Cadde Alparslan Büyük Selçuklu Liparit tarihte kimdir, nasıl öldü? Prens Liparit hayatı ve ölümü...

Alparslan Büyük Selçuklu Liparit tarihte kimdir, nasıl öldü? Prens Liparit hayatı ve ölümü...

06.04.2022 - 19:43 | Son Güncellenme:

Gürcü Prens Liparit, Pasinler Savaşı ile adını duyurmuştur. Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde de adı geçen Liparit, Selçuklulara karşı savaşmıştır. Peki, Aparslan Büyük Selçuklu Liparit kimdir, neden öldü?

Alparslan Büyük Selçuklu Liparit tarihte kimdir, nasıl öldü Prens Liparit hayatı ve ölümü...

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Kral Liparit oğulları olan İvan ve Rati karakteri gözleri Liparit'e çevirdi. Çıktığı Pasinler Savaşı'nda Tuğrul Bey tarafından esir alınmıştı. İşte, Liparit hakkında...

Haberin Devamı

LİPARİT KİMDİR?

Liparit, 11. yüzyıl Gürcü general ve politik figürü olarak bilinir. Gürcü Kralı IV. Bagrat'ın başlangıçta en önemli destekçisi sonra en tehlikeli düşmanı haline gelmiştir. Liparit hanedanına mensup olan kral, 1048'de Bizanslı bir magistros olarak, IX. Konstantin tarafından Anadolu'ya doğru ilerleyen Selçuklulara karşı savaşta yardım etmesi için çağrıldı. Eylül 1048'deki Pasinler Muharebesi'nde Liparit esir alındı ve İsfahan'a gönderildi. İmparator, Selçuklu sultanı Tuğrul Bey'e serbest bırakılması için hediyeler gönderdi. Padişah ise bir daha Selçuklulara karşı savaşmamak şartıyla Liparit'i serbest bıraktı ve fidyeyi geri verdi.

Liparit'in yokluğunda Kral Bagrat üstünlük sağladı, ancak 1049 veya 1051'de özgürlüğüne kavuşan Liparit, krala karşı isyan etti ve kralı başkenti Kutaisi'den Abhazya'ya sürdü. Bagrat, Konstantinopolis'e gitmeye zorlandı. Bu arada Liparit, Bagrat'ın oğlu Giorgi'yi kral olarak tahta çıkardı ve kendisini naip ilan etti. Bagrat'ın 1053'te dönüşünden sonra Liparit yeniden ona karşı savaştı. Sonunda, 1060 yılında, kendi adamları tarafından tutuklandı ve onu Anton ismiyle manastıra süren krala teslim oldu. Liparit bundan kısa bir süre sonra Konstantinopolis'te öldü ve Gürcistan'da Katshi Manastırı'na defnedildi.

Haberin Devamı

TRT1 ekranlarında yayımlanan Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Prens Liparit'in oğulları İvan ve Rati karakterleri öne çıkıyor.