bedava çekim yapmak yok öyle...
Bir dizi ya da film ekibinin sokak ve caddelerde çekim yapmasının bedeli semtine göre 3 bin liradan başlıyor, 10 bin liraya kadar çıkıyor...
İstanbul’da yapımcıların çekim için “iyi para” ödedikleri yerlerden biri de İstanbul Metro’su...
Üstelik belediye metroyu sadece çalışmadığı saatlerde dizi ve film çekimi için kiraya veriyor.
İstanbul Metrosu’nun taksimetresi de saatte 1.850 lira (KDV hariç) yazıyor...
Katma Değer Vergisiyle birlikte İstanbul Metrosu’nda bir saat çekim yapmak yapımcılara 2.180 liraya mal oluyor.

“Dest-i İzdivaç”ı Yasemin sunacak
Flash TV’nin evlilik programı “Dest-i İzdivaç”a yeni sunucu... Esra Erol’un ayrılmasından sonra Flash TV’nin birçok sunucu denediği “Dest-i İzdivaç” artık Yasemin Bozkurt’a emanet...
Ekranlarda şimdiye kadar kendi kulvarında başarılı işlere imza atan Yasemin Bozkurt’un kız kardeşi de “Dest-i İzdivaç”ın yeni yapımcısı oldu.
Flash TV’nin yeni sezon atakları sadece Yasemin Bozkurt’la sınırlı değil...
Yeni yayın döneminde Yıldız Tilbe’ye bir şov programı yaptıracak olan Flash TV, Kanal 1 kopsept değişikliğine gittiği için biten programlarından bazılarını da transfer etti.
Bildiğim kadarıyla “Kelime Oyunu” bunlardan biri...

Haberin Devamı

‘Film işinde çok iyi para var!’
Anlatacağım bu olay şaka gibi gelebilir ama değil... Film yapımcısı bir dostum anlattı bana bunu... Anlattığı da şu:
“Sevdiğim bir iş adamı arkadaşım, bana Laleli esnafından iki kişinin sinema filmi yapmak istediklerini, sektörü tanımadıkları için de güvenecekleri bir ortak aradıklarını, onlarla görüşüp görüşmeyeceğimi sordu. Ben de ‘Görüşelim’ dedim.
Ertesi gün aradılar, akşama bir balıkçıda buluştuk.
Adamlar sinemaya bakışlarını anlatmaya başladı, ağzım açık kaldı. Sanıyorlar ki, Şahan Gökbakar’ın ‘Recep İvedik’i iyi iş yaptı, yapımcısına ve oyuncusuna iyi para kazandırdı ya, her film çeken böylesine büyük paralar kazanabiliyor bu işten... Hep kâr edenleri anlatmışlar onlara... Çekilen filmlerden yüzde 80’inin zarar ettiğinden haberleri bile yok...
Üstelik sinema filmi çekmeyi öylesine kârlı bir iş olarak görüyorlar ki, dedikleri şu:
Tekstil sektörünün durumu iyi değil. Hayatta kalabilmemiz için para kazanmamız lazım... Araştırdık şu sıralar en iyi para sinemada veya uyuşturucu işinde... Bizim uyuşturucuyla işimiz olmaz ama film işine girmeye niyetliyiz.”
Bu arkadaşlara bardağın hep dolu tarafını göstermişler, boş tarafından haberleri yok demek ki!

Haberin Devamı

Tunus’ta en meşhur Türk; Mustafa Sandal
TRT 1’in 22 Eylül’de yayına sokacağı “Bahar Dalları”nın çekimlerini takip etmek için gittiğim Tunus’ta üç gün geçirdim...
Üç gün boyunca birçok şehrini gezdik Tunus’un...
Dizi ekibiyle birlikte gittiğimiz şehirler değişti ama Tunuslu turistik eşya satıcılarının Türk olduğumuzu öğrendiklerinde söyledikleri ilk söz hiç değişmedi:
“Türko? Mustafa Sandal...”
Bazı Tunuslular, bizi daha fazla etkilemek için sadece “Mustafa Sandal” diye seslenmekle yetinmedi...
Dükkana girip Mustafa Sandal’ın “Araba” şarkısını çalanlar bile oldu...
Diğer Türk şarkıcıları bilemem, ama Mustafa Sandal, Tunus’ta turneye çıksa iş yapar demek ki?

TRT’nin teletext’i S.O.S veriyor!
TRT’nin teletext’i S.O.S veriyor!
Hafta içinde Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu’ndan TRT’nin teletext hizmetinde yaşanan aksamalara ilişkin bir şikayet mektubu aldım.
Belki TRT’den birileri çıkar da bu aksaklığı giderir umuduyla Prof. Dr. Fisunoğlu’nun e - postasını köşeme taşıdım. İşte Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu’nun yazdıkları:
“Son zamanlarda TRT yerine başka kanalları izlemeye başlayan bir “tüketiciyim”...
TRT’nin teletext sayfalarını ise kullanırım, izlerim. Son 1 1,5 aydır o hizmetteki büyük bozulmayı belki sizler de fark etmişsinizdir.
Çok zor bir hizmet olmadığını sanıyorum.
Okumak istediğiniz haberin numarasını uzaktan kumanda ile yazdırmak ve o haberin ekrana gelmesini beklemek yetiyor. Ancak bu hizmet çok zor ulaşılan bir hizmet oldu.
Sayfanın listesi haberlerle karışıyor. İstediğiniz haber yerine başka haber çıkıyor.
Aynı haber bir başka sayfa ile karışıyor.
Bilmiyorum sizin de belirttiğiniz uzman olmayan kişilerin işbaşında olması ile bunun bir ilgisi var mı?”
TRT’den “Bizim sistemimizde bir arıza yok... Arıza Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu’nun televizyonunda” diye bir açıklama gelir mi acaba?