Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Orkid’in reklam yüzü Nil Karaibrahimgil, markanın ‘Kız Gibi’ kampanyası için bir şarkı yazıp besteledi. Karaibrahimgil’in o şarkıyı ilk kez gitar eşliğinde çalıp söyleyeceği davette Leyla Alaton’la sohbet ediyorduk. Genç biri geldi yanımıza ve tanıttı kendini:

ORKiD’iN BAŞINDA ERKEK GILLETTE’i YÖNETEN KADIN

“P&G Kadın Bakım Grubu Marka Müdürü Murat Ünverdi.”
Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu, 32 yaşındaki bir erkeğin müşterisi sadece kadın olan ürün grubunu yönetiyor olmasının beni şaşırttığını söyler söylemez Alaton atıldı:
“Daha da ilgincini söyleyeyim sana, Gillette’in başında da bir kadın var.”
Gerçekten de öyleymiş.
Gillette markasının başındaki isim, P&G Türkiye Kafkaslar Tıraş Kategorisi Marka Müdürü Özge Tanju.
Gillette’in PR ajansından Tanju’yla ilgili bilgi istedim. Boğaziçi Üniversitesİ Endüstri Mühendisliği mezunu Tanju, 2007’de girmiş Procter & Gamble’a. 2009 – 2001 arasında Gillette’in pazarlama iletişimini yönettikten sonra 2011’de Türkiye, Orta Doğu ve Afrika bölgesinden sorumlu Tıraş Bakım Ürünleri Müdür Yardımcısı olarak atanmış Cenevre’ye… 2012’den bu yana da Türkiye ve Kafkas- lar Tıraş Bakım Ürünleri Sorumlusu Tanju.
Demek ki neymiş?
Asıl hedef kitleleri erkekler olan bir ürünün genel müdürlüğünü bir kadın, sadece kadınlar için ped üreten bir markanın genel müdürlüğünü de bir erkek yapabiliyor.
İnsanın cinsiyeti değil, üstlendiği işteki başarısı önemli.

GAZETE SAYFALARINDAKi ÇiZiMLER NEREYE GiTTi?

IŞİD üyelerinin mizah dergisi Chanlie Hebdo’yu basıp 12 insanı katlettiği Fransa’nın ünlü gazetesi Liberation ilginç bir konuyu kapak yaptı.
Temel Reis, Safinaz, Ten Ten, Red Kit ve daha birçok çizgi kahraman kapakta bir arada...
“Hani nöbet değişimi nerede?” başlıklı haberin özeti şu:
“Gazete sayfalarındaki güzel çizimler nereye gitti? Tek bir görselle insanı alıp götüren, güldüren, eleştiren aynı zamanda birçok yoruma açık olan, tartışma ortamı yaratan o çizimler nerede?
Gazete çizerleri, karikatüristler günden güne azalıyor. Ve tabii gazetede yer alan çizimlerin sayısı da.
Bu değişimi açıklayan birçok faktör var. Ancak bunlardan biri öne çıkıyor. O da yazı işleri müdürlerinin cesaretinin yok olması. Yeni bir konfor arayışı mı, yoksa korkaklık mı?
Geçmişte kitleleri güldüren bazı skeçleri, bugün yapmak mümkün değil. Bu da çizerleri ve gazete sorunlarını gazetelerde, karikatürlere daha az yer vemeye itiyor.”
Konu bana çok tanıdık geldi.
Siz de aynı şeyi hissetmiş olabilir misiniz?

Haberin Devamı

ORKiD’iN BAŞINDA ERKEK GILLETTE’i YÖNETEN KADIN

KOBi, KOBi’YE BUNU YAPAR MI?

Anlaş bir ünlüyle, yap bir reklam kampanyası…
Son yıllarda reklamcılarımızın yaptığı bu…
Eskiden marka bir ünlüyü kampanya yüzü yaptığında o anlaşma bitmeden başka bir firma teklif bile götürmüyordu ona.
Şimdi öyle mi?
Bir bakıyorsunuz bir ünlü aynı anda iki farklı ürünün kampanya yıldızı… Örneğin Ezgi Mola...
İpana’nın marka yüzü olan Ezgi Mola, bir başka firmanın da reklam yıldızı olarak çıkacak karşımıza… Şöhretli insanlar üzerinden kampanya yapan reklamlar arasında beğendiklerim de yok değil.
Timur Acar’ın oynadığı Yapı Kredi’nin “KOBİ, KOBİ’ye bunu yapar mı?” reklamını çok beğendim.
Bir kere bankanın KOBİ’lere kredi satmak amacıyla yaptığı reklamda dünya yemek şampiyonu Kobi Kobayashi’yi oynatma fikri güzel, reklamın esprisi süper.
Kutluyorum emeği geçenleri.