Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KLASiK OYUNDA GÜNCEL KONULAR



‘Kanlı Nigar’ oyunu güncel espriler ve ince ince göndermelerle dolu



Sadık Şendil’in ölümsüz eserlerinden ‘Kanlı Nigar’, yıllar sonra yepyeni bir kadroyla sahnede... Perihan Savaş, Soner Arıca, Sümer Tilmaç, Ercüment Balakoğlu, Umut Oğuz, Hilmi Erdem, Esin Gündoğdu, Ender Gülçiçek, Ebru Karaman, Yaşar Ayvacı, Delal Küllek, Coşkun Yel’in oynadığı, Müfit Kayacan’ın yönettiği oyun İstanbul’da defalarca oynadı.
Şimdiye kadar 60 kez sahnelenen ‘Kanlı Nigar’ı İstanbul’da değil de Antalya’da izledim...
Antalya Engelli Bireyler Derneği yararına düzenlenen gecede ‘Kanlı Nigar’ı, izleyince, böyle bir oyuna neden şimdiye kadar gitmediğimi sordum kendi kendime...
Üstüne üstlük bir de Antalya Engelli Bireyler Derneği ve AKSAV Başkan Yardımcısı Hüseyin Şanlı, “İstanbul’da da izledim bu oyunu. ‘Kanlı Nigar’ İstanbul’da ölüyordu, burada öldürmediler onu” deyince çok şey kaçırdığımı anlayıp, daha da hayıflandım...
Antalya’da izlediğim yeni ‘Kanlı Nigar’a dair izlenimlerime gelince:
‘Kanlı Nigar’ın özü, omurgası Sadık Şendil’in 1981’de yazdığı gibi, ama detaylar o kadar farklı ve güncel ki...
AKM’yi tıklım tıklım dolduran Antalyalılar acayip eğlenerek seyretti, güncel espriler ve göndermelerle bezeli ‘Kanlı Nigar’...
Öykünün geçtiği dönem eski, ama oyundaki karakterlerin üzerine espri yaptıkları olaylar ve isimler yeni...
Zikirmatik kullanan fesli adam, cep telefonu, sosyal medya, Facebook’tan birbirini ‘dürt’mece, evlilik programlarının klasik söylemi “elektrik alamadım senden’i, Erman Toroğlu, İzzet Yıldızhan, iptal edilen 19 Mayıs törenleri ve iktidarın icraatına ince ince göndermeler, müzikli güldürü ‘Kanlı Nigar’ı daha da eğlenceli hale getirmiş. Tavsiye ederim Müfit Kayacan’ın güncelleyip sahnelediği ‘Kanlı Nigar’ klasiğini izlemenizi...


‘KANLI NiGAR’A ÖLÜM YOK!

AKM’deki oyundan sonra 7 Mehmet’teki yemekte bir araya geldik ‘Kanlı Nigar’ın ekibiyle.
Oyunu yeniden sahneleyen Adım Tiyatro’nun sahibi Metin Karaman’la yönetmen Müfit Kayacan’a sordum, İstanbul’daki gösteride ölen ‘Kanlı Nigar’ın Antalya’da niye ölmediğini.

Haberin Devamı

Keşke izin verseydi
Yönetmen ve başrol oyuncularından Kayacan, son yıllarda toplumun kanayan yaralarından biri olan ‘kadına şiddet’e dikkat çekmek amacıyla oyuna ‘Kanlı Nigar’ın vurulup, öldüğü bir final yazdıklarını, izleyenlerin de bu finali ayakta alkışladığını anlattı. Adım Tiyatro’nun sahibi Karaman da, “Ancak merhum Sadık Şendil’in varisi olan oğlu Cem Şendil, babasının yazdığı metne sadık kalmamız konusunda ısrar edince, mecburen eski haline getirdik finali” dedi.
Keşke ‘Kanlı Nigar’da kadına şiddete tokat gibi bir protesto anlamına gelen finali değişikliğe izin verse Sadık Şendil’in oğlu...
Hiç değilse böylece bir taşla iki kuş vurulmuş, bir yandan Sadık Şendil’in ölümsüz eseri yaşatılmış, diğer yandan da toplumun kanayan bir başka yarasına parmak basılmış olurdu.
Bir süre önce geçirdiği kalp rahatsızlığıyla sevenlerini üzen Sümer Tilmaç’ın 45 yıl sonra hemşehrilerinin karşısına ‘Kanlı Nigar’daki ‘Eşref’ rolüyle çıkmış olması ve ‘10 dakika ara’da, ‘Soner Arıca’nın ikinci baskı yapan kitabı lobide satışta. Soner Arıca, oyunun sonunda dileyenlere kitabını imzalayacak kuliste’ anonsu ilginçti.

Haberin Devamı

İki galadan gelir 85 bin lira
‘Kanlı Nigar’ı Antalya’ya Engelli Bireyler Derneği getirdi. AKM’de sahnelenen oyunun biletleri 23, 25 ve 33 liradan satışa sunuldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis Üyesi işadamı Mustafa Yılmaz gibi bir bilet alıp, derneğe 10 bin lira bağışlayanlar da olunca Antalya Engelli Bireyler Derneği, Antalya’daki iki galadan 85 bin lira gelir elde etti.
Antalya Engelli Bireyler Derneği, Türkiye’nin en büyük engelliler rehabilitasyon merkezini Antalya’da yapmak amacıyla kurulmuş bir dernek. Başkanı da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın eşi Günseli Akaydın.
Oyunun Antalya’daki ilk gösterisini eşi ve 800 civarındaki hemşehrisiyle birlikte seyreden Mustafa Akaydın’ın, önceden verilmiş randevusu nedeniyle ikinci yarıda salondan ayrılması oyuncuları üzdü.
Perihan Savaş ve Soner Arıca, 7 Mehmet’teki yemekte, “Sayın Başkan’ın hangi amaçla salondan ayrıldığını bilmiyoruz, ama ikinci bölümde izleyiciler arasında olmaması bizi üzdü” dedi.