TRT, 27 Mayıs askeri darbesinden sonra hapsedildiği Yassıada’da ölen Adnan Menderes hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri’nin hayatını mini dizi yapacak.
Neden mi? İşte nedenleri:
Tevfik İleri, birçok ilke imza atmış, idealist, cesur bir milli eğitimci ve siyasetçi.
Milli Türk Talebe Birliği’nde başkanlık yaptı.
Türkçenin daha yaygın kullanılması ve yerli malına gerekli önemin verilmesi için uğraştı.
İstiklal Marşı çalınırken ayağa kalkılmasına öncülük etti.
Okulların her yıl 18 Mart’ta öğrencileri Çanakkale Şehitliği’ne götürme geleneğini başlattı.
Kapatılan İmam Hatip Liseleri ve Yüksek İslam Enstitülerini açtı.
TRT 1 dizisinin adı “50 Kelimelik Mektuplar”. Çünkü İleri, hayatını kaybettiği Yassıada’da hapisteyken mahkumların 50 kelimeden fazla mektup yazılmasına izin verilmiyordu.
Sadık Yalsızuçanlar’ın Tevfik İleri’yi anlattığı “Vefa Apartmanı” kitabından Nevin Şahin’in “50 Kelimelik Mektuplar” diye senaryolaştıracağı dizinin yapım şirketi Busat Film, genel yönetmeni ise Kudret Sabancı.
ŞANLIURFA’DA KÜLTÜR TURU
Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın işbirliğinde Kasım 2016’da başlayan ve Kasım 2018’de bitecek Avrupa Birliği destekli “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesinin etkinliklerine davetliydik.
“Peygamberler Şehri”nde dolu dolu iki gün geçirdik.
Yiyecek – içecek işletmeleri, şefler, oteller ve sektör paydaşları, İstanbul’dan gelen gurmeler, gastronominin kanaat önderleri ve basın mensuplarına Urfa’nın kadim lezzetlerini, turizmciler de tarihi değerlerini tanıttı.
Nisan 2017’de 31 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç’taki patlamanın ardından aylarca yerli ve yabancı turistin uğramadığı Şanlıurfa’da turizm, yeni yeni toparladı kendini...
Şanlıurfa, şimdiye kadar birçok kez gittiğim, her ziyaretimde yeni kadim kültürlerle tanıştığım ve her seferinde daha da sevdiğim bir şehir.
Bu “kültür turu”nun içinde, yakında ziyarete açılacak Göbekli Tepe de vardı. Bu daveti kabul etmemin tek sebebi, insanlık tarihini yeniden sorguladığı söylenen Dünyanın ilk tapınağını gezecek olmamızdı.
1995 yılında bir köylünün bulduğu tarihi eserin izini süren Alman arkeolog Prof. Klaus Schmidt’in 1995 yılında başlattığı kazı çalışmalarıyla ortaya çıkardığı eserleri göremeden döndüm. Çünkü, Göbekli Tepe’deki eserleri
koruyacak çatı inşaatı yüzünden zarar görmemeleri için ahşap kutularla kapatılmıştı. 12 bin yıllık eserleri göremedik, Göbekli Tepe’nin havasını soluyup, döndük!
GÜNÜN SÖZÜ
Sevdiklerinize zaman ayırın, yoksa zaman sizi sevdiklerinizden ayırır. (W. Golding)