Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hilton İstanbul Bomonti’de düzenlenen 17’nci Gecce Mekan Ödülleri 2018’de karşılaştığım Sinan Akçıl’la 23 Şubat’tan itibaren her perşembe akşamı TRT Müzik’te yayınlanacak ‘Farklı Sahne’ adlı programını konuştuk.

Akçıl, saat 22.15’ten itibaren 1.5 saat canlı yayınlanacak programına ilk hafta Serdar Ortaç ve eski sevgilisi Rumen şarkıcı Otilia’yı konuk edeceğini söyledi.

İLK CANLI YAYINININ KONUĞU ESKİ AŞKI
Eski sevgililerinden Hadise’ye gönderdiği mesaj yüzünden Akçıl’la Otilia’nın ayrıldıklarını biliyordum. O yüzden “Siz küsüp, ayrılmamış mıydınız?” diye sormadan edemedim. Akçıl, “Program sayesinde barışacağız” dedi.

Haberin Devamı

TRT Müzik’le 13 program için anlaşan Sinan Akçıl, Ziynet Sali, Murat Dalkılıç, İrem Derici, Mustafa Ceceli, Yılmaz Vural, Ajda Pekkan, Enbe ve İzel gibi ünlüleri sırayla ağırlayacak.

Her Perşembe gecesi takip etmek lazım Akçıl’ın canlı yayınını. Belli ki çok malzeme çıkacak oradan bize…

USTA OYUNCU ZOR DURUMDA

Öylesine hassas bir konu ki, o yüzden çok zorlandım yazarken… Çünkü tiyatro, film ve dizilerden tanıdığımız usta bir oyuncunun içinde bulunduğu maddi sıkıntı söz konusu…

Adı bende saklı sanatçı, birkaç yıl öncesine kadar dizilerde oynuyordu. Ancak birkaç sezondur umut bağladığı yapımcılar verdikleri sözü tutmadı ya da tutamadı. Hal böyle olunca usta oyuncu, çalışırken yaptığı üç beş kuruş birikimle geçimini sağladı.

Boşuna dememiş atalarımız “Hazıra dağ dayanmaz” diye… O da aynı kaderi yaşadı. Dizi ve filmlerden iyi para kazananlar belli isimler… Onun gibi karakter oyuncularının dizi ve filmlerden aldıkları, başrol yıldızları gibi yüksek değil. O yüzden çalışırken kazandığı parayla giderlerini karşılayıp, zor günlerde kullanmak üzere yaptığı ufak tefek birikimler uzun süre işsiz kalınca bitti… Dizi ve filmlerin ödüllü oyuncusu, kaldığı otelin bile parasını ödeyemez hale geldi.

Oyuncuların çoğuyla tanışıklığım var, ama bu sanatçı onlardan biri değil. Bu bilgileri bana Beyoğlu’nda karşılaştığımız oyuncu bir dostum verdi. Tanıdığım çok yapımcı var, ama onları tek tek aramak yerine, sanatçının ismini vermeden yazmayı uygun buldum. Çünkü, dışarıdan bakınca birçok insana çok cazip gelen sanat dünyasının acı bir gerçeğine dikkat çekmek, hayatını idame ettirebilmek için işe ihtiyacı olan usta bir oyuncunun varlığını sektöre hatırlatmak istedim. Umarım işe yarar…

Haberin Devamı

VAR EDENLE YAR EDENİN KIYMETİNİ BİLMEYENLER

“Bozkırın tezenesi” Neşet Ertaş’tan belki yüzlerce kez dinlemişliğim olan bu türkü ilk kez bu kadar etkiledi beni…

İki büyük nimetim var,

Biri anam biri yârim…

Birisi var etti beni,

Birisi yar etti beni…

Ana deyip de geçilmez

O yar anadan seçilmez

Biri anam biri yârim…

‘Cennet anaların ayakları altındadır’ kültürüyle büyümüş halk ozanı, ülkesinde günde ortalama bir kadın, erkek şiddeti sonunda hayatını kaybettiği için yakmadı bu türküyü… ‘İki Büyük Nimetim Var’ın tamamını dinlediğinizde belli ki halk ozanının amacı, kendisini var edenle yar edene ne denli hürmet duyduğunu, ne denli kıymetli olduklarını anlatmak…

Neşet Ertaş’ın bu türküyü ne zaman yaktığını bilmiyorum, ama aramızdan ayrıldığı yıl belli;

Haberin Devamı

2012…

Eski bir türküyü yeni mesele etmemin sebebine gelince:

Düne kadar kadına bu denli saygı duyan bir toplum, nasıl oldu da bu kadar kısa sürede neredeyse günde bir kadının erkek şiddetiyle öldürüldüğü, çocukların cinsel saldırıya uğradığı bir ülke haline geldi?

‘Bozkırın tezenesi’yle birlikte insanlık da ölmediğine göre, onun mısralarında anlattığı nimetlerinin kıymetini bilen topluma ne oldu?

Bu sorunun teşhisini koymadıkça, ağırlaştırılmış cezalar, kısırlaştırma hatta idam bile nafile!

GÜNÜN SÖZÜ

Vicdanın yanılmaz bir yargıçtır, sen onu öldürmedikçe. (Balzac)