Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aynı üniversitede gazetecilik okuyan Lisa Altmaier ile Steffi Fetz, ilginç bir yöntemle başladı gazeteciliğe. Amaçları ülke ülke dolaşıp, gördüklerini ve yaşadıklarını sosyal medyadan paylaşmaktı

Alman Büyükelçiliği’nin Antalya’daki “sosyal medya” seminerinin en renkli ve farklı konukları Lisa Altmaier (25) ile Steffi Fetz (26) adlı iki üniversiteli, stajyer gazeteci ve blogger’dı... Bir sebebi vardı bunun, o da yaptıklarının “Yeni nesil gazetecilik” olarak görülmesi.
Aynı üniversitede gazetecilik okuyan iki genç kız, ilginç bir yöntemle başladı gazeteciliğe.
Amaçları dünyayı ülke ülke dolaşıp, gördüklerini ve yaşadıklarını sosyal medyadan paylaşmaktı.
Önce bir blog kurdular kendilerine. Sonra gidecekleri ilk ülkeyi kararlaştırdılar. Sosyal medyanın etkili olduğu ülkelerden Brezilya’yı ilk durak seçtiler. Brezilya’da geçirecekleri üç ayda gördüklerini “Yeni nesil haberciler” olarak sosyal medyadan paylaşacaklarını duyurdular Facebook ve Twitter’dan. Çağrılarının ulaştığı insanlardan mesaj yağdı onlara...

YENİ NESİL GAZETECİLİK

Burs alıp çıktılar yola

Gelen önerileri değerlendirip beşe indirdikten sonra yeniden oylamaya sundular. Finalde en yüksek oy alan seçeneği hayata geçirmek için çıktılar yola...
Almanya’dan Brezilya’ya uçakla gitmek, üç ay boyunca ülkeyi dolaşmak ve haber yapmak para ister. Önce kısmen de olsa bu işi çözdüler. “Yenilikçi medya”yı destekleyen bir kurumdan aldıkları ayda 1000 euro burstan sonra ver elini Brezilya.
Sosyal medyadan takipçilerinin yönlendirmeleriyle Brezilya’daki rotalarını belirleyen, seyahatte yaşadıkları “Şahsi Saçmalıklar”ı takipçileriyle paylaşan iki Alman, önce kendilerini haber yapan medya kuruluşlarına daha sonra hazırladıkları “ciddi haberler”i satıp, böylece seyahatin finans açığını kapattı...

Türkiye’den gelen teklif
Çoğu kez kendilerini sosyal medyadan takip eden Brezilyalıların evlerinde misafir olan Altmaier ve Fetz, “Sadece gezmedik, aynı zamanda gazetecilik de yaptık” dedi ve ekledi“Seyahatimizin ilk günlerinde klasik medyadan da, ‘Bize de yazın, hazırladığınız dosyaları bize verin’ diye talep gelmesi yolumuzun doğru olduğunun göstergesi. Çünkü günümüz okuru ciddi haberlerden sıkıldı. Biz okurlara, hangi alanlarda ne gibi haberler istediklerini sorduk ve onların istedikleri daha soft, daha renkli haberleri yaptık, büyük ilgi gördü. Çünkü hepsi onların istediği konulardı.
Brezilya’dan sonra hangi ülkelere gidelim diye sorduk ve önerilere göre gidilecek ülkeler listesini oluşturduk. İnsanlardan, ‘Bizim ülkemize gelin’ diyerek para vermek istediklerini beyan edenler bile oldu. İkimizin de bu yıl okulu ve stajı bitiyor. Büyük yayın kuruluşları da çalışmak istiyor bizimle. Okul bitince anlaşacağız biriyle ve atılacağız yeni maceralara.”
Lisa’nın ikinci dilinin Fransızca, Steffi’nin İspanyolca olması nedeniyle insanlarla iletişim de zorluk çekmeyecekleri ülkelere gideceklerini anlatan ikiliye, “Türkiye’ye gelin” diyen de oldu, ama sadece iki kişi!

Haberin Devamı

TWITTER’DA iLK 500’DE KAÇ TÜRK VAR?

Haberin Devamı

Algıda seçicilik böyle bir şey... İnsan hangi konuyla ilgilenirse o alandan daha çok malzeme geçiyor eline... Malum son zamanlarda sosyal medya ve bilhassa da Twitter ilgi alanım. Her geçen gün yeni ve ilginç şeyler çıkıyor karşıma ve fırsat buldukça da paylaşıyorum bunları sizlerle.
Bugün sıra, Katy Perry’nin 46.917.205 takipçiyle 1 numara olduğu Twitter’da en çok takipçisi olan 500 kişiden kaçının Türk olduğunda... İsimlerin başındaki ilk rakamlar bizim ünlülerinin Twitter’ın “Dünya geneli”ndeki yerini, ikinci rakam ise onların dünyadaki meslektaşları arasında kaçıncı sırada olduğunu gösterir. Bu listeyi hazırlarken bir şey dikkatimi çekti. Sinan Akçıl, bir günde kazandığı 82.959 takipçiyle dünyada “En hızlı büyüyen profil” listesinde 4’üncüydü!

Haberin Devamı

YENİ NESİL GAZETECİLİK

GÜNÜN SÖZÜ

Ederinden fazla değer, soytarıyı kral eder!