Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Geçmiş Olsun’da büyük buluşma

Her biri tek başına bir diziyi sürükleyecek oyunculardan oluşan bir kadro “Geçmiş Olsun”da buluştu.
Tamer Karadağlı, Emre Kınay, Fadik Sevin Atasoy, Sezin Akbaşoğulları, Arzu Balkan, Defne Yalnız, Zihni Göktay ve Tulu Çizgen, Plato Film’in yeni salon komedisinde bir araya geldi...

‘Geçmiş Olsun’da büyük buluşma

Senaryosunu Metin Üstündağ’ın yazdığı, yönetmenliğini “Dadı”dan tanıdığımız Ebru Yalçın’ın üstlendiği dizi bir İspanyol formatı.
Plato Film, İspanya’da 182. bölümü yayınlanan diziyi henüz bir kanala satmadı, ama ilk bölümünün çekimlerini tamamladı.
Tamer Karadağlı ile eski eşi Arzu Balkan’ın ilk kez birlikte kamera karşısına geçtikleri diziye üç kanal talip.
Bu kanallar TRT 1, atv ve Star TV. Plato Film’in hangi kanalla anlaşacağı birkaç gün içinde belli olacak.
Tamer Karadağlı’nın genel cerrahı, Fadik Sevin Atasoy’un plastik cerrahı, Sezin Akbaşoğulları’nın ise psikiatrı canlandırdığı dizide Emre Kınay’a düşen rol, Karadağlı’nın kardeşi ve ailenin serserisi!
Tamer Karadağlı ile Emre Kınay’ın babası (Zihni Göktay), yıllarca okuyup genel cerrah olup aile kliniğini başarıyla yürüten büyük oğlu yerine hep, bir baltaya sap olamamış küçük oğlunu tutuyor, bu da ortaya durum komedisi çıkarıyor.
Atasoy’ın ortağı Karadağlı’ya, Karadağlı’nın ise kliniklerine yeni gelen Akbaşoğulları’na aşık olduğu dizinin ilk bölümünü Plato Film’de daha Sinan Çetin bile izlemeden seyrettim ve çok beğendim. Şimdilik adı “Geçmiş Olsun” olarak düşünülen dizi bana uzun soluklu bir iş olacak gibi geldi.

Haberin Devamı

Helal size ‘Altın Kızlar’! 
Yeni başlayan bir dizinin iş yapıp  yapmaması en çok kimi ilgilendirir?
Dizinin yapımcısını, diziyi yayınlayan kanalı ve dizinin ekibini...
Ancak başrollerini Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Nevra Serezli’nin paylaştığı “Altın Kızlar”ın reyting alıp  almaması bu işin bir parçası olmayan birçok insanı da ilgilendiriyordu.
“Altın Kızlar”ın reytinginden onların da bir ders çıkarması gerekiyordu. Zira bir süredir televizyon dünyasında şöyle yaygın bir inanış söz konusuydu:
“Yeşilçam’ın starlarının oynadığı diziler artık iş yapmıyor...”
İnsanlarda bu kanıyı oluşturan da, birkaç yıl önce Yeşilçam starlarının rol aldığı dizilerin peş peşe ekrana veda etmesiydi.
Ama ilk bölümü geride bıraktığımız Pazar akşamı ekrana gelen “Altın Kızlar”ın reytingi bir şeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
Sizin projeniz sağlam değilse, dünyanın en iyi oyuncusunu da oynatsanız hikaye... Senaryonuz sağlam, oyuncularınız o hikâyeye uygunsa, projenin yapımcısı ve yönetmeni de işin hakkını veriyorsa tamamdır...
Seyirci de sizin hakkınızı teslim eder.
“Altın Kızlar” bizim kuşak için çok şey ifade edebilir, ama günümüz gençliği için hiçbir şeydir...
Proje bu dezavantajına rağmen iyi bir başlangıç yaptı. Dizi AB grubunda 6.9 reytingle 4., “Genel izleyicisi”de de 5.6 reytingle 6. oldu...
Hülya Koçyiğit’in “İsmet”i, Türkan Şoray’ın “İnci”yi, Fatma Girik’in “Safiye”yi, Nevra Serezli’nin de “Gönül”ü canlandırdığı yerli “Altın Kızlar”ın ilk bölümleri, dizinin orijinali gibi tad vermeyebilir... Ama zamanla yerli “Altın Kızlar”ın da aynı tadı yakalayacağına eminim...
Yeni dizi tutturmanın zor olduğu bir dönemde hele hele de Galatasaray  Fenerbahçe derbisi oynanırken böyle bir reyting yakalaması bence alkışlanacak bir başarı... Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Nevra Serezli’yi bugünlere getiren seyirciler, onlara olan sevgilerini bir kez daha gösterdiler.
Yeşilçam’ın starlarına müthiş bir avans verdiler. Artık bundan sonrası dizinin yapımcısı, senaristleri ve yönetmeninde... Bu sevgiyi kalıcı kılmak artık onların elinde... Dizinin ilk bölümünün elde ettiği reytingin dört sanatçıya büyük moral verdiğine adım gibi eminim...
Bütün samimiyetimle belirtmek isterim ki, ben de en az onlar kadar sevindim. Çünkü onların bu noktaya nasıl emek vererek, ne çileler çekerek geldiklerini bilenlerdenim.
O nedenle son dizilerinin beklenen reytingi elde edememiş olması nedeniyle “Yeşilçam starları için dizi devri bitti” denilerek bir kalemde hep birlikte harcanmalarını bir türlü içime sindirememiştim.

Haberin Devamı

Derbeder İskender! 
“Kurtlar Vadisi Pusu” artık sadece “Polat Alemdar” ve arkadaşlarının at koşturduğu bir dizi değil...
Dizide Necati Şaşmaz’ın canlandırdığı “Polat Alemdar”ın yaptıkları kadar, Musa Uzunlar’ın ete kemiğe büründürdüğü “Büyük İskender”in yaptıkları da büyük bir merakla takip ediliyor.
Artık “Kurtlar Vadisi Pusu”da “Polat Alemdar”ın özgül ağırlığı neyse “Büyük İskender”in de o kadar.
“Kurtlar Vadisi Pusu”da yaptıklarıyla “Polat Alemdar” ve arkadaşlarına kök söktüren “Büyük İskender”i önceki gün Cine 5’te tekrar bölümleri yayınlanan “Yağmur Zamanı” dizisinde bambaşka bir rolde izledim.
“Kurtlar Vadisi Pusu”daki o herkesi titreten “Büyük İskender” gitmiş, yerine saçı sakalı birbirine karışmış, sesi bile farklı “Derbeder”, gariban bir tip gelmişti.
Eminim, siz de öğleden sonra Cine 5’te tekrar bölümleri yayınlanan Musa Uzunlar’ı izleyince “Hey gidi Büyük İskender hey” diyeceksiniz.

Haberin Devamı

TRT’nin haberlerinde dikkat çeken değişim 
Bir süreden beri TRT 1’in Ana Haber Bülteni’nde bir değişim gözlemliyorum. TRT 1’in ana haber bülteninin şimdiye kadar ciddi, ama ciddi olduğu kadar da soğuk bir yüzü vardı.
Genel Müdür İbrahim Şahin, TRT 1’in haberlerinin özel kanallarınki gibi kadar olmasa da daha çok izlenmesi için düğmeye basıp, TRT Haber Merkezi’nde ufak tefek değişiklikler yaptı.
Şahin, STV’nin eski yöneticilerinden Ahmet Böken’i Haber Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine getirdi.
Her yenilik, yeni tartışmaları da beraberinde getirir. Nitekim öyle de oldu. Şahin’in TRT’ye aldığı elemanlar, “kadrolaşma” iddialarını da beraberinde getirdi.
Şahin’in bu kadrolaşmayı ihtiyaca göre mi, yoksa belli bir ideoloji için mi yaptığı hiç kuşku yok ki, zamanla ortaya çıkacak.
Ama şimdiden benim gözlemlediğim şu:
TRT’nin yenilenen ya da takviye edilen Haber Merkezi, TRT’nin Ana Haber Bülteni’nde bir değişime imza attı. TRT 1’nin Ana Haber Bülteni, dekoru gibi yenilendi.
TRT 1’de eskiden “torun sevgisi” gibi hayatın içinden soft haberleri izlemek mümkün değildi. Şimdi bu tür haberleri TRT 1’de izlemek mümkün.TRT Haber Merkezi’nin yenilenmesiyle birlikte,  Ana Haber Bülteni’ne biraz olsun renk geldi.