Avrupa Birliği’ni (AB) oluşturan ülkelerin her biri bizden zengin... AB ülkelerinden ekonomisi en zayıf olanda kişi başına düşen milli gelir bizim birkaç katımız.
AB ülkeleri demokrasi, fikir özgürlüğü, insan hakları konusunda bizden iyi durumda.
Aynı ülkelerin mülteci sorunu karşısında takındıkları tavır için aynı şeyleri söylemek mümkün mü?
Bodrum’da Aylan sayesinde karaya vuran insanlıktan sonra birkaç ülkenin mültecilere kucak açacağına dair yaptığı açıklamalar boş çıktı.
Başta Almanya ve Avusturya olmak üzere AB ülkelerinin çoğu sadece mültecilere karşı sınırlarını kapatmadı, Schengen vizelerini bile askıya aldı.
AB ülkeleri “Mültecinin de bir sınırı var” diyerek erken havlu atarken, 2 milyondan fazla mülteciyi barındıran Türkiye, eğitim olanağı sunduğu Suriyeli çocuk sayısını artırmak için düğmeye bastı.
UNICEF’le yürütülecek proje , hedef, eğitim göremeyen 400 bin civarındaki Suriyeli çocuğa bu hizmeti sunmak. Mültecilere eğitim ve gıda için AB’nin yapacağı yardım ne kadar biliyor musunuz? 17.5 milyon euro.
Türkiye’nin mülteciler için bugüne kadar yaptığı harcama 5 milyar doları aştığına göre, bu yardımın devede kulak değil, tüy bile olamayacağı ortada.
Türkiye’nin mülteci çocuklar için bu hamleyi başlattığı gün, 8’i Meksikalı 12 turist, Mısır askeri uçaklarınca piknik yaparken “terörist” sanılarak öldürüldü.
Meksika’nın dışında hiçbir ülke kınamadı Mısır’ı...
Allah göstermesin, aynı şey Türkiye’de olsaydı; değil 12 turist, bir yabancı bile “terörist” sanılıp öldürülseydi sadece AB ülkeleri değil, dünya ayağa kalkardı.
Evet, AB ülkelerine göre zengin değiliz, insan hakları ve demokrasi konusunda da maalesef onlardan geriyiz.
Peki ya insanlık?
Tarih boyunca olduğu gibi bugün de muhtaca kucak açma konusunda acaba hangi millet su dökebilir Türklerin eline?
Gel de şimdi, “61. Cannes Film Festivali”nde “En İyi Yönetmen Ödülü”nü kaldırırken “Güzel ama yalnız ülkem” diyen Nuri Bilge Ceylan’a minnet duygularını iletip, o söze şöyle bir ilave yapma:
“Güzel, yalnız ve de bahtsız ülke; Türkiye.”