Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu satırları yazdığımda, Cem Yılmaz’ın “Türkiye’de efekt yapmayı bilen 40 kişi var, 40’ı da bu filmde çalıştı. Çalışma koşullarından, en iyisini yapma parolasından ödün vermedik. O yüzden de 9 milyon dolara mal oldu” dediği “Arif V 216”nın ilk üç günlük gişesi belli değildi.

“Arif V 216” gişede rekor da kırsa, hayal kırıklığı da yaratsa, görüşüm aynı.

Beğenmeyenler olabilir, ama ben çok beğendim “Arif V 216”yı…

Benim çok beğendiğim filmi, beğenmeyenler de oldu. Bu da çok doğal. Ancak Cem Yılmaz’ın “Yazdığım en iyi senaryo” dediği “Arif V 216” için Ayça Tekindor’un “Muhtemelen hayatımda izlediğim en kötü film” yazmasını doğal karşılamadım.

Haberin Devamı

Oğlum gibi Tekindor’un da “Arif V 216”yı beğenmemesi normal, ama onca emek ve para harcanan bir yapımı “En kötü” ilan etmek doğru gelmiyor bana…

Şimdiye kadar izleyip beğenmediğim çok film oldu, ama hiçbiri hakkında “Kötü”, “Çok kötü” diye yazmadım hiçbir zaman.

Beğenmediğimi belirtirim, ama emeğe ve beğenenlerin zevkine saygımdan “Çok kötü” diye yazmam…

Filmi beğendiğini yazanların yanı sıra Tekindor gibi “Arif V 216”yı yerden yere vuranlar da var…

Elbette ki beğenmek kadar beğenmemek de bir hak, ama bu hakkı hoyratça kullanmamak lazım. Çünkü, “Beğenmedim” deyip fikrini belirtmek varken “Çok kötü”, “Hayatımda izlediğim en kötü film” diye yazarsan, ben de kötülükten beslenen insan gözüyle bakarım sana…

Cem Yılmaz’ın “Arif V 216”sı “kötü” mü, eleştirmek kolay, daha iyisini, hatta “En iyi filmi” sen yap o zaman!

AYDIN BOYSAN’A ÇİÇEK BAR VEDASI

Mimarlığı ve gazeteciliğinin yanı sıra renkli kişiliğiyle tanınan Aydın Boysan, bugün son yolculuğuna uğurlanacak. 97 yaşında vefat eden Boysan, saat 11.00’de Mimarlar Odası’ndaki törenin ardından öğlen Teşvikiye Camii’nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

Aydın Boysan’ın dostları ve rakı arkadaşları ise saat 18.00’de müdavimi olduğu Taksim Sıraselviler’deki Çiçek Bar’da buluşacak. Dostları, kadehlerini bu akşam Aydın Boysan için kaldıracak.

YABANCI SENARİSTLERE GÖRE TÜRKİYE’NİN YERİ!

Televizyonda 2015 yapımı Fransız bir film seyrettim. Orijinal adı “The Boss’s Daughter” olan komedi filmini Digiturk, “Patronun Kızı” olarak yayınladı.

Haberin Devamı

İşçilikten patronluğa yükselen babanın fabrikada çalışmaya başlayan üniversiteli kızıyla, evli ustabaşı arasındaki aşkı anlatan filmde, konu teknolojinin yenilenmemesi yüzünden pahalı üretimin rekabette geri kalmasına geldi.

Ustalardan biri, “Türklerden ve Çinlilerden daha pahalıya üretiyoruz, ama onlardan kaliteliyiz” dedi.

Sahneyi geri alıp, o sahneyi orijinal dilinde dinleyince çevirmenin Türk tekstiline jest yapmadığını anladım.

“Patronun Kızı”ndan sonra Hollywood yapımı başka bir filmi izledim. Orada da Türkiye vardı, ama o film Türkiye’yi eroinin geldiği ülke olarak lanse etti. Aynı filmin bir yerinde, “Bu olay Midnight Express kadar önemli” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Ben olsaydım başka türlü yapardım” diye hatalarını yüzüne vuranlardan uzak dur; çünkü olaylar kendi başlarına gelmediğine göre seni yargılamaya da hakları yoktur. (Paulo Coelho)