6. Uluslararası Turizm ve Resort Kongresi nedeniyle Antalya’daydım. Türk turizmine yön verenler, Alman ve Rus tur operatörlerinin katıldığı kongrenin başlığı “Geleceğin turizmi, turizmin geleceği”ydi.
AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Alman Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Norbert Fiebig, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, TUI’den Friedrich Joussen, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, RTK Grubu Başkanı Thomas Bösl ile Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın konuşmalarını dinledim. Herkesin ortak fikri, 2016’nın Türk turizmi açısından çok kötü bir yıl olduğuydu.
Peki, yaşanan krizden sektör yeterince ders çıkarıp, 2017’nin daha iyi geçmesi için hazır mı?
2016’daki krizin kendilerine çok şey öğrettiğini vurgulayan AKTOP Başkanı Yusuf Hacısüleyman, sektör olarak çıkardıkları beş dersi şöyle açıkladı:
1 Fiyat her şey demek değildir. Eğer öyle olsaydı Türkiye, fiyat düşürmesine rağmen bu kadar turist kaybetmezdi.
2 Turizmin 50’nin üzerinde sektörü doğrudan etkilediği artık kuru bir söylem değil, çıplak bir gerçek.
3 Turizmin bir devlet politikası olarak ele alınması gerektiğini öğrendik.
4 Politik söylem ve gelişmelerin turizmi bu denli etkilemesi daha önce yaşanan bir olgu olmamıştı.
5 Türk turizminde artık yeni bir senaryoya ihtiyaç var.
Turizm sektörünün sorunları ve çözüm yolları belli. Bakalım sektör, önümüzdeki sezon çıkarılan bu derslerin gereğini yapabilecek mi?
İSTANBUL TAKSİCİLERİNİN PROFİLİ
Yıllardır İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın Basın Danışmanı olarak çalışan Nigar Ayyıldız, “Taksici ve Dürtüsellik” adlı bir kitap çıkardı.
Kitap aslında bir yüksek lisans tezi. Ayyıldız’ın İstanbul’daki 17 bin 395 taksiciyi temsilen 391 kişiyle yaptığı çalışmanın ortaya çıkardığı taksici profili çok tanıdık olsa da istatistikler çarpıcı.
İşte günde ortalama 350 kilometre yol yapan İstanbul’un 39 ilçesinde gece gündüz veya hafta sonu dönüşümlü çalışarak günde yaklaşık 1.5 milyon yolcu taşıyan taksicilerin özellikleri:
%42.2’si 38-47 yaş arasında
%40.9’u lise mezunu
%82.9’u SGK’lı
%15.4’ü taksiciliğe tekstil işinden gelme
%40.6’sı köprü güzergâhından geçmek istemiyor
%30.7’si bel ve sırt ağrılarından rahatsız
%62.7’si sigara içiyor
%41.9’u taksiciliği mecburiyetten yapıyor
TURİZMCİLERİN GÖZDESİ DENİZBANK’IN MÜDÜRÜ
Antalya’daki kongrenin en çarpıcı konuşmalardan birini Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş yaptı. Türkiye’nin yıllar içinde nasıl büyüdüğünü ve yabancıları bile şaşırtan krizlere dayanıklı ülke olmasını verilerle açıklayan Ateş, şunları söyledi:
“Sabit yatırım değeri 80 - 85 milyar dolara ulaşan konaklama tesislerinin bankalardan kullandığı kredi 19 milyar dolar. Bu kredinin 3 milyar dolarını biz verdik ve bu yıl 1.5 milyar dolar krediyi yeniden yapılandırdık. Banka olarak 2017’yi kâr değil, ar yılı görüp, sektöre destek vermeyi sürdüreceğiz.”
Hakan Ateş, kongrenin ilgi odağıydı. Turizmciler, Ateş’le sohbet etmek ya da onunla birlikte fotoğraf çektirmek için adeta kuyruktaydı. Ateş’in etrafı bir an bile boş kalmadı. Kimi ekonomik gidişat konusunda Ateş’ten bilgi almak için, kimi de onunla fotoğraf çektirmek için etrafını sardı. Ne de olsa “Deniz’de hayat güzel”di!
GÜNÜN SÖZÜ
Sonsuza kadar yaşayacakmışsın gibi hayal kur. Bugün ölecekmiş gibi yaşa. (James Dean)