Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiz Otel’in açtığı Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin idaresi Otyam çiftine verildi. Galeride bir ay süreyle Filiz - Fikret Otyam’ın eserleri sergilenecek, ondan sonra kimlerin sergi açacaklarına onlar karar verecek


Hafta sonu Antalya’daydım. Nebil Özgentürk arayıp, Kemer Türkiz Otel’de açılacak Fikret Otyam Sanat Galerisi için Kemer’e davet ettiğinde, nasıl bir havayla karşılaşacağımı tahmin etmiştim, ama bu kadarını da beklememiştim.
Yemin ediyorum, bu yazıyı tamamlayana kadar dizüstü bilgisayarın üstünü ve klavyesini beş defa havluyla kuruladım.
Dizüstü bilgisayarımı sanki Kemer’deki otelin balkonunda değil de, hamamında açıp, çalıştırdım.
Ne sıcağı, ne de nemi dayanılacak gibiydi Kemer’in.
Allah’tan Kemer’e, Türkiz Otel’in Fikret Otyam gibi renkli bir sanatçının adına tahsis ettiği sanat galerisini açılışına geldik.
Çünkü Otyam, anlattıklarıyla bizi sadece güldürmedi, yüreğimizi de serinletti.
Kemer’in ilk beş yıldızlı oteli olan Türkiz, Huncal Uluç’un da teşvikiyle, sanatçıya saygı duruşu adına ana fuayesini, artık yaz - kış Antalya’da yaşayan Fikret Otyam’a tahsis etti.
Ahsel Holding Turizm Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Sami Türkay, sanat adına böyle bir adım atmalarının sebebini şöyle özetledi: “Ülkeleri birbirine yakınlaştıran, birbirlerini tanımalarını, anlamalarını sağlayan en önemli üç unsur; sanat, kültür ve spordur. Biz kültürümüzü dünyaya küçük de olsa bir pencereden göstermek istiyoruz. Kemer’in yurt dışındaki deniz, güneş ve eğlence merkezi olarak bilinen ününe, sanat merkezi tanımlamasını da eklemek istiyoruz. Kurum olarak bu tür faaliyetlerimizi diğer otellerimizde de başlatacağız. Hedefimiz bir akım başlatarak Türkiye’nin önemli sanat zenginliklerini, evimize kadar gelen insanlara gösterebilmek.”
Kemer Türkiz Otel’in yaptığı gerçekten de takdire değer. Çünkü otel, Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin idaresini de Otyam çiftine verdi.
Galeride bir ay süreyle Filiz - Fikret Otyam’ın eserleri sergilenecek, ondan sonra kimlerin sergi açacaklarına onlar karar verecek.
Otel; Fikret Otyam Sanat Galerisi’nden mülk sahibi olarak kira ya da galeri sahibi olarak satılacak eserlerden komisyon almayacak.
Ahsel Holding’in CEO’su Türkay’ın vurguladığı ‘küçük kültür penceresi’nin çapını hesap edebilmek için Kemer Türkiz Otel’in yılda ne kadar yabancı konuk ağırladığına da dikkat çekmek isterim.
Otel; Rusya ve Almanya ağırlıklı olmak üzere yılda 15 bin yabancı konuk ağırlıyor.

FiKRET OTYAM’A SAYGI DURUŞU


Bağlamalı, semahlı sanat galerisi açılışı
‘Nev-i şahsına münhasır’ derler ya; Fikret Otyam da öyle biri. O nedenle sanat galerisinin açılışı da adına yakışır şekilde oldu.
Sanat galerilerinin açılış kokteyllerinde genelde keman, arp, çello eşliğinde klasik müzik çalınır.
Otel yönetimi de Fikret Otyam Sanat Galerisi’nin kokteylinde böyle bir canlı müzik planladı.
Ancak Fikret Otyam buna karşı çıktı. “Ben öyle keman falan istemem. Bir bağlama, bir de semah okuyacak biri olsun yeter” deyip, adres bile verdi.
Türkiye’nin eski Türkü derlemecilerinden biri olan Otyam’ın, isteği üzerine geçen yıl Kalan Müzik’ten çıkardığı albümde sanatçının derlediği iki türküyü okuyan Zeynep Karababa’yla bağlamacısı Malik İnci, açılış için Ankara’dan getirildi.
Nebil Özgentürk’ün hazırladığı Fikret Otyam belgeselinin gösterilmesinin ardından kürsüye çıkan sanatçı, bir dizi ilginç anısını anlattı ve ardından da “Hazinemden iki eser verdim. O türküleri ondan güzel söyleyen yok” diyerek Zeynep Karababa’yı sahneye davet etti.
Karababa ve İnci’ye, açılıştan bir gece önce Otyam’ın dinleyip, beğendiği otelin solisti Günce Yorgancılar da sesi ve gitarıyla eşlik etti.
Zeynep Karababa’nın söylediği türkülere zaman zaman eşlik eden Fikret Otyam, müziği dinlemek yerine, aralarında sohbet eden davetlileri de, “Dinleyin” diye uyarmak zorunda kaldı.
Bağlama ve semah eşliğinde açılan sanat galerisinde Filiz - Fikret Otyam’ın 25 eseri vardı.
Otyam’ın resimleri arasında satış fiyatı 4 bin lira olan da, 350 bin lira olan da var.

Seren’in güzellik sponsoru annesi!
Seren Serengil, “12 kilo vermek için 25 bin lira ödediğiniz doğru mu?” sorusuna şu yanıtı vermiş:
“Annem sağ olsun, o ödedi! Aşağı yukarı o civarda bir rakama mal oldu!”
Seren Serengil’e bir soru da benden:
Sevgili Seren! Ne iş yapıyor senin annen?