Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Demet Sabancı - Cengiz Çetindoğan çiftinin ‘Harflerin Sırrı’ sergisinin açılışı için Gaziantep’e davet etsek gelir misiniz? Gelirseniz Fatma Şahin ve Demet Sabancı Çetindoğan’la birlikte söyleşi yapma olanağınız da olacak.”

SABANCI İLE ŞAHİN’İ SANAT BULUŞTURDU

Böyle bir teklife hayır denir mi?

Mesleğinde başarılı iki kadınla sohbetin yanı sıra mimar arkadaşım Erden Güven’in eseri Gaziantep Sanat Merkezi’ni de görmüş olacaktım.

Günü birliğine Antep’e gittim. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve serginin sahibi Demet Sabancı Çetindoğan’la Hışhavan’da sohbet edip, “Harflerin Sırrı”nı konuştuk. İşte tarafların anlatımıyla bir araya geliş öyküleri:

Haberin Devamı

D. S. Ç. : 20 yılda eşimle çok ciddi bir İslam eserleri envanteri oluşturduk. Bu konuda Türkiye’nin sayılı koleksiyonerleriyiz. Altı ay önce Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, koleksiyonumuzdaki eserlerin bir kısmını Beyoğlu’nda sergilememizi rica etti. Memnuniyetle kabul edip, envanterin ufak bir bölümünü sergiledik.

‘Arkeolojide lideriz’

Kaç parça eser var envanterinizde?

D. S. Ç. : Bin küsur adet eser var. Çoğunu yurt dışındaki müzayedelerden bulup satın aldık Türkiye’ye getirdik. Beyoğlu’nda 50 eserden oluşan serginin ertesi günü Sayın Bakanımızla (Fatma Şahin) görüştüğümüzde sergiyi Gaziantep’te de yapalım dedik ve şimdi buradayız.

Başkanım, Gaziantep’te böyle bir sergi açmanızın sebebi ne?

F. Ş. : Bizim bir iddiamız var, arkeoloji alanında bölgenin lideriyiz. Çünkü insanlık tarihi kadar eski bir medeniyetimiz var. Bu medeniyetin en güçlü eserleri kültürel mirası bu bölgede ve Gaziantep’te. Dolayısıyla, bizim bu güçlü hazineyi yerelden evrensele taşımamız, anlatmamız ve göstermemiz gerekiyor.

Eski adliyeyi sanat merkezine çevirdik. Buradaki sergi alanlarımızda iddiamız şu:

İstanbul, nasıl uluslararası boyutta sergi - sanat merkeziyse biz de Gaziantep’i öyle yapalım istedik. İnsanlar, kültür eserlerimizi görmek için İstanbul’a gitmek zorunda kalmasın. Çünkü çok büyük bir hazine var burada. Avrupa Birliği’yle birlikte Türkiye’nin ilk arkeoloji enstitüsünü Gaziantep’te kuruyoruz. Bu çok önemli bir başlangıç.

Haberin Devamı

Sayın Sabancı’ya çok teşekkür ediyorum. Demet Hanım, elindeki imkânları toplumla paylaşan biri. Bunu gönülden yapan bir kardeşimiz. Komşu ilimiz Adanalı bir aileden olması, uluslararası network’e sahip bulunması açısından elimizde büyük bir hazine. Kendisi elindeki güzel hazineyi şehrimize getirdi. Böylece iddiamız olan yerelden evrensele geçişi de başarmış olduk.

Bu sergi ne kadar sürecek?

F. Ş. : 15 gün sürecek. Cuma günü (bugün) Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Diyanet İşleri Başkanımız geliyor, onu gezdireceğiz.

Kaç eser var sergide?

D.S.Ç.: 38...

GAZİANTEP SÜRPRİZLERİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le, Demet Sabancı Çetindoğan’ın başkanı olduğu ONE Derneği üyelerini Hışhavan’da bir araya getireceği yemeğin sonunda, Dilek Hanım’a mutlu yıllar dileyen şarkı eşliğinde garsonlar balonlar ve üstünde mumların yandığı baklava tepsisiyle girdi içeri.
Dilek Türker’e yaş günü sürprizi yapan dernek üyeleri Mithat Rende, Handan Öney, Ruken Mızraklı, Arzu Gürani yemekten sonra alışveriş turuna çıktı. Çarşıda karşılaştığım Ruken Mızraklı aldığı yöresel giysileri çoktan giymişti. Kutnu kumaşından yapılmış çanta alan Demet Sabancı Çetindoğan baharatçıları turluyordu...

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Birini terk etmeye karar verdiğinde o kararın altında yatan gerçek, aslında senin çoktan terk edilmiş olduğundur. (Dostoyevski)