Kalan Müzik TRT ortaklığı nihayet ilk meyvelerini verdi...
TRT ile Kalan Müzik ortaklığının ilk yapıtları da Türk Marşları albümü, Âşık Veysel albümü ve Âşık Veysel belgeseli oldu. TRT arşivlerini Kalan Müzik’e açalı bir yılı aştı. Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’a, iki albüm ve belgeseli çıkarmanın niye bu kadar uzun sürdüğünü sordum.
Can Dündar’ın danışmanlığında Âşık Veysel belgeselini DVD olarak hazırlamak, elbette ki zaman isteyen bir şeydi, ama Türk Marşları ile Âşık Veysel türkülerini albüm olarak yayınlamak bu denli zaman isteyen bir iş olmamalıydı.
Hasan Saltık’a bu rötarın sebebini sordum.
Saltık bu rötarın sebebini anlatınca, şaşırıp kaldım, eminim okuyunca siz de aynı şaşkınlığı yaşayacaksınız.
Kalan Müzik, Türk Marşları albümünü işine bir yıl önce başladı.
Saltık ile TRT yöneticileri, albüm için 23 Türk Marşı belirledi.
Saltık ve ekibi, bu marşları yazan ve besteleyenlerden ya da varislerinden gerekli izni almak için kolları sıvadı, ama bu hiç de kolay olmadı.
Çünkü seçilen 23 marştan 12’sinin sahibi, hiçbir meslek birliğine üye olmadığı için yapımcı bu insanlara ulaşıp, gerekli izni alamadı. Kalan Müzik’in ulaşıp, izin aldığı Türk Marşı sayısı ise sadece 11’de kaldı.
Telif haklarını tam anlamıyla yerleştiği ülkelerde yapımcılar, alenileşmiş eserleri bir albümde kullanmak için eser sahiplerinden tek tek izin almaz.
Eser sahibinin basılan her albüm karşılığındaki telif hakkını, bu paraları toplayan meslek birliğine yatar, onlar da bu paraları o sanatçılara ulaştırır.
Bizde ise her eser sahibinden yazılı izin yasal bir mecburiyet.
Bu işi bilenlerden oluşan uzman bir ekibi olmasına rağmen Kalan Müzik, 13 marşın sahibine ulaşamayınca Saltık, Kültür Bakanlığı’na şöyle bir öneri sundu.
“Eser sahipleri ortaya çıkıncaya kadar, ödememiz gereken telifi biz teminat olarak bakanlığa yatıralım, ya da siz bir çözüm üretin.”
Ancak ne Saltık’ın Kültür Bakanlığı’na teklifi, ne de TRT yetkililerinin bu amaçla yaptıkları girişimler olumlu bir sonuç verdi.
Hal böyle olunca da Kalan Müzik ve TRT’ye düşen, izin alınan eser sahiplerinin marşlarını kullanarak, bu albümü çıkarmaktı...
O yüzden de marşlarımızdan çoğu albüm dışında kaldı.
Albümde hangi marşlar var?
TRT’nin arşivlerini Kalan Müzik’e açmasıyla ortaya çıkan albümdeki marşları Silahlı Kuvvetler Armoni Mızıkası Bandosu, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu ve Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu’nun yorumladığı eserler. “Türk Marşları” albümünde yer alan eserler şunlar:
İstiklal Marşı, 10. Yıl Marşı, 100. Yıl Atatürk Marşı, Alay Marşı, Biz Atatürk Gençleriyiz, Ankara Türküsü, Deniz Harp Okulu Marşı, Gençlik Marşı, Hava Harp Okulu Marşı, Karadeniz Marşı ve Plevne Marşı...
Bu marşların sahipleri bulunamadı
TRT yetkilileri ve Kalan Müzik’in, ihtiyaç duyan tüm resmi kurumlara ve Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla tüm okullara ücretsiz dağıtmayı planladığı albümde kullanılandan marştan fazlası, eser sahipleri bulunamadığı için repertuvar dışında kaldı. İşte Türk Marşları albümüne alınamayan marşlar ve o eserlerin sahipleri de şunlar:
Kara Harp Okulu Marşı
Söz: Hüsnü Öncü
Beste: Cevdet Şakir Çetiner
Çocuk Marşı
Söz: Aka Gündüz
Ankara Marşı
Söz Aka Gündüz
Beste: Halil Bedii Yönetken
Sakarya Marşı
Beste: A. Cemalettin Cinkılıç
İzmir’in Dağlarında
Beste: İzzettin Hümay Elçioğlu
Akdeniz Marşı
Söz: Samih Rıfat
Beste: Leyla Saz
Vatan (Mülkiye) Marşı
Söz: Cemal Yeşil
Beste: Musa Süreyya
Öğretmen Marşı
Söz: İ. Hikmet Ertaylan
İleri Marşı- Söz: Celal Emrem
Adımız Andımızdır
Beste: Ahmet Muhtar Ataman
100. Yıl Marşı
Söz: Fazıl Hüsnü Dağlarca
Cumhuriyet Marşı
Söz: Ali Rıdvan
Beste: Zati Arca
TGRT Haber, spordan sınıfta kaldı
Çarşamba akşamı İzmir’deki final maçında Fenerbahçe’yi 4-2 yenen Beşiktaş, Fortis Türkiye Kupası’nı kazanınca taraftarlar kendilerini sokağa attı.
Fortis Türkiye Kupası’nı, Fenerbahçe gibi ezeli bir rakibi 4-2 gibi bir skorla yenip kazanmanın keyfini doyasıya yaşayan taraflarların bile turlarını tamamlamasının üstünden saatler geçtikten sonra bir “haber kanalı”nda şöyle alt yazılar görseniz ne dersiniz?
“Fenerbahçe, 26 yıllık kupa hasretine son vermek istiyor.”
“Aragones: Bir takım, bir takımı üç kez yenemez.”
“Derbinin hakemi Bünyamin Gezer.” Tırnak içinde yazdığım bu başlıkları Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan Fortis Türkiye Kupası’nın bitiminden saatler sonra gördüm TGRT Haber’in ekranında.
TGRT Haber’in 02.10 gibi geç bir saatte çoktan maçın sonucuna ve sonrasında tarafların açıklamalarına dair bilgileri alt yazı olarak ekrana getirmesi gerekirken, tamamı gündem dışı kalmış bilgileri yayınlamasını aklım almadı.
TGRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Soysal ve ekibine bunu yakıştıramadım.