Nereden bakarsanız bakın, ilginç bir konu Muazzez Ersoy ile EMI Kent arasındaki ihtilaf...
Ersoy, sahibi olduğu Levent Müzik’ten çıkan 12 nostalji albümünün bütün haklarını 1999 yılında EMI Kent’e devretti.
Şirket de bu devir karşılığında Ersoy’a 1 milyon 750 bin dolar ödedi.
Sözleşmeye göre şirket, internet ve benzeri yerlerden elde edilecek gelirin yüzde 25’ini, radyo - TV yayınlarının telifinin yüzde 50’sini, 193 şarkının yurtdışı kazancının yüzde 30’unu, tahsilattan bir ay sonra Ersoy’a ödeyecekti.
16 yılda EMI Kent, Ersoy’a bir kuruş telif ödemeyince avukatları devreye girdi.
Av. Selçuk Ergezen ve Av. Nazlı Tuba Çatı, geçen ay şirkete, ihtarname çekip, Ersoy’un parasının bir ay içinde ödenmesini aksi takdirde cezai şart olan 1 milyon doları tahsil etmek için harekete geçeceklerini bildirdi.
İhtarnameyi alan EMI Kent yöneticileri, bir aylık süreyi beklemeden Ersoy’un avukatlarıyla temasa geçti. Taraflar arasında yapılan ilk görüşmede EMI Kent yöneticileri, böyle bir sözleşmenin varlığından bile yeni haberdar olduklarını, ihtarname üzerine yaptıkları hesaplamaya göre Ersoy’un telif alacağının 50 bin lira civarında olduğunu beyan etti. Amazon.com’da bile satışı yapılan 193 şarkının 16 yıllık telif karşılığı 50 bin lirayı komik bulan Ersoy’un vekilleri teklifi kabul etmedi.
Universal gibi bir dünya markasının Türkiye macerasının nasıl bir hüsranla bittiği hepimizin malumu. Uluslararası bir marka olan EMI Türkiye de belli ki aynı kafaya teslim.
1 milyon 750 bin dolarlık sözleşmenin unutulması ya da 16 yılda hiç telif ödenmemesi uluslararası bir şirket için olacak iş mi?