Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ASELSAN ÖLÜMLERİ ATV’DE DİZİ OLACAK
Aselsan’da çalışan mühendislerin peş peşe ölmesi veya öldürülmesi, yeni icatlar yaptıkları iddia edilen bilim insanlarının aynı uçak kazasında hayatını kaybetmesi, yıllardır tartışılır.

Çünkü kamuoyu, bugüne kadar yapılan resmi açıklamalardan tatmin olmadı, gerçeklerin ortaya çıktığına inanmadı. Kamuoyunun aslını astarını merak ettiği bu konular, Ay Yapım’ın ATV için çekeceği dizide masaya yatırılacak.

ATV yönetiminin yayınına Şubat 2018’de başlayacağı ‘8. Gün’ adlı diziyi, ‘İçerde’nin senaristleri Toprak Karaoğlu ve Volkan Sümbül yazacak. Dizinin kadın başrol oyuncusu Burcu Biricik olacak. Pojenin yönetmeni ve erkek başrol oyuncusu içinse Ay Yapım ve ATV’nin görüşmeleri sürüyor.

Haberin Devamı

RTÜK’ten magazin gazeteciliği dersi

Gülben Ergen’le, üç oğlunun babası ve eski eşi Mustafa Erdoğan’ın Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) birlikte yaptıkları şikayet üzerine, magazin masalarına ceza yağdı.

‘Duymayan Kalmasın’a 207 bin TL, ‘Söylemezsem Olmaz’a 32 bin 454 TL ve ‘Her Şeyi Konuşalım’a 14 bin 908 TL cezayı RTÜK, şu gerekçeyle verdi:

ASELSAN ÖLÜMLERİ ATV’DE DİZİ OLACAK
“Ünlü kişilerin yaşadıkları magazinsel anlamda haber değeri taşımış olsa da; kullanılan ifadelerin magazinsel yaklaşımın ötesinde, eleştiri sınırlarını aşan, tarafları rencide edici, kişilerin saygınlığını zedeleyici nitelikte...”

Kanal yöneticileri, magazin masalarına, gazetecilerden çok magazin yıldızlarını oturttuğu için, gülü seven dikenine katlanır. Magazin yorumculuğu elbette ki sadece magazin gazetecilerinin yapacağı bir iş değil. O masalarda yorum yapan ünlülerin de bu saatten sonra gazeteciliğin evrensel değerlerini öğrenmeleri zor. O yüzden tavsiyem şudur: Kişi, kendisine yapılmasını istemediğini başkasına reva görmesin yeter!

Gençler, ‘siber zorba’ olmasın!

Samsung Electronics Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) işbirliğiyle sanal alemdeki siber zorbalığa karşı kampanya başlattı. Çocuklar, gençler ve aileleri bilinçlendirmeyi hedefleyen ‘Siber Zorba Olma’ kampanyasının Nejat İşler’in seslendirdiği videosunu izledim. 12 günde 3 milyon kez tıklanan videonun altında, 2 binin üzerinde yorum var. Yazılanlara göz atınca Kocaeli Üniversitesi’nin TÜBİTAK ile yürüttüğü ‘Siber Zorbalık’ araştırmasının sonuçlarından daha vahim bir tabloyla karşılaştım.Çünkü, araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 11.64’ü siber zorbalığa maruz kaldığını, yüzde 10.13’ü siber zorbalık yaptığını, kızların yüzde 16’sı, erkeklerin yüzde 30.5’i siber zorbalığa maruz kalması halinde, misilleme yapacağını söylemiş.

Haberin Devamı

Kampanyanın videosuna yapılan yorumlarda küfür ve hakaret gırla... Öğrenciler arasında bu kadar yüksek oranda ‘siber zorba’ ve ‘klavye kahramanı’ olması tehlikeli bir durum. Gençleri ‘siber zorba’ veya ‘siber zorba mağduru’ olmaktan kurtarma görevi öncelikle ailelerin. Bunun için uzmanlar, ailelere çocuklarıyla ‘siber zorbalık’ konusunu konuşmayı, onları yargılamadan dinlemeyi öneriyor. Uzmanlara göre anne ve babalara düşen önemli bir görev daha var, o da şu:

Ebeveynler, başkalarına saygıda, çocuklarına rol model olmalı.

6 yaşındaki YouTuber’ın geliri 11 milyon dolar

Türkiye’de çocuklar ve gençlerden bir kısmının ‘siber zorbalık’ mecrası internet, altı yaşındaki Ryan adlı YouTuber’ın dolar milyoneri olmasını sağladı. Forbes, 2017’de dünyanın en çok kazanan YouTuber’larını açıkladı. Ryan, yıllık 11 milyon dolar gelirle dünyanın en çok kazanan 8’inci YouTuber’ı oldu.

GÜNÜN SÖZÜ

“Sahte arkadaşlar dedikodulara, gerçek arkadaşlar sana inanır.”