Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hafta sonu Alaçatı’daydım… Alaçatı’da dolaşırken şu bilboard dikkatimi çekti:

TÜRKİYE’NİN İLK SLOW FOOD KÖYÜ

“Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü Germiyan… Protokol imza törenine davetlisiniz.”

Citta Slow (Yavaş Şehir) hakkında bilgim vardı. Çünkü Türkiye’nin ilk “yavaş şehri” Seferihisar ve Belediye Başkanı Tunç Soyer’i bu sayede tanıdım.

Slow Food’un ne olduğunu öğrenmek için de Germiyan Köyü’ne gitmek gerekiyordu.

Konakladığımız Port Alaçatı’daki Alkoçlar Exclusive Otel’le Germiyan Köyü arasındaki mesafeye baktım; 21 km ve 23 dakika mesafede.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN İLK SLOW FOOD KÖYÜ
Pazar sabahı imza töreninin yapılacağı saatte köydeydik. Denize birkaç kilometre mesafedeki şirin Ege köyü Germiyan’ın meydanını, tören için süslenmiş halde bulduk.

Duvarlarda çiçek desenleri, Slow Food amblemleri… Köylülerin meydana kurdukları tezgahlarda reçel, tatlı gibi ev yapımı ürünler ve köyde yetişen ürünler Slow Food’un ilk günü gelenler için satışta…

Törenin yapılacağı kahvenin bahçesi tıklım tıklım. Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme Belediye Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın da hazır bulunduğu imza töreninin ardından köye gelenler, atölyeler ve sergileri gezdikten sonra tezgahlardan bolca alışveriş yaptı.

“Slow Food nedir?” diye merak edenler için birkaç satırla anlatayım.

Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşamın yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna tepki olarak, insanların yedikleri gıdaların tadı, nereden geldiği ve gıda seçimlerinin dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında bilinlendirmeyi amaçlayan uluslararası ve halk destekli bir örgüt. Sloganı da, “Herkes için iyi, temiz ve adil gıda”…

“Biz de bu işin bir parçası olmak istiyoruz” diyen köylüler, merkezi İtalya’da olan 25 yıllık örgütün www.slowfood.com sayfasından bilgi edinebilir.

CARTOON’DAKİ İLK YERLİ ‘KRAL ŞAKİR’

70 ülkede 130 milyonu aşkın hanede izlenen ve 17 dilde yayın yapan Cartoon Network, Türkiye için ilk kez yerli bir çizgi kahramanı satın aldı. Bu çizgi dizi, yıllarca Kanal D’de ekrana gelen “Koca Kafalar”ın yanı sıra “Fırıldak Ailesi”nin de yaratıcısı ve yapımcısı olan Varol Yaşaroğlu’nun “Kral Şakir”i…

16 Mayıs’tan itibaren hafta içi her gün saat 17.00’de Cartoon Network’te yayınlanacak “Kral Şakir”in yaratıcısı Yaşaroğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Böylesine sevilen bir çocuk kanalı olan Cartoon Network’ün ilk yerli yapım çizgi dizisini hayata geçirdiğimiz için çok mutlu ve gururluyuz. Biz ‘Kral Şakir’ ve ailesini oluştururken çok eğlendik ve keyif aldık. Umarım çocuklar ve aileler de tüm karakterleri en az bizim kadar sever.”

GÜLE GÜLE OYA AYDOĞAN

“Her ölüm erkendir” derler, ama bu gerçekten de öyle… Oya Aydoğan, aort damarının yırtılması sonucunda 59 yaşında ayrıldı aramızdan… Şov dünyasında tanıdığım ender “iyi insan”larından biriydi… Kendisine Allah’tan rahmet, başta oğlu Gurur olmak üzere, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Okuyarak öğreneceksin, ama severek anlayacaksın. (Şems)