Bizim mesleğin duayen- lerinden Güngör Uras, nefis bir kitap çıkardı. Berlin’e giderken okumaya başladım Güngör Abi’nin‘Bilinmeyen Bodrum’ kitabını, ama üç saatlik uçak yolculuğu yetmedi.
Almanya’ya gidiş sebebim Berlin’deki üçüncü otellerinin inşaatını sürdüren Giresunlu Aygün Şirketler Grubu’nun Titanic Deluxe Berlin’in açılış davetiydi. Bavulumu odama yerleştirdim ve kendimi otelin Französische Caddesi’ndeki cafesine attım.
Uras’ın Bodrum’un tarihçesinden koylarına, barlarından rastaurantlarına, pansiyonlarından otellerine kadar şehrin adeta MR’ını çektiği kitabını bitirdiğim an, çıkardığım özet şuydu:
Sıfırdan bir marka yaratmaktan daha da zor olan şey, o markayı korumak…
Millet olarak ulusal pazar için marka yaratma konusunda başarılıyız. Dünya çapında marka yaratmaktaki gibi yerel pazar için yarattığımız markayı korumada da iyi bir sınav verdiğimiz söylenemez.
Gerek iş, gerekse tatil için yüzlerce kez gitmişliğim var Bodrum’a… O kadar çok gittiğim ve bildiğimi sandığım tatil beldesini Uras’ın “Bodrum güzellemesi” sayesinde tam manasıyla tanıdım diyebilirim.
Bodrum’a hiç gitmeyenlerdenseniz, bu kitabı okuduğunuzda kendinizi yılların Bodrum’lusu gibi hissedebilirsiniz.
Bodrum’u marka yapanlar
Çünkü 3 bin yıllık tarihi, bir dizi koyları olan bakir bir yeri Bodrum yapanların her biri aslında alanında marka isimler.
Kimler mi bunlar?
Halikarnas Balıkçısı, Zeki Müren, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ara Güler, Ayla Eryüksel’in çabalarıyla entelektüel çevrenin, dönemin Muğla Valisi Özer Türk’ün yaptırdığı Aktur sayesinde Ankaralı memurların gözde tatil yeri yaptığı Bodrum için bugün, Uras’ın kitabın girişinde belirttiği gibi şu tür serzenişlerde bulunanlar da var:
“Bodrum eskiden güzeldi. Ne idi o Cevat Şakir zamanı! Biz merkep sırtında giderdik. Masmavi denizi, bakir koyları vardı. Bodrum’da herkes birbirini tanırdı. Şimdi sokakta dolaşmaktan iğreniyorum. O ne insan seli öyle? Sokaklar kazılmış, toprak içinde. Her taraf inşaat. Bodrum bitti. Artık gidilmez.”
20 binden 4 milyon turiste
Havayolu olmadığı 1966’da yılda sadece 20 bin turistin gittiği, pansiyonlar beldesi Bodrum’a Ali Şen’in başlattığı uçak seferleri sayesinde bugün geldiği nokta ortada:
2014 verilerine göre deniz yoluyla gelen turist sayısı 500 bin. 12 bin iç hat, 20 bin dış hat uçağıyla gelen turist sayısı 4 milyon. Karayoluyla gelenleri de eklediniz mi daha da katlanıyor bu sayı...
Bodrum’u tarihi dokusuna, doğasına, marka isimlerin yarattığı markasına zarar vermeden büyütebildik mi?
Hayır.
Hâlâ geç kalmış sayılmayız.
Bodrum’u hiç değilse bu haliyle muhafaza edelim.
O yüzden Uras’ın da vurguladığı gibi, her şeye rağmen Bodrum’a gitmeli ve Türkiye’nin bu gözbebeğine sahip çıkmalıyız.
Başka Bodrum yok çünkü!
GÜNÜN SÖZÜ