Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Telif ödemediği için MÜYAP’ın hakkında hukuki işlem başlattığı izlesene.com 21 Aralık 2010 tarihi itibarıyla sözleşmeyi yeniledi
Salı günü izlesene.com, sinemalar.com ve blogcu.com’u bünyesinde bulunduran şirketin (Nokta) CEO’su Tümay Asena ile buluştuğumuz saatlerde, MÜ-YAP’ın mahkemeden aldırdığı karar uyarınca dünyaca tanınan Türk sitesi fizy.com’un da içeriğine erişim yasağı gelmişti.
Çünkü internet üzerinden müzik parçalarına erişim imkanı veren fizy.com, MÜ-YAP’ın korumasındaki eserleri telif ödemeden yayınlıyordu.
Asena ile buluşmamızın nedeni de benzer bir konuydu.
Telif ödemediği için MÜ-YAP’ın hakkında hukuki işlem başlattığı izlesene.com’a, Reklamcılar Derneği’nin ödül vermesini eleştirmiştim.
“Telif ödemeyene ödül verilir mi?” başlıklı yazım üzerine Nokta’nın CEO’su Tümay Asena, konu hakkında bilgi vermek amacıyla yüz yüze görüşme talep etti.
Önceki gün Taksim’de buluştuğumuz Asena, önce 20 Aralık’ta çıkan yazım için teşekkür etti.

Haberin Devamı

Raporlama işini ihmal ettik”
Asena, “‘Yazınızı okur okumaz hemen MÜ-YAP’a gittim ve Bülent Abi’ye (MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta) hemen şu işi halledelim’ dedim ve sözleşmeyi imzaladık” dedi ve ardından da şunları söyledi:
“Nokta olarak internet sektörüne ciddi yatırım yapan bir firmayız. Evde bir bilgisayarla hizmet veren siteler gibi değiliz.
izlesene.com’u 2007’nin haziran ayında 600 bin dolar ödeyerek aldık. Siteyi aldıktan sonra hemen MÜ-YAP’la da anlaşma yaptık. Telif ücretlerini de zamanında yatırdık. Ancak MÜ-YAP’ın ödediğimiz telifi eser sahiplerine dağıtabilmesi için hangi eserin kaç kez kullanıldığına ilişkin raporlama işini yapamadık. Çünkü o, ciddi bir yazılım ve yatırım gerektiriyordu. Onu yapamadığımız için MÜ-YAP hakkımızda yasal işlem başlattı.
Raporlama işi ihmal ettiğimiz bir konuydu. Sizin yazınız bizi kendimize getirdi ve hemen MÜ-YAP’a gittik. 21 Aralık 2010 tarihi itibarıyla da sözleşmemizi yeniledik.”

fizy.com da imzalamak zorunda
Asena’ya açık yürekliliği, yapımcı ve sanatçı haklarına gösterdiği hassasiyet nedeniyle kutluyorum.
Telif hakkına aynı saygıyı fizy.com’un yöneticilerinden ve medya mensuplarından da bekliyorum.
“Fizy.com, Mashable’ın düzenlediği ve dünyanın en iyi internet sitelerinin seçildiği yarışmada finale kalmış. Böyle bir siteye, yasak getirilir mi?”
Türkiye’den bir internet sitesinin dünyanın en iyileri arasında finale kalması elbette ki gurur duyulacak bir şey.
Peki ya bu site, kullandığı eserlerin telifini ödemiyorsa, yapımcı ve sanatçıların haklarını teslim etmeyip, gasp ediyorsa yine “Helal olsun” deyip, alkış mı tutacağız ona?
fizy.com, o ödülü ve alkışı hak etmesi için önce kullandığı eserlerin sahiplerinin emeğinin karşılığı olan telifi ödemeli.
Bu devirde var mı bunun başka yolu?

iKTiDAR ERKEKLERDEN KADINLARA GEÇERSE!
‘Kukuriku Kadın Krallığı’ filmi yarın vizyona girecek. Yönetmenliğini Serkan Ok’un yaptığı, Ali Düşenkalkar, Levent Ülgen, Didem Erol, Serap Aksoy, Ceren Soylu, Çağıl Taşbaşı, Cenk Gürpınar, Hüseyin Akşen, Melike Öcalan ve Ayşen Gruda’nın oynadığı filmi, önceki akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nde yapılan galasında izledim. ‘Kukuriku Kadın Krallığı’nın konusu ilginç.
Film, erkeklerin yönettiği dünyada iktidarın kadınlara geçmesiyle neler olabileceğini anlatıyor.
Şöyle bir dünya düşünün:
Çocuk doğurmanın dışındaki her iş erkeklere kalıyor.
Çocuk bakmak, evi toparlamak, çamaşır, bulaşık gibi işler erkeklere kalıyor.

Haberin Devamı

Kadınların seveceği bir film
Sabah evden çıkarken eşine, hangi yemekleri yapması gerektiğinin talimatını veren kadın, akşam elinde bir demet çiçekle dönüyor ve örgü ören kocasına, “Hadi al bunu da bir saksıya koy” deyip, önüne atıyor.
Eşinden şiddet gören erkek, çocuğunu kapıp, “Bıktım dayaktan” deyip, baba evinin yolunu tutuyor.
Erkekler kadınlara değil, kadınlar erkeklere kur yapıyor.
‘Çıtır’ kovalayan erkeklerin yerini ‘Kıtır’ peşindeki kadınlar alıyor. Konu güzel ve eğlenceli, ama ortaya çıkan film için aynı şeyi söylemek zor.
‘Kukuriku Kadın Krallığı’, kadınlarla erkeklerin rollerinin değişmesi halinde ortaya çıkan tabloyu gözler önüne seren bir filminden çok, açık alanda sahnelenmiş bir tiyatro gibiydi.
Buna rağmen kadınların zevkle izleyecekleri bir film olduğunu belirtmeliyim.
Galaya gelen kadınların çoğu filmi kahkaha atarak izledi.