Isparta Valiliği’nin ‘Ulusal Medya Tanıtım Programı’na katılıncaya kadar bu ilimizin sadece gülü ve halısının meşhur olduğunu biliyordum. Isparta’da halıcılık tarihe karıştı. Makine halıları ve Çin pazarına yenik düşen ‘Isparta Halısı’nın yerini Isparta elması ve kirazı aldı. Vali Ali Haydar Öner’in verdiği bilgiye göre Isparta, Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 20’sini tek başına üreten bir il haline geldi. Ispartalılar elmayı yetiştirip satmakla yetinmedi, elmanın cipsini bile yaptı.
Isparta’nın yeni gözdelerinden biri de kiraz. Üstelik bu kiraz iç pazara verilmiyor, direkt ihraç ediliyor. Isparta’ya kiraz ihracatından yılda ortalama giren para 10 milyon dolar.
Daha cazip gelir kalemleri, Isparta’nın markalaşmış bir ürününü bitme noktasına getirdi. Vali Öner, ‘Isparta Halısı’ nda gelinen son noktayı şöyle özetledi: “Isparta Halısı artık sadece cezaevlerinde dokunur hale geldi. Ispartalı kadınlara, ha bire, ‘İplik ve boyanız bizden. Alın, dokuyun, satın, parasını da siz alın’ diye çağrı yapıyoruz. Ancak kadınlar, halı dokumak yerine dizi seyretmeyi tercih ediyor.”
Sadece bir köyü olan ilçe!
Isparta gezimiz sırasında birçok ilçenin kaymakamı ve belediye başkanıyla da tanıştık.
“Kendimi bildim bileli Milliyet okurum” diyen Eğirdir Kaymakamı Halil Serdar Cevheroğlu, kendisi gibi henüz 20’li yaşlardaki çocuk doktoru Zehra Keklik’le hayatını birleştiren Aksu Kaymakamı Mehmet Keklik, fıkra gibi bir gerçekle iç içe yaşayan Yenişarbademli’nin Kaymakamı Hayrettin Başkan ve yönettiği ilçeye kısa sürede imzasını atan Yalvaç Kaymakamı Nevzat Taşdan bunlardan birkaçı. Eğirdir Kaymakamı Cevheroğlu’nun küçük bir oğlu var. Kaymakam oğlunun, “Baban ne iş yapıyor?” diye soranlara verdiği yanıt şu: “Kitap okur, çay içer...” Yenişarbademli ilçesinin tirajikomik durumuna gelince. Kaymakamının verdiği bilgiye göre 1991’de ilçe yapılan Yenişarbademli’nin toplam nüfusu 2.538. Bu ilçenin kaç köyü var biliyor musunuz?
Bir, o da Gölkonak Köyü. Yenişarbademli’nin bu gerçeği Türkiye’nin nasıl yönetildiğinin de tipik bir örneği.
İmam söyledi, muhtarlar oynadı
Yalvaç Kaymakamı Nevzat Taşdan, bir ilçenin mülki amirinin isteyince o şehrin çehresini hatta kaderini nasıl da değiştireceğinin en canlı örneği. Taşdan, önceki görev yeri Beypazarı gibi kısa sürede Yalvaç’a da imzasını attı. Kaymakam Taşdan, Yalvaç’ta 4.730 dekar alana 200 bin badem ve ceviz fidanı dikti. Taşdan, 2007 yılına kadar çalılar, yabani otlar ve dikenlerle kaplı olan göl kenarını iki yılda içinde sosyal tesisler, spor ve piknik alanları, büfe, kafeterya, gül bahçeleri ve aquapark’lı şahane bir plajın olduğu Yalvaçlıların gözdesi bir yer haline getirdi.
Taşdan, aynı zamanda iyi bir futbolcu. Taşevi Plajı’nın çim sahasında ‘Ulusal Medya’ olarak Taşdan’ın da aralarında olduğu yerel medya ile Isparta Valisi Ali Haydar Öner’in hakemliğinde bir maç yaptık. Hakemin tutmasına rağmen duman ettiler bizi.
Hakem de bizden olmasına rağmen maç 9-8 bitti. İlk yarıda kaledeydim, ikinci yarıda ileri üçlüde görev yaptım. Kaledeyken takım arkadaşlarımız Kaymakam Taşdan’ı bir türlü marke edemedikleri için beş gol yedim, ama hücum hattına geçince iki gol atıp, kısmen de olsa hatalarımı telafi ettim.
Maçtan sonra aynı parkın içindeki yerde akşam yemeğine geçtik ve imamlıktan diyanet memurluğuna geçiş yapan Abdullah İpekçi’nin org eşliğinde söylediği şarkılarla eğlendik.
Şarkıcılıktan para kazanmaya başlayınca imamlık defterini kapatıp Yalvaç Müftülüğü’nde veri hazırlama kontrol işletimciliğine geçiş yapan İpekçi, son bölümde sahneye muhtarlardan oluşan folklor ekibini davet etti.
Çim sahada hepimize kök söktüren Yalvaç Kaymakamı, bu kez kıyafet değiştirip “Muhtarlar Ekibi”yle birlikte folklor işinde de yetenekli olduğunu gösterdi.
Mısırlı Köyü Muhtarı Kemal Sarı, İleği Çiftlik Köyü Muhtarı Alı Sarıpınar, Leblebiciler Mahallesi Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Pekmezci, Yukarı Tırtar Köyü Muhtarı Süleyman Karakoyun, Celeptaş Köyü Muhtarı Ali Şen, “Muhtarlar Ekibi”ni kaymakam Nevzat Taşdan’ın teşvikiyle bir ay önce kurduklarını ve ilk gösterilerini de 19 Mayıs’ta yaptıklarını söyledi.