Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yıllardır tiyatroya giden biri olarak, Duru Tiyatro’da sahnelenen ‘Dönme Dolap’la bir ilki yaşadım...

Eric Assous’in yazdığı, Gencay Gürün’ün Türkçe’ye çevirdiği, yönetmenliğini Emre Kınay’ın yaptığı, Sedef Şahin’le Hakan Bilgin’in iki kişilik oyununu ilk başlarda gülerek izledim...

Hem güldüm, hem ağladım

Çünkü eşi ve oğlu kayak tatilindeyken barda tanıştığı genç bir kızı evine getiren 50’li yaşlardaki Pierre ile Juliette’in, birbirlerini tanıma faslı eğlenceliydi.

Kendini önce fahişe diye tanıtıp, Pierre’den 500 euro alan Juliette, sonra kimlik değiştirdikçe komediden drama doğru evrilmeye başladı oyun...

Haberin Devamı

Fahişe olmadığını, bir kadın dergisi için erkeklerin çapkınlıkları üzerine araştırma yapan bir gazeteci olduğunu söyleyen Juliette, uydurduğu her hikâyeye Pierre’i inandırır. 

Hem güldüm, hem ağladım

Komedi ve dram

Juliette, fahişe ve gazeteciden sonra bu kez, “Aslında ben eşinin arkadaşıyım. Senin kendisini aldatıp, aldatmayacağını test etmemi istedi” der. Buna da inanan Pierre, asıl şoku Juliette’in finale doğru gerçeği açıklamasıyla yaşar. O ana kadar bazen gülerek, bazen kahkaha atarak izlediğim ‘Dönme Dolap’ resmen ağlattı beni...

İşin sürprizi kaçmasın diye bilhassa yazmadım oyunun finalde izleyenlere neden duygusal anlar yaşattığını!

Şiddetle tavsiye ederim Sedef Şahin’le Hakan Bilgin’in müthiş performans gösterdikleri komedi ve dramayı izlemenizi...

‘Dönme Dolap’ aslında tiyatroseverler için bildik bir oyun...

2000’li yıllarda eseri Türkçe’ye çeviren Gencay Gürün’ün yönetmenliğinde sahnelenmişti… 

12 yaşında izledi

‘Dönme Dolap’ın yeni yönetmen ve yeni oyuncu kadrosuyla sahnelenmesinin sebebi de Sedef Şahin’in o yıllarda oyunu izlemiş olması. 10 Mart’ta müthiş performans sergilediği ‘Serçenin Gözyaşı’ adlı filmle sinemaseverlerin karşısına çıkacak Sedef Şahin, ‘Dönme Dolap’ın yeniden tiyatroseverlerle buluşma öyküsünü şöyle anlattı:

“2005’te, o zamanlar 12 yaşındaydım... ‘Belalı Baldız’ dizisindeki çocuk oyunculardan biriydim. Tavsiye üzerine ‘Dönme Dolap’ı izledim. Ve o gün dedim ki, ‘Ben bu oyunu büyüyünce oynayacağım.’ Kadın oyuncu için çok imkân sunan bir metin, sanırım en çok bundan etkilendim. Dört farklı karakter, beş farklı duyguyu aynı oyunda ve sahneden hiç inmeden oynuyorsun... Bir oyuncu için müthiş bir fırsat bu... Bu şansı yarattığım ve yakaladığım için çok mutluyum.”

Haberin Devamı

ALKIŞLAR NUSRET TOPLAR’A

Hem güldüm, hem ağladım

Yapımcı ve oyuncu Nusret Toplar, ‘Dikkat Köpek Var’ filmini bazı sebepler yüzünden vizyondan çekti, ama verdiği sözü unutmadı. 

Nussi Production’un yapımcılığında çekilen ‘Dikkat Köpek Var’dan yapımcı olarak elde edeceği geliri sokak hayvanlarına bağışlayacağını açıklayan Toplar, filmi vizyondan geri çektiği gün, Aydos Ormanı’ndaki sahipsiz hayvanlar için 50 bin TL’lik mama alıp, köpekleri eliyle besledi. ‘Dikkat Köpek Var’ ekibi olarak sözlerini tuttuklarını vurgulayan Toplar, şunları söyledi: 

“Belirli sebepler yüzünden filmimizi sinemalardan çekerek, dijitalde ilerlemeye karar verdik, ama sözümüzü de tuttuk. Çünkü, ‘Dikkat Köpek Var’ yalnızca bir film değil, masum yavrularımıza fayda sağlamak için kocaman bir farkındalık projesidir.”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir kadın, erkeğin gölgesinde yaşamayacak kadar akıllı; ama o gölgede dinlenmeyi bilecek kadar duygulu olmalı.” (William Golding)