Tıp dünyasının en itibarlı yayını British Medical Journal’de (BTJ), Prof. Martin A Makary ile Michael Daniel’in araştırıp yazdıkları konu hepimizi ilgilendiren türden. 2013’te 35 milyon insanın hastaneye yatırıldığı ABD’deki ölüm sıralaması şöyle:
1. Kalp: 611 bin
2. Kanser: 584 bin.
3. Tıp hatası: 251 bin.
Amerika’da tablo böylesine vahim de bizde durum ne? Türkiye’ye dair somut veriler yok kimsenin elinde. Varsayalım ki vaka sayısı bu kadar yüksek olmasa da “tıp hataları” bizde de belli ölçüde ölüm sebebi. N’apcaz şimdi?
Yıllardır ekranlarda, ilaç sektörünün tıbbı esir aldığını, hekime başvuranlara “hasta” değil “müşteri” gözüyle bakılıp gereksiz tahliller yaptırıldığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, araştırmaya balıklama atladı ve ilginç bir makale yazdı.
“Adamı hasta etmeyin!” diye başladığı yazısına “Her geçen gün daha da ‘ticarileşen’ modern tıp, tedavi etmekten çok hasta etmeye ve hatta öldürmeye başladı” diye devam eden Küçükusta’nın “Tıptan uzak sağlıklı hayat!” için önerdiği üç yolsa şu:
1. Uzun ve sağlıklı yaşamak için tıbba ihtiyacınız olmadığını unutmayın.
2. Tarama, çekap gibi tuzaklara düşmeyin, hastanelerin kampanyalarına kanmayın.
3. Ufak tefek şikâyetler için zırt pırt doktora, hastaneye gitmeyin.
Amerika’da yapılan araştırmada, hastaneye başvuranlardan ne kadarının doktorlar sayesinde ölmekten kurtulduğu yok.
Şayet o veriler de olsaydı ve o rakam, “tıp hataları” yüzünden yaşanan kayıpların yanında “devede kulak” kalsaydı, Küçükusta’nın tavsiyelerini dinlerdim.
Bu durumda Atatürk gibi, kendimi Türk hekimlerine emanet etmeye devam...
BARIŞIN KUMAŞI KUTNU İLE YENİ BİR İPEK YOLU
Mayısın ilk haftasında bile sıcaklığın 40 dereceye çıktığı Katar’ın başkenti Doha’ya “Barışın kumaşı” Kutnu bizi götürdü. Hale Yurdacan’ın projesi olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), “Reflect Your Light with Kutnu” (Kutnu ile Işığını Yansıt), Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu’nun himayesinde hayata geçen bir etkinlik. Dünyaya mesajı da şu: “Birlikte barış içinde yaşamak.”