Cadde BAYRAMDA ZiYARET EDEBiLECEĞiNiZ 5 MÜZE

BAYRAMDA ZiYARET EDEBiLECEĞiNiZ 5 MÜZE

17.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tatili fırsat bilip uzun zamandır görmek istediğiniz tarihi ve kültürel müzelere bu bayram gidebilirsiniz. İlgi çekici sergileri ve sunduğu tarihi güzellikleriyle şehrin simgesi haline gelen 5 müzeyi araştırdık

BAYRAMDA ZiYARET EDEBiLECEĞiNiZ 5 MÜZE


Tarihi Yarımada’nın tam ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırıldı. Suyun içinden yükselen mermer sütunların ihtişamından dolayı ‘Yerebatan Sarnıcı’ olarak adlandırılıyor.
Sarnıç, müze olarak hizmet vermesinin yanı sıra, ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.
İstanbul gezi programlarının ayrılmaz parçası olan bu gizemli mekana, bugüne kadar eski ABD Başkanı Bill Clinton, Hollanda Başkanı Wim Kok, eski İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini, eski İsveç Başbakanı Gören Persson’a kadar birçok kişi konuk oldu. 1846-1908 yılları arasında yaşamış İtalyan romancı, öykü yazarı ve şair Edmondo De Amics, Yerebatan Sarnıcı’nı şu sözlerle betimler:
“Bir müslüman evinin avlusuna giriyor, karanlık ve rutubetli bir merdivenin son basamağına kadar iniyor ve kendimi İstanbul halkına göre nasıl bittiği bilinmeyen Bizans’ın büyük
Basilika Sarnıcı’nın kubbeleri altında buluyorum. Karanlığın verdiği dehşeti daha da arttıran çivit renkli bir ışıkla yer yer aydınlanmış, yeşilimsi sular, kara kubbelerin altında kayboluyor, üzerinden sular sızan duvarları parlıyor ve her tarafta, budanmış bir ormandaki ağaç gövdeleri gibi gözün önüne dikilen bitmez tükenmez
sütun sıralarını belli belirsiz ortaya çıkarıyor.”


Adres: Yerebatan Cad. No:13 Sultanahmet
Tel: 0 212 522 12 59
Ziyaret saatleri: Her gün 09.00 - 18.30 arası
Bilet ücreti: TC vatandaşları için
3 TL, yabancı turistler için 10 TL.

PANORAMA 1453 TARiH MÜZESi
Dünyadaki 30 kadar panaromik müze içinde ‘tam panoramik’ özelliği taşıyan tek müze burası. Üç boyutlu panoramik görüntüsü ve ses efektleriyle gerçekçi bir etki uyandırıyor. Ziyaret ederken, İstanbul’un fethini birebir yaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Müzenin alt katındaki panoramik kısma girdiğinizde, kapalı bir mekana giriyormuş gibi değil; tam tersi açık bir alana çıkmış duygusuna kapılabilirsiniz.

Adres: Topkapı Kültür Parkı, Merkez Efendi Mah. Topkapı
Tel: 0 212 664 19 64
Ziyaret saatleri: Her gün 08.30 - 19.00 arası
Bilet ücreti: Sivil 5 TL, öğrenci 3 TL, yabancı turist 10 TL.

MINIATURK
Türkiye’nin geçmişten bugüne uzanan kültür ve medeniyet birikimini burada görebilirsiniz. Mimari eserleri maket olarak yansıtan Miniatürk, ‘zamanın durduğu yer’ olarak da nitelendiriliyor. Müzede, Türkiye’den ve dünyadan seçilmiş 120 mimari eserin 1/25 oranında küçültülerek yapılmış minik hallerini görebilirsiniz.
60 bin metrekare alan üzerine kurulu olan ‘büyük ülkenin küçük modeli’ Miniatürk, restoran, kafeterya, alışveriş merkezi, açık hava gösteri alanı, çocuk oyun parkıyla dev bir kompleks görünümünde.
22 ayda tamamlanan Miniaturk, ‘dünyanın en geniş maket alanına sahip ve en kısa sürede tamamlanan minyatür kenti’ olma özelliğini taşıyor.

Adres: İmrahor Cad. Sütlüce
Tel: 0 212 222 21 06
Ziyaret saatleri: Her gün 09.00 - 17.00 arası
Bilet ücreti: Tam bilet 5, öğrenci-öğretmen-asgari personel için 3, yabancı turistler için 10 TL.

iSTANBUL MODERN
Türkiye’nin sanatsal yaratıcılığını kitlelere ulaştırmayı ve kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamıyla paylaşmayı amaçlayan İstanbul Modern, disiplinlerarası etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bayram tatili boyunca açık olacak müzede, Kutluğ Ataman’ın ‘İçimdeki Düşman’ sergisini gezebilirsiniz. Fotoğraf meraklıları için Ani Çelik Arevyan’ın sergisi de açık olacak.

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası, No: 4 Karaköy
Tel: 0 212 334 73 00
Ziyaret saatleri: Salı ve pazar günleri 10.00 - 18.00, perşembe günleri 10.00 - 20.00 arası. Pazartesi kapalı.
Bilet ücreti: Tam 7, öğrenci ve öğretmenler 3 TL. Perşembe günleri ücretsiz.

PERA MÜZESi
2005 yılının haziran ayında açılan Pera Müzesi, İstanbul sanat hayatının buluşma noktalarından biri. Bayramda açık olacak müzede, ‘Çarlık Rusyası’ndan Sahneler’ ve ‘Csontvary Macar Resminin Sıradışı Bir Ustası’ adlı resim sergilerini gezebilirsiniz. Gitmişken Pera Cafe’de bir çay içmeyi ve Perakende Artshop’a uğramayı da ihmal etmeyin.


Adres: Meşrutiyet Cad. No: 65 Tepebaşı
Tel: 0 212 334 99 00
Ziyaret saatleri: Salıdan cumartesiye kadar 10.00 - 19.00, pazar günü 12.00-18.00 arası. Pazartesi kapalı.
Bilet ücreti: Tam 10, öğrenci 5 TL. Çarşamba günleri öğrenciler ve engelliler için ücretsiz.

Yazarlar