Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun Destek Yayınları’ndan çıkan “İki Limon Satsam Daha İyi” kitabından iş hayatında kariyer yapmak isteyenlerlerin alacağı çok ders var.

Tekeoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji okurken başladığı bordrolu iş hayatını Metro’da noktaladı.

Tekeoğlu, SGK’dan emekli oldu, ama çalışmayı bırakmadı.

“Şirketlerin ömrü kısaldı, insanların ömrü uzadı. Bir şirketten emekli olmaları her geçen gün zorlaşan her insan ömründe ikinci bir meslek yapmak durumunda” diyen yönetim teorisyeni Peter Drucker’in felsefesini benimseyip yeni bir işe soyundu. Gazeteci eşi Orhan Tekeoğlu’yla birlikte belgesel ve film işine girdi. Tekeoğlu’nun yeni olduğu bu alanda ödüller kazanarak başarılı olmasının sırrı, kitaptaki anılarda.

Haberin Devamı

İKİ LİMON SATMAYI KOLAY İŞ SANMAK
Çok isteyince olur

Bir dergide reklam müdürü olarak çalıştığı dönemde Tekeoğlu’nun, ünlü bir otomobil firmasından bir yıllık reklamı nasıl kaptığına bakar mısınız?

Tekeoğlu, o firmanın reklam müdürünü arar. Müdür çok yoğun olduğu için görüşemez, ama o işin peşini bırakmaz. Her gün aynı saatte düzenli olarak telefon açar. Sekreter dayanamayıp sonunda ona randevu verir. Randevu saatinde gittiğinde ise kapı duvar. Sekreter, müdürün iş için Bursa’ya gittiğini söyler.

Tekeoğlu pes etmez. Uğradığı haksızlığı anlatmak için şirketin genel müdürüyle görüşmek ister. O da toplantıda olduğu için randevu alamayınca Tekeoğlu, “Eğitimli bir kişi olarak bizim gibi ülkelerin geleceği olan gençlere yapılan bu davranışı kınadığını” belirten bir mektup yazıp genel müdüre bırakır. Tekeoğlu, binanın döner kapısından çıkarken görevliler yetişir ve yukarıdan beklendiğini söyler.

Tekeoğlu, kitabında o anıyı şu cümleyle noktalar:

“Genel müdürle yaptığı görüşmeden bir yıllık reklam anlaşmasıyla çıkarken azimle her problemin çözüleceğini öğrenmiş oldum.”

Hedefine ulaşmak için inatla savaşmasının dışında başka neler yapmalı insan?

Okurken çalışmak şart

Doç. Dr. Tekeoğlu’na göre, gençler, üniversiteyi bitirdiğinde ellerinde kuru bir diploma yerine CV’lerine yazabilecekleri dolu dolu bir özgeçmiş olmalı. Bunun için de okurken mutlaka birkaç
işte çalışmalı.

Haberin Devamı

Tekeoğlu’nun ünlü reklamcı Hulusi Derici’nin, “Pazarlama metotları çok hızlı değişiyor ve her sene öğrencilere öğretilen pazarlama yöntemleri bir sonraki yıl işe yaramıyor” sözüne yaptığı şu ilave:

“Değişmeyen tek şey var ki; o da ürününüzü, hizmetinizi veya kendinizi pazarlamak için her zaman potansiyel müşterinin ayağına gitmek ve onu ikna etmek. Yüz yüze iletişimden daha etkilisi yok.”

GÜNÜN SÖZÜ
Güneşin sana gelmesini istiyorsan, gölgeden çık! (Konfüçyüs)