Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin en eski müzik ve en çok üyeli meslek örgütü Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), kuruluşunun 35’inci yılını bir balo ve ödül töreniyle kutladı. İstanbul Grand Cevahir Otel’deki gecede MESAM, ilk kez ‘Başarı’, ‘Onur’ ve ‘35. Yıl’ ödülleri dağıttı. Kuruluşundan bu yana geçen 35 yılda vefat edenler, yönetimine kızıp, istifa edenlerin kurduğu Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’ne (MSG) rağmen halen 13 bin civarında üyesi olan MESAM’ın ilk kez bir balo düzenlemesi önemliydi. MESAM’ın ‘Ortaklar sofrasına en çok katkı sağlayan’ları, en eski üyelerini ödüllendirmesi önemliydi.

Haberin Devamı

MESAM-MSG SAVAŞI BİTTİ

MESAM’ın ilk balosu ve ödül gecesinden müzik sektörü adına daha önemli bir sürpriz daha oldu. Balonun davetlileri arasında MESAM’dan ayrılanların 1999’da kurduğu ve 10 bine yakın üyesi olan MSG Başkanı Ferhat Göçer de vardı.

MESAM Başkanı Recep Ergül, gecenin açılış konuşmasında yönetim kurulunda görev yaptıkları sürede meslek örgütünde yıllardır süren iç savaşa ve üyeler arasındaki hizipleşmeye son verdiklerini söyledi.

MESAM Başkanı Ergül, ilerleyen dakikalarda ‘Önemli bir açıklama yapmak için’ MSG Başkanı Ferhat Göçer’le sahneye çıktı ve şunları söyledi:

“MESAM ve MSG, yıllardır birbirleriyle yarış içindeydi. Egolarından sıyrılmış iki başkan olarak, el ele verdik. İki kurumun düşman olmasının çok büyük acılarını yaşadık. İhraç edildik, gelirlerimiz ciddi ölçüde düştü, kamuoyunda saygınlığımız zedelendi. Artık çok mutluyuz. MESAM ve MSG’nin tüzel kişilikleri ayrı ayrı devam etse de tek yürek, tek yumruk olduk.”

Ergül’ün, MESAM–MSG İş birliği anısına ödül verdiği Göçer ise şöyle konuştu:

“Yıllarca bu ayrılıktan kaynaklanan çok ciddi kan kayıpları yaşadık. Birbirimize düşmekten, var olan haklarımızı savunmakta eksik kaldık. Bu yolculuğa çıkarken birbirimize ne olursa olsun birlikte hareket etme sözü verdik. Kaybolan haklarımızı alabilmek için sonuna kadar birlikte mücadele etmeye kararlıyız.” 

MESAM-MSG SAVAŞI BİTTİ

MESAM-MSG SAVAŞI BİTTİ

TELİF GELİRİ EN YÜKSEK ESER SAHİPLERİ KİMLER?

MESAM 35. Yıl Ödül Töreni’nde yazdıkları şarkı sözleri ve yaptıkları besteleri sayesinde 2022’de en çok telif kazanan üyeler açıklandı ve ödülleri verildi. İşte o eser sahipleri:

Haberin Devamı
  1. Toygar Işıklı
    2. Bülent Ercüment Orkut
    3. Aytekin Gazi Ataş
    4. Ercan Tanrıverdi
    5. Mehmet Cem Tuncer
    6. Yıldız Tilbe
    7. Korhan Nart
    8. Sagopa Kajmer
    9. Bilal Sonses
    10. Fazıl Say
    11. Cem Ali Öğet

Not: İlk 5’tekilerin hepsi film ve dizi müziği yapan eser sahipleri.

2022’nin ‘En’leri

2023’e sayılı günler kala, birçok kurum 2022’nin verilerini çıkarmaya başladı ortaya... Onlardan biri en popüler ve paralı dijital müzik platformu Spotify...

2022 yılında en çok dinlenen 10 sanatçı ve en çok dinlenen 10 şarkı listesine baktığınızda Türkiye’de rapçiler zirvede. Bu yıl Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı Uzi oldu. Uzi’yi rap sanatçıları Çakal, Ezhel, Lvbel C5 ve Sefo takip etti.

2022’de en çok dinlenen kadın sanatçılar listesinde birinciliği beş yıldır kimseye kaptırmayan Sezen Aksu var. Bu yılın ikincisi, rapin yükselen yıldızı Güneş oldu. 

En çok dinlenen sanatçılar:
1. Uzi
2. Çakal
3. Ezhel
4. Lvbel C5
5. Sefo
6. Sezen Aksu
7. Batuflex
8. Motive
9. Duman
10. Emir Can İğrek 

En çok dinlenen şarkılar:
1. ‘Bi’ Tek Ben Anlarım’-KÖFN
2. ‘Arasan da’-Uzi
3. ‘İmdat’-Çakal
4. ‘Paparazzi’-Uzi
5. ‘Suçlarımdan Biri’-Güneş
6. ‘Gökyüzünü Tutamam’-Can Koç
7. ‘Seni Dert Etmeler’-Madrigal
8. ‘Nerdesin’-Ezhel
9. ‘Gelmezsen Gelme’-Lvbel C5
10. ‘Affettim’-Sefo

Haberin Devamı

En çok dinlenen kadın sanatçılar:
1. Sezen Aksu
2. Güneş
3. Zeynep Bastık
4. Taylor Swift
5. Melek Mosso
6. Ebru Gündeş
7. Lana Del Rey
8. Sertab Erener
9. Gülşen
10. Lil Zey

GÜNÜN SÖZÜ

“Mutlu olmak istiyorsan yanındakini de mutlu etmeyi bil. Bunun adı biz bilincidir.” (Doğan Cüceloğlu)