Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Avrupa Yayın Birliği (EBU), seneye İngiltere’nin Liverpool şehrinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması için alınan bir dizi radikal kararı açıkladı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Eurovision’daki en büyük değişiklik şu:

EUROVISION’DAKİ RADİKAL DEĞİŞİM

1957’den bu yana söz yazarı, besteci ve müzik endüstrisi temsilcilerinden oluşan profesyonel jüriler artık yarı finalde oy kullanamayacak. Finalde sadece izleyicilerin oyu dikkate alınacak.

EBU’nun bu kararı almasının sebebi, İtalya’nın Torino şehrindeki yarışmada altı jüri üyesinin karşılıklı oy kullandığının ortaya çıkması.

Haberin Devamı

Şimdiye kadar sadece yarışmaya katılan ülkelerde yaşayanların oy kullanma hakkı vardı; EBU, yarışmanın küresel etkisini artırmak için 2023’te yarışmaya katılmayan ülkelere de oy kullanma hakkı tanıdı.

Bu değişikliklerden sonra TRT, 2012’den bu yana katılmadığı Eurovision’a şarkıcı gönderir mi?

Türkiye’de Eurovision’a katılmamızı isteyen bir kitle var, onlar EBU’nun yaptığı radikal değişimden sonra umutlanmış olabilirler, ama TRT yönetiminin geri adım atacağını sanmıyorum.

Çünkü TRT, sadece oylama sistemine itiraz ettiği için Eurovision’dan çıkmadı.

Dönemin TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çıkma gerekçelerini açıklarken şöyle demişti:

“Oylama sistemi gibi gerekçelerimiz var. Bir de kamu yayıncısı olarak, Avusturyalı birinci olan sakallı, etekli, cinsiyet kabul etmeyen, herhangi bir cinsiyeti olduğunu söylemeyen, ‘Aynı anda hem erkeğim hem kadınım’ diyen birini saat 21.00’de çocukların seyrettiği bir zamanda ben canlı yayınlamam ki. EBU’ya söyledim, Eurovision’la ilgili, ‘Siz saptınız değerlerinizden’ dedim. Bundan dolayı başka ülkelerde çıktı.”

MELEK MOSSO’YLA ANNESİNİN DÜETİ

EUROVISION’DAKİ RADİKAL DEĞİŞİM

Melek Mosso ile annesi Hatice Mosso’nun sahnede beraber türkü söyledikleri videoyu izlediniz mi?

İzlemediyseniz, Melek Mosso’nun Instagram’ında var, şarkıcının hesabını girin, izleyin...

Melek Mosso, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’ndaki konserine gelen annesiyle düeti için şunları yazdı:

“Hem kendi hayallerimi, hem onun hayallerini gerçekleştirdim. Dünyanın en güzel duygularından biri annemin yüzünü güldürebilmekmiş meğer. Duaların, sevgin, varlığın hiç eksik olmasın hayatımdan. Seni çok seviyorum annecim.”

Haberin Devamı

Şarkıcıyla annesinin düetinden ortaya çıkan görüntü bana göre laik Türkiye’nin iki kadın portresi...

Çünkü, ‘Mevlam Birçok Dert Vermiş’ türküsünü söyleyenler başı bağlı bir anne ve karşısında dekolte kıyafetli şarkıcı kızı...

‘Mütedeyyin’ bir anneyle ‘seküler’ kızının düeti değil, laik Türkiye’nin resmidir bu.

İKİ AKTÖR, FİLM ÇEKİP KAR PAYI DAĞITACAK

EUROVISION’DAKİ RADİKAL DEĞİŞİM

Hollywood’un iki ünlü aktörü, ortak film şirketi kurdu. Astist Equity adlı yapım şirketinin icra kurulu başkanı Ben Affleck oldu, ortağı Matt Damon ise kreatif direktör.

Affleck ve Damon’un yapım şirketi, mevcutlardan çok farklı bir yöntemle çalışacak.

Çekecekleri ilk film için RedBird Capital Partners adlı yatırım firmasından 100 milyon dolar’lık finansman desteği alan iki ortak, yüksek vasıflı yönetmen, senarist, oyuncu ve kamera arkası ekibini kendileriyle çalışmaya teşvik edecek bir yönteme başvurdu.

Haberin Devamı

Peki nedir bu?

İki aktör, çalıştıkları yönetmen, senarist, oyuncu ve kostüm tasarımcısı gibi sinemacılara film başına sabit bir ücret vermekle yetinmeyip, onları kar ortağı yapacaklar.

Daha adil bir gelir dağılımını hedeflediklerini söyleyen Ben Affleck, “Sadece yazarlar, yönetmenler ve yıldızlar değil, aynı zamanda görüntü yönetmenleri, editörler, kostüm tasarımcıları ve bana göre çok düşük maaş alan diğer önemli sanatçılar, kâr payı alacak” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Herkese içindeki iyilik kadar iyi bir hayat dilerim.” (Sabahattin Ali)