Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk üç günde birbirine yakın gişe yapan ‘Anadalu Kartalları’ ve ‘Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm’ arasındaki fark 10 günde neden bu kadar açıldı? Tek sebep ‘fısıltı gazetesi’ mi? Sosyal medyadaki ‘Behzat Ç.’ fanatizmine bugüne kadar hep medya, ‘dev aynası’ndan mı baktı acaba?

İki film de aynı gün vizyona girdi. Dağıtım şirketi Tiglon ‘Anadolu Kartalları’nı 278, Özen Film’se ‘Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm’ü 245 kopyayla vizyona çıkardı.
İlk üç günün gişe rakamları açıklandığında iki filmin gişesi arasında ciddi bir fark yoktu.
‘Anadolu Kartalları’nı vizyondaki ilk üç günde 155 bin 606 kişi, ‘Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm’ü 144 bin 100 kişi seyretti.
Araya Kurban Bayramı girdi.
Dini bayramlar ve karne tatilleri vizyondaki filmler için ‘iyi gişe’ demektir.
Kurban Bayramı’ndan sonra açıklanan 10 günlük rakamlar iki film arasındaki gişe farkını da ortaya koydu.
İlk üç günde 155 bin 606 kişinin izlediği ‘Anadolu Kartalları’ ikinci haftasında gişe sayısını 690 bin 509’a çıkardı.
Vizyondaki ilk üç günde 144 bin 100 kişinin seyrettiği ‘Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm’, ikinci haftasında 402 bin 397 seyirciyle ‘Anadolu Kartalları’nın bir hayli gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

Aradaki farka dikkat!
İlk üç günde iki film arasındaki 14 bin 410 izleyici farkı 10 günde 288 bin 112’ye çıktı.
Bir tarafta sosyal medyanın gözdesi ve dizi izleyicilerinin fenomeni olmuş ‘Behzat Ç.’, diğer yanda böyle bir avantaja sahip olmayan ‘Anadolu Kartalları’ filmi.
O nedenle ‘Anadolu Kartalları’nın ‘Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm’e gişede yüzde 50 fark atmasını iyi tahlil etmek lazım.
Biri ‘iyi’ de, diğeri ‘kötü’ bir film değil çünkü.
İkisi de ‘iyi film!’
O halde ilk üç günde birbirine yakın gişe yapan iki film arasındaki fark 10 günde neden bu kadar açıldı?
Tek sebep ‘fısıltı gazetesi’ mi?
Sosyal medyadaki ‘Behzat Ç.’ fanatizmine bugüne kadar hep medya, ‘dev aynası’ndan mı baktı acaba?
Yoksa ‘Behzat Ç.’ fanatiklerinin gücü bu kadar mı?

Reytingler ne diyor?
Sinemada durum böyle de televizyonda nasıl acaba?
‘Behzat Ç.’ dizisinin en yüksek reyting elde ettiği bölüm sezon finaliydi. Dizi o hafta 4.04 reytingle ‘Tüm Seyirciler’de ikinci, 5.70 reytingle de ‘AB’de birinci olmuştu.
Aradan onca zaman geçti.
Erdal Beşikçioğlu, ‘Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm’ filmindeki rolüyle ‘Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ seçildi, dizinin transferi günlerce konuşuldu. Hayranlarının aylar süren hasreti bitti ve dizi pazar akşamı yeniden Star TV ekranındaydı.
‘Behzat Ç.’nin sevenlerine yeniden “Merhaba” dediği bölümün reytingleri, sezon finalinin altında kaldı. Dizi 3.4 reytingle ‘Tüm Seyirciler’de 17’nci, 4.8 reytingle de AB’de 10’uncu oldu.
Rakamların dili böyle.
Gel de şimdi merak etme!
Gökyüzündeki onca şimşek ve gök gürültüsüyle, yağan yağmur eşit değil, acaba niye?

SESSİZ TELEFON KABİNİNİ BEKLEYEN OLASI TEHLİKE
“Kulüpte çapkınlık yapana kütüphane gibi kabin!”
Ebru Ertürk’ün dünkü Habertürk’teki haberinin başlığı böyleydi. Peki nedir bu?
Reklamcı Ozan Özkan’la arkadaşı Can Emrah Özoral, internette gördükleri Arjantin’deki bir telefon kabininden esinlenip, gürültülü ortamlarda insanlara cep telefonuyla sakin bir ortamda konuşma olanağı sağlayan telefon kabinleri üretti.
Ozan Özkan, yüksekliği 2 metre, çapı 125 cm. ağırlığı 150 kilo olan bu silindir telefon kabinini hostesli olarak kiraya vereceklerini, altı aylık kirasının da 20-25 bin TL arasında olacağını açıkladı.
Gürültülü ortamlarda sakin telefon konuşmak için iyi bir fırsat.
Ancak ‘yurdum insanı’nın bu kabini bu amaçla kullanacağı konusunda kuşkularım var.
Şeytanın bile aklına gelmeyecek şeyleri yapan ‘yurdum insanı’, yarın öbür gün, bu kabinleri, olduğu ortamı telefonla konuştuğu kişiden gizlemek için değil, başka amaçları için kullanmaya kalkar.
Uçağın kıç kadar tuvaletinde bile aşk yapanlara bu kulübe salon, salomanje.
Bu ‘Voice Stop’lar bir yaygınlaşsın, görürsünüz siz, “Aşk yaparken sessiz telefon kabinini devirdiler” haberlerini.

‘KIRMIZI BÜLTEN’LER SARARIP SOLDU MU?
Üniversiteli Sinem Yalçın’ın ölümüne sebep olduktan sonra yurt dışına kaçınca hakkında ‘Kırmızı Bülten’le arama kararı çıkartılan trafik canavarı Faruk Kalkavan, Belarus’ta yakalandı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarında ‘Kırmızı Bülten’le arama çıkardığı Hakan Uzan’la babası Kemal Uzan, ‘Ergenekon’dan aranan Bedrettin Dalan’la eski milletvekili Turan Çömez’den haberi olan var mı? Onlar hâlâ ‘Kırmızı Bülten’le aranıyor mu? Onca zamandır arandıkları halde bulunamadık-larına göre, o ‘Kırmızı Bülten’lerin rengi ruhsarı solmuş olmalı.