Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yazı İşleri toplantısı bitti, servise çıkmak üzere masadan kalktım ki, Haber Araştırma Servisi’mizin yöneticilerinden İhsan Yılmaz, yolumu kesti.
“Dün akşam Flash TV’de bir program izledim, sinir küpüne döndüm” deyip, anlatmaya başladı İhsan...

YÜZSÜZLEŞMEYELİM

Aradan onca zaman geçmesine rağmen İhsan’ın öfkesi geçmemişti.
Baktım anlattıkları uzun ve detaylı... Dedim ki İhsan ben bunların hepsini aklımda tutamam... Sen bunları yaz ve bana at...
Yemin etsem, günaha girmem...
O gün İhsan, Haber Araştırma Servisi’nin gazeteye girecek haberlerini Yazı İşleri’ne göndermeden bir gece önce TV’de gördüklerini ve duyduklarını yazıp, bana gönderdi. İşte Flash TV’deki “Yalan Testi” adlı programın İhsan Yılmaz’a yaşattıkları:
“Pazartesi akşamı ekran karşısında televizyon kanalları arasında zaping yaparken Flash TV’ye geldim. Bir kadın kendini savunmaya çalışırken, ekranın alt köşesindeki kocaman yazıda da şöyle yazıyordu:
‘Abdulselam: Eşim eve erkek komşular alıyor...’
Çok geçmeden alt yazı değişti. Bu kez şöyle yazıyordu:
‘Anteni bozulan bizim hanıma geliyor...’
Programı izlemeye devam ettim. ‘Yalan Testi’ isimli programdı bu. Programa katılan koca, karısını kendisini aldatmakla suçluyor, kadını aşağılayan inanılmaz laflar ediyordu.
Televizyon kanalı da bunu izleyicinin gözüne daha da sokmak için alt yazıları ekrana bindirerek sürekli tekrarlıyordu.
Bir masa kurulmuş üç erkek ‘sorgucu’ da kadına sorular soruyordu. İstihbarat örgütlerinin kullandığı sorgu makineleri aracılığıyla kadının yalan söyleyip söylemediği de tespit edilmeye çalışılıyordu.
Sonunda kadının masum olduğuna hükmedildi!
‘Sorgucu’ diye stüdyoda oturanlar da, ‘ekonomik kriz, işsizlik bu tür şeylere neden oluyor’ gibi saçma sapan yorumlarda bulunduktan sonra program bitti.
Tabii program bitene kadar kocanın suçlamaları ekrana bindirilen yazılarla sürekli tekrarlandı.
Kendisini çevresine anlatamayan, ezilmiş, iftira atılmış bir kadın, aklanacağım derken daha da aşağılandı, alay konusu olacağı suçlamalara maruz kaldı.
Böyle bir yayıncılık ahlâkı anlaşılır gibi değildi!”
Yalçın Çakır’ın hazırlayıp sunduğu söz konusu programı izlemedim.
İstesem MTM Medya Takip Merkezi’nden bandı temin edip, izlerdim ama gerek görmedim...
Nedeni İhsan Yılmaz, her yazısının altına gözüm kapalı imza atacağım biri...
O yüzden derim ki, bu programlara imza atanlar ellerini vicdanlarına koyup, “Biz bu yayınlarla insanlara ne veriyoruz? Yaptığımız iyi bir şey mi, yoksa kötü ötesi mi?” diye düşünmeli...
Her şeyi RTÜK’ten beklememeli...
Çünkü, “Toplumsal sorunlarla yüzleşelim” derken “Yüzsüz bir toplum” haline gelmek de var işin ucunda...

‘Hesap değil, gönül adamıyım’
7 Haziran’da bir yazı yazmıştım bu köşede; “MÜYORBİR ile MESAM arasında da ipler kopuyor” diye...
Yazının özeti şuydu:
MESAM’ın son Genel Kurulu’nda üyelere dağıttığı bilanço, tartışma konusu olunca MÜYORBİR Başkanı Ali Kocatepe güvendiği bir profesörden bunu inceleyip bir rapor hazırlamasını ister.
Profesörün hazırladığı olumsuz rapor MÜYORBİR Yönetim Kurulu’nda tartışma konusu olur.
Hem MÜYORBİR hem de MESAM’da Yönetim Kurulu üyesi olan Orhan Gencebay, MÜYORBİR’in toplantısına MESAM Genel Sekreteri’ni davet eder ve “Bu konuda bizi aydınlat” diye bilgi ister.
Gencebay’ın Genel Sekreteri bir başka meslek birliğinin toplantısına davet etmesi MESAM’da rahatsızlık yaratır.
Gencebay da bu nedenle rahatsızlığını gerekçe göstererek MESAM’ın yönetim kurulu toplantılarına iştirak etmez.
Birkaç gün önce telefonda görüştüğümüz Orhan Gencebay; Garo Mafyan, Sibel Tüzün, Avrupa Müzik’in sahibi Cengiz Erdem, MSG Genel Sekreteri Av. Barış Sensoy ve Erdem Uyanık’la Arnavutköy’deki sohbetimizden aktardıklarımdan bazılarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gencebay’ın “doğrusu” dediği, ayrıntılar şunlar oldu:
MESAM’ın Genel Kurul’da dağıttığı bilançodan MÜYORBİR’in bir profesöre hazırlattığı bir rapor var. Ancak bunu isteyen Ali Kocatepe değil, Orhan Gencebay.
Ancak profesör raporu Gencebay’a değil, Ali Kocatepe’ye gönderdi.
Gencebay, “MESAM Genel Sekreteri’ni MÜYORBİR toplantısına MESAM yönetiminden onay alarak davet ettim. O da geldi, gerçekleri anlatıp insanları bilgilendirdi” dedi.
Gencebay, MESAM’ın Yönetim Kurulu toplantılarına iştirak etmemesinin sebebinin de iddia edildiği gibi Yönetim Kurulu üyeleriyle ters düşmesi değil, o dönemde yaşadığı bel fıtığı rahatsızlığı olduğunu anlattı.
Gencebay, “Ortada dolaşan asılsız iddialara son vermek için yaptığım girişim yine farklı algılamalara, söylentilere neden olmuş. Ben öyle hesaplar içinde olan biri değilim. Ben gönül adamıyım. Meslek kuruluşlarında görev yapmamın sebebi de bu” dedi, bana da bunları yazmak düştü.

Haberin Devamı

Murat Erker, atv Avrupa’nın Genel Müdürü

YÜZSÜZLEŞMEYELİM

Sabah ve atv’nin yeni patronu Turkuaz Medya Grubu, atv Avrupa’nın Genel Müdürlüğü’ne tanıdık bir ismi atadı.
Çalık Holding’te Kurumsal İletişim’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Murat Erker, atv Avrupa’nın yeni Genel Müdürü oldu.
Murat Erker, yakından tanıdığım, teknoloji ve televizyonculuk bilgisine güvendiğim
bir gazeteci.
Yıllardır Kanal 6’dan CNN Türk’e kadar birçok televizyonda gazeteci olarak çalışan, kısa bir süre de Kral TV’de Genel Müdürlük yapan Murat Erker için yeni görevi aslında “çocuk oyuncağı”...
Turkuvaz Medya Grubu’nun Erker’e verdiği bu görev bana biraz, “Murat Bey, siz şimdilik bu küçük sahada biraz ter atın. Sizi bilahare büyük sahaya kaydıracağız”  der gibi geldi.
Ne bileyim?
Belki de arkadaşım için benim gönlümden geçen görev bu...
Murat Erker’e yeni görevinde başarılar diliyorum.

Haberin Devamı



Faik Çetiner Kanaltürk’te

YÜZSÜZLEŞMEYELİM

Spor medyasının deneyimli isimlerinden Faik Çetiner, Kanaltürk ailesine katıldı.
Geride bıraktığımız futbol sezonunda atv ile yolları ayrıldıktan sonra spor programı sunuculuğunu ve futbol yorumculuğunu Cine5’te sürdüren Faik Çetiner, artık Kanaltürk ekranından sporseverlerle buluşacak.
Bu tür spor programları genelde liglerin başlamasına yakın start alır.
Ancak Kanaltürk, Faik Çetiner’e “Hemen başla” dedi.
O nedenle Çetiner, yaz tatili yapmayıp Temmuz ayından itibaren her hafta pazartesi akşamları Kanaltürk ekranında olacak.