Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal, doğduğu topraklarda anılacak. Arif Keskiner’in başkanlığını yaptığı Yaşar Kemal Platformu’nun düzenlediği Yaşar Kemal Kültür - Sanat ve Edebiyat Festivali 20 Nisan’da başladı, 22 Nisan’da bitecek.

Keskiner’in davetiyle geldiğim Osmaniye’deki şenlik, resim sergisi açılışıyla başladı... Ardından Türkan Şoray’ın katılımı ve Nebil Özgentürk’ün sunumuyla “Yılanı Öldürseler” filminin özel gösterimi yapıldı...

Bugünse etkinlik kapsamında Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “Bir Yudum İnsan - Yaşar Kemal” belgeselinin gösterimi, “Yaşar Kemal Edebiyatında Çocuk” konulu panel yapılacak. Yalvaç Ural’ın moderatör-lüğündeki panelin konuşmacıları; eleştirmen ve yazar Feridun Andaç, Prof. Dr. Sedat Sever ve Yard. Doç. Dr. Seza Yılancıoğlu...

Haberin Devamı

Cuma günü gerçekleşecek “Yaşar Kemal Araştırmaları Nasıl Yürütülmeli?” panelinin moderatörü Ayşe Semiha Baban Gökçeli, katılımcıları ise Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Prof. Dr. Kenan Mortan.

Şenliğin son gününde öğlen Hemite Köyünde çocukların katılımıyla Uçurtma Şenliği, akşam ise Mazlum Çimen, Nida Ateş ve Mehmet Seske’nin sahne alacağı halk konseri var.

Usta yazarı yetiştiren Çukurova’dan şimdilik bu kadar. Yaşar Kemal Kültür - Sanat ve Edebiyat Festivali’nde olan bitenlere dair izlenimlerini de bilahare paylaşacağım.

FOTOĞRAF GERÇEK, AMA HABER DEĞİL!

Çarşamba günü Bein Gurme’de “Sedef’li Lezzetler” programını yapan Sedef İybar’ın programına konuk oldum.

YAŞAR KEMAL FESTİVALİ
Program öncesi kuliste sohbet ettiğimiz İybar, pazar günü kız kardeşi Demet Akbağ’la yaşadıkları bir olayı ve onun medyaya yansıyış biçimini anlattı:

“Pazar günü oyumuzu attıktan sonra Demet’le (Akbağ) Kandilli’ye geçecektik. Trafikte vakit kaybetmektense deniz taksiyle geçelim dedim, Bebek’ten Kandilli’ye...

Deniz taksiyi organize ettikten sonra Bebek Parkı’nın deniz kenarına geldik. Orada Levent Kızıl’la karşılaştık. O, söylediği deniz taksiye binip, gitti. Bizi almaya gelen deniz takside Tilda - Erol Tezmen’i görünce şaşırdık. Hayrola? Yanlış mı oldu acaba diye düşünürken, ‘Biz de Vaniköy’e gidiyoruz. Sedef’le Demet arkadaşımız, bizi de alın, birlikte geçeriz’ demişler meğer Navetta’nın kaptanına... Navetta, Erol Bey’in oğullarına ait bir şirket çünkü.

Haberin Devamı

Deniz taksiye binip, birlikte geçtik karşıya. Magazinci arkadaşlar da vardı Bebek’te... Çektiler bizi haliyle. Pazartesi günü gazetelerde, ’Tekne sezonunu açtılar’, ‘Demet Akbağ, arkadaşları Tilda - Erol Tezmen’le Boğaz turuna çıktı’ diye haber yaptılar bizi.”
Bebek’te görev yapan meslektaşlarımızdan biri, fotoğraflarını çektiklerinden birine, “Bu buluşmanın sebebi ne?” diye sorsaydı, o zaman Sedef İybar’ın dert yandığı sorun olmazdı.

İDDİACI YAZARLAR!

Yazdıklarından anlıyoruz ki Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Melih Gökçek’le, Cengiz Semercioğlu ise Ali Ağaoğlu ile iddiaya girmişler referandum oranları üstüne; hem de takım elbisesine...

Ahmet Hakan, kazandığı takım elbisenin markasını ve fiyatını yazmamış, ama Cengiz yazmış: “20 bin lira.”

GÜNÜN SÖZÜ

Çünkü sevmek, yarıda kalan bir kitaba devam etmek gibi kolay bir iş değildi. (Oğuz Atay)