Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

23 yorumcunun “Sanat Güneşi”nin 18 eserini okuduğu “İşte Benim Zeki Müren”in ilk konseri Beyoğlu Emek Sineması’nda yapıldı.
Konserde albümde Zeki Müren şarkısı okuyan bazı ünlüler yoktu. Zeki Müren’e saygı albümünde “Şimdi Uzaklardasın”ı okuyan Funda Arar, “Manolyam”ı söyleyen Gökhan Tepe, “Bir Demet Yasemen”i yorumlayan Göksel ve “Şeytana Uyduk Bir Kere” diyen Halit Ergenç’i sahnede göremedi geceye gelenler.
Gökhan Tepe ve Funda Arar, aynı gece önceden anlaşması yapılmış konserleri olduğu için geceye katılmadı.
Halit Ergenç’le Göksel’in geceye katılmama sebebi ise protesto.
Malum; Emek Sineması’nın 2013’te yıkılıp, aynı yerde yapılacak AVM’nin en üst katına taşınması, bazı sanatçıların da tepki gösterdiği bir konuydu.
Halit Ergenç ve Göksel de o isimler arasında olacak ki protestoyu sürdürüp okudukları şarkıları öksüz bırakma pahasına Emek’te sahneye çıkmadı.

TÜRKİYE BİR DE BUNU YAPABİLSE

23-24 Mayıs’taki Dünya İnsani Zirvesi niye İstanbul’da yapıldı?
Çünkü Türkiye, üç yıl üst üste “Dünyanın En Fazla İnsani Yardım Yapan 3. Ülkesi” oldu da ondan... Türkiye’nin sadece 2014 yılında mülteciler için harcadığı para 6.4 milyar dolar.
Türkiye’nin değil 3 milyon, 3 mülteci kabul etmesine karşı çıkanlar için övünülecek bir şey olmayabilir bu; ama bana göre önemli.
Bu kadar mülteciyi barındırmak elbette ki birçok sorunu da beraberinde getirdi. Ancak bu sorunların tümü, sınırımızı kapatıp onları adeta ölüme mahkum etmekle işlenecek “insanlık ayıbı” kadar ağır değil.
Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan ülkelerden bu anlamda alacağımız hiçbir ders yok, ama şu konuda var:
“Soft power” denen “yumuşak güç”ten çok iyi yararlanıyorlar. Bu yöntemle de aslında hiçbir şey yapmadıkları bir konuda çok şey yapmış algısı yaratıyorlar.
İstanbul’daki zirvenin açılışını kimler yaptı?
Ünlü oyuncular Forest Whitaker, Ashley Judd ve Daniel Craig.
Filmlerde canlandırdıkları karakterlerle dünyaya “insanlık dersi” veren isimler mi bunlar?
İçlerinde sadece Daniel Craig, “Birleşmiş Milletler Mayın ve Patlayıcı Tehlikeleriyle Mücedele Küresel Savunucusu”, diğerleri sadece “ünlü oyuncu”...
Dünya, ilgili ilgisiz birçok konuda “soft power”dan yararlanıyor, Türkiye’nin de elinde bu silahlardan var ama kullanmasını bilmiyor veya kullanamıyor.
Songül Öden, Bergüzar Korel, Tuba Büyüküstün, Meryem Uzerli, Necati Şaşmaz, Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, Murat Yıldırım ve Halit Ergenç gibi birçok dizi oyuncumuzun Forest Whitaker, Ashley Judd ve Daniel Craig kadar tanındığı ve sevildiği 70’e yakın ülke var.
Türkiye, bu ülkelerde dünyanın duyarsız kaldığı mülteci sorununu masaya yatırsa ve o etkinlikte Türk dizi yıldızları aktif rol oynasa keşke!
Mülteciler için kayda değer hiçbir şey yapmayanlar, “Dünya İnsani Zirvesi” düzenleyip vitrine de Forest Whitaker, Daniel Craig ve Ashley Judd’u koyup “miş gibi” yapıyor. Biz ise yaptığımızı dünyaya pazarlayamıyoruz.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Erkekler mi sevmez? Ben hiç yol kenarında sabahlayan kadın ‘şarapçı’ görmedim.”