Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Dubai dönüşü ATA uçağında ekonomi yazarları ve muhabirlerine yaptığı açıklamalar, pazar günü gazetelerde hayli geniş yer aldı.
Çünkü Devlet Bakanı Çağlayan, Türklerin gururunu okşayacak şeyler söyledi.
Çağlayan, önce Ortadoğu ve Körfez’de Türk dizilerine olan ilgiye görünce kendi deyimiyle “Durumdan vazife çıkarmaya” karar verdi ve yapmak istediklerini açıkladı:
“Dizilerimizin böylesine ilgi görmesi, Türkiye’nin imajını daha yukarılara taşımak için bir araç olarak kullanılabilir. Bizim asıl kafa yorduğumuz konu, dizilerde, filmlerde Türk malı tanıtımını nasıl yaparız konusu. Dizilerde Türkiye’de üretilen otomobiller, mutfak gereçleri, ev tekstili gibi birçok şey kullanılabilir.”
Yaptığı açıklamadan Ortadoğu ve Arap dünyasından birçok insanın, dizilerin çekildiği mekanları görmek için Türkiye’ye geldiğini, ama bunun yeterli olmadığını anladığım Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı olarak bunu nasıl yapacak? Çağlayan’ın açıklamalarında bu da var:
“Önümüzdeki günlerde film yapımcıları ve yönetmenleriyle bir araya gelmeyi düşünüyoruz. Bizim hazırlıklarımız var. Onlardan da görüşlerini alırız. Ortaklaşa formül geliştiririz.”
Türkiye’yi yönetenler ha bire değişiyor, ama anlayış hep aynı.
Oyunculara bu işten kimse telif ödemiyor
Türk dizileri ve filmleri Avrupa, Balkan ve Orta Asya’da yedi ülkenin yanı sıra 22 Orta Doğu ve Arap ülkesinde yayınlanıyor...
Ama gel gör ki, 29 ülkeden yayınlanan bu dizi ve filmlerden Türk oyuncular, yönetmenler ve senaristler bir kuruş telif kazanmıyor.
Bu işten kazançlı çıkanlar ise sadece onları pazarlayanlar ve alıp yayınlayanlar... Onların dışında bir de o yapımların yayınlayan ülkelerdeki Telif Yasası gereği müziklere imza atanlar...
Onların dışında o yapımlara emeği geçenlerden hiçbiri bir kuruş kazanamıyor bu dizi ve film ihracından... Onların tek kazancı ‘gurur’ bu ihracattan...
Gerçi yurtdışına dizi ve film satmak ihracat sayılmıyor.
Ancak dizi ve filmlerin de ihracat ürünleri arasına gireceğini anladım Çağlayan’ın açıklamalarından...
Bu konuyu parmak basmamın sebebi de ondan...
Şimdiye kadar hiçbir devlet yetkilisinin gündeme getirmediği bir konu bu... Oyuncular hayli zamandır muzdarip bu konudan...
Fırsat buldukça bu konudaki sıkıntılarını dile getiriyorlar, ama kulan veren yok...
Yurtdışına satılan dizi ve filmler ihracat kalemi ürünler arasına alınırken oyuncuların bu mağduriyetine de bir son verirler diye az da olsa bir umudum var.