Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumadan beri Trab-zon’dayım. Çarşamba sabahına kadar burada olacağım. Burada olmamın iki sebebi var.
Birincisi Trabzonlu İşadamları ve Bürokratlar Derneği’nin (TİAB) “Marka Şehir Trabzon Çalıştayı”... İkinci ise Trabzon ve Rize’de seçmenin nabzını tutup, yazacağım.
Başkanlığını Atalay Şahinoğlu’nun yaptığı TİAB’ın iki günlük çalıştayında işadamları, bürokratlar ve akademisyenlerden oluşan 100’ün üzerinde insan; Trabzon, hangi yönleri ön plana çıkarılarak “Marka Şehir” olur üzerine kafa yordu.
İki günün sonunda bir kez daha ortaya çıktı ki, pazarlanacak, vitrine çıkarılacak o kadar çok şeyi var ki Trabzon’un…
Spor, zengin tarihi, el işi (Trabzon burması, bakır), tereyağı, ekmek, lojistiğe uygun jeopolitik konumu, deniz ve hepsinden önemlisi yeşilin her tonunu bağrında barındıran doğası bunlardan bazıları...
Şimdiye kadar ne devlet, ne STK’lar ne de özel sektör Trabzon’un doğasını dünya pazarına sunmak için ciddi bir hamle yaptı.
Buna rağmen doğası ve birçok medeniyeti barındıran tarihi geçmişi Trabzon’u 2014 verilerine göre yılda 330 bini yabancı olmak üzere toplam 2 milyon turistin geldiği bir şehir haline getirdi.
Turistler Trabzon’da ortalama 1.2 gün kalıyor. Son zamanlarda Trabzon’da sadece tatil değil, gayrimenkul alımları da yapan Araplar ise ortalama 12 gün konaklıyor “yeşil cennet”te...
Nov Otel’de iki gün süren TİAB Çalıştayı’ndan çıkacak sonuç bildirgesinde Trabzon’a gelen turist sayısının artması ve gelenin daha çok süre kalması için atılması gereken adımlar sıralanacak.
Bakalım bundan böyle Trabzon’un hak ettiği “Marka Şehir” olması için kimler taşın altına elini koyacak?
Toplantının son günü İzmit’te yaşayan aslen Trabzon Araklılı olan 90 yaşındaki Hamit Özdağ, ilginç bir konuşma yaptı. İzmit’te ve Araklı’da birçok okul yapan Özdağ, “Adnan Menderes’ten beri her Başbakan, Trabzon’a demiryolunu getireceğini söyledi. Trabzon’a trenin geldiğini göremeden gideceğim. Siz o treni getirin yeter” dedi.

Haberin Devamı

Şu Youtube ve NetD meselesi!

“muzikonair.com” adlı internet sitesinin ortaya attığı, Sabah Günaydın’ın da iki gün peş peşe haber yaptığı iddia şu:
“Doğan Grubu’nun müzik şirketi Doğan Music Company, aynı grubun müzik platformu NetD’deki şarkıcıları için sahte tıklama yapmış. Bu yüzden YouTube, NetD’nin sayfa onayını kaldırmış.”
Bu konuda ne ben tek satır yazdım ne de Cadde’de konuya dair bir haber kullandık.
Buna rağmen birçok insanın, “Nedir bu işin aslı?” diye bana sormasının sebebi malum:
Ağustos 2013’te müzik dünyasının sarsan, YouTube’un MÜYAP’ın müzik platformundan 261 milyon tıklamayı sildiğine dair yaptığım haber.
Çoğu müzik sektöründen olmak üzere birçok insanın merakını gidermek için nedir bu işin aslı diye sordum taraflara.
YouTube Türkiye ve NetD yetkililerinin söylediklerinden anladığım şu:
Kısa süreliğine de olsa NetD müzik platformunun YouTube onay tuşu devre dışı oldu. Bunun sebebini araştırdıklarını söyleyen YouTube Türkiye yetkilileri, “Sahte hesaplar ve tıklamalar yakından takip ettiğimiz bir konu. Böyle bir şey saptadığımızda kanal kapatmaya kadar gidiyor bu. NetD, halen dijital partnerlerimizden biri. Zaten şirket, bilgimiz dahilinde bir açıklama yapacak” dedi.
Çok geçmeden de NetD’den, YouTube onay tuşunun devrede olduğuna ve asılsız haberlerle ilgili hukiki işlem yapacaklarına dair açıklama geldi.
Bu olaydan bağımsız olarak bazılarının YouTube’da sahte tıklama yapıp - yapmadığını merak ediyorsanız, yanıtlayayım:
Maalesef yapılıyor.
Hem de ciddi paralar karşılığında...
İki yıla yakındır YouTube, bir videonun yüzde 80’i izlenmeden sayaç çalıştırmıyor. Ama bu sistemi de kırıp, isteyene para karşılığı istediği kadar tıklama sağlayan “hacker”lar var. YouTube Türkiye yetkililerine bunların kimler olduğunu da söyledim. Araştırıp sonucu bana bildirecekler.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“Güven çok ince bir çizgidir. Onu kalınlaştırarak kırılmasını engelleyen tek şey, ‘iki taraflı’ olmasıdır...”(Fuzûlî)