Cadde BEBEĞİ ERTELEMEYİN

BEBEĞİ ERTELEMEYİN

20.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hangi yaşta olursa olsun, hamilelik bir kadın için hayatının en özel dönemidir. Anne vücudu, bebeğin gelişimi için çok fazla enerji harcar. Çocuk isteyen kadınlara, 40 yaşından önce bu deneyimi yaşamalarını tavsiye ediyorum

BEBEĞİ ERTELEMEYİN

Modern yaşam tarzı, kayda değer ölçüde hamilelik dönemini erteledi. Kadınlar, önce okulunu bitirmeye, sonra iyi bir işe yerleşmeye odaklandı. Çocuk doğurmaya karar verildiğinde, daha önce kullanılan doğum kontrol yöntemleri yüzünden bu isteğin gerçekleşmesi hemen mümkün olmuyor. Anne olmak isteyen kadınlara, 40 yaşından önce bu deneyimi yaşamalarını tavsiye ediyorum. Hamile kalındıktan sonra vücutta hormonal, psikolojik, fiziksel birçok değişim meydana geliyor. Tüm bu değişimlere hazırlanmak gerekiyor. Hamilelik güçsüz kalmayla eş anlamlı değildir. Çünkü karşı etkili iki sebep vardır: Öncelikle annenin enerjisinin bir kısmı fetüsün gelişiminde kullanılır, ikinci olarak adet kanamaları durduğu için bu enerji kaybı karşılanır.
Gebelik, büyük psikolojik değişimler içeren üçer aylık üç dönemden oluşur. İlk üç ay dengesizlik dönemidir. Genellikle mide bulantısı görülür ve vücut hormonal değişimlere adapte olmaya çalışır. İkinci üç ay, çok daha sakin geçer. Genellikle hamileliğin en keyifli dönemidir. Anne ve fetüs, uygun bir denge yakalar. Üçüncü üç ayda organizma doğuma hazırlanır. Bebek rahmi tamamen doldurur, salınan hormonlar bazen acı verebilir. Bazı akupunktur noktalarına masaj yapılarak acı ortadan kaldırılabilir. Akupunktur, kadın doğum uzmanlarınca da tavsiye edilir.
Tüm araştırmalar, Çin tıbbının gebeliğin olağan problemlerini önlemek konusunda etkili olduğunu gösterir. Bu problemler; mide bulantısı, yorgunluk, idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar olarak sayılabilir. Bu sebeple gebeliğin belirli etaplarını anlamak, daha sonra çıkabilecek küçük problemleri daha başından önlemek için son derece önemlidir.


3 SORUN ÇÖZÜM
Çatlaklar: Risk bölgeleri olan kalçalar, baldırlar, karın ve göğüslere masaj yapmayı ihmal etmeyin. Biraz badem yağı ya da nemlendirici etkisi çok yüksek bir krem kullanın. Her gün yapacağınız bu masaj sayesinde ciltteki lif üretimi uyarılmış olur ve cilt ihtiyacı olan esnekliği kazanır. Tabii ki bu uygulama çatlaklara kesin çözüm değildir. Çatlaklarınız için doğumdan sonra bir akupunktur uzmanına danışıp, izleri azaltmanız mümkün.
Mantarlar: Eskiden jinekologlar hamile kadınlara ilk haftalardan itibaren banyo sularına bir kaşık sodyum bikarbonat (soda) eklemelerini önerirdi. Sodyum bikarbonat, vajinanın ideal ph dengesine kavuşmasını sağlar. Bu uygulamayla mantarları da önlersiniz.
Su tutulması: Alıştığınızın tersine az su için! (Bebeğin yaptığı basınç yüzünden böbrekler tembelleşir.) Çorbalar ve tüm içecekler dahil her gün en çok bir buçuk litre sıvı tüketmelisiniz. Tuz vücutta su tutulmasına sebep olur. Tuz içermeyen bir rejim uygulayın!
Tuz yerine biraz zencefil kullanın. Zencefilin, böbrekleri uyarıcı etkisi vardır. Restorana gittiğinizde aşçıya bu isteğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. Eğer el ve ayaklarda şişme gibi şikayetler devam ederse jinekoloğunuza danışın.

BESLENME
-C vitamini: Kendi bağışıklık sisteminiz ve bebek için C vitaminine ihtiyacınız vardır. Bütün taze meyvelerde bulunmaktadır, kivi, kırmızı meyveler. (Portakal suyu hariç, çok fazla asit içermektedir.)
- B6 vitamini: Hamileliğin başlangıcındaki mide bulantılarını önlemeye yardımcıdır. Yağların ve proteinlerin emilimini kolaylaştırır. Buğday tohumunda, yumurta sarısında, bira mayasında, kuru sebzelerde bulunur.
- Çinko: Bağışıklık sistemi için önem taşımaktadır. Kabuklu yiyecekler, yumurta sarısı ve karaciğerde bulunur.

Pratik TAVSİYELER
Hazırlık: Bebek istiyorsanız
genel bir check up yaptırın, beslenme rejiminiz için doktorunuzla görüşün. Ben takviye alınması gerektiğini düşünüyorum. E vitamini , selenyum, omega 3, çinko gibi antioksidanlar, yumurta kalitesini iyileştirir. B vitamini, folik asit ve probiyotikler sayesinde embriyo rahime kolay tutunur.

Haberin Devamı

Alışkanlık: Hamile kalmayı kolaylaştırmak için basit alışkanlıklar edinin. Karnınızın alt kısmını sıcak su torbalarıyla ısıtmanızı tavsiye ediyorum. Bu bölgedeki akupunktur noktalarını ısıtmak önemlidir. Günlük duşunuzda bir çay kaşığı kadar sodyum bikarbonatı (soda) suyla karıştırarak, vajinal bölgenizi yıkayın. Bikarbonat vajinanın asitlik derecesini azaltır ve doğal ph dengesine kavuşmasını sağlar. Böylece rahim doğal esnekliğine kavuşur ve hamile kalma ihtimali artar.

BİTKİ: Evet bir kez daha Sibirya Ginseng’i! Adet döngüsünü düzenler ve hamile kalmayı kolaylaştırır. Günde bir kapsül alabilirsiniz.


KIZ MI, ERKEK Mİ?
Beslenme, doğacak çocuğun cinsiyetinde etkili olabilir mi? Kesin bir cevap vermek zor. Fakat genetik şans üzerinde etkimiz olabileceğini umut edebiliriz. Bunları oyun kabul edin, sonuç ne olursa olsun bir çocuk sahibi olmanın mutluluğunun tadına varın. Eskilere göre erkek çocuklar daha asidik ortamlarda gelişir. Bu da et ve
et ürünlerinin tüketilmesi sonucunda olur. Buna karşın, kızlar daha alkalik ortamlarda gelişir. Annenin sebze ve meyveler açısından zengin bir rejim yapması gerekir. Araştırmalar XY (erkek) kromozomu taşıyan sperm hücrelerinin asidik bölgeye; XX (kız) kromozomu taşıyan sperm hücrelerinin de alkalik bölgeye uyumlu olduğunu kanıtladı.

HAMİLELİK BOYUNCA

İlk 3 ay
‘İç engel’ (neiguan) noktası üzerinde daireler çizerek iki dakika masaj yapın. Böylece mide bulantısını engelleyebilirsiniz.

İkinci 3 ay
‘Su engeli’ (shuiquan) noktası, topuğun üzerinde, aşil tendonunun başladığı yerde bulunur. Bu nokta, anne ve bebek arasındaki ilişkileri düzenler, annenin karnındaki gerginliği azaltır. Bu noktaya her gece saat yönünde iki dakika boyunca masaj yapın.


Üçüncü 3 ay
Dizden üç parmak uzaklıktaki ‘hayat enerjisi’ noktası (zusanli), dizin dört parmak altında bulunur. (Dizdeki küçük pürüzlerin sona erdiği bölge)
Bu nokta uyarıcı etkisi vardır. Günde birkaç kez bu noktaya iki-üç dakika
masaj yapın. Özellikle hamileliğin son ayında her gün uygulayın.

Güzel bebekler noktası
Bebeğin babası, bileğin sekiz parmak üzerindeki ‘güzel bebekler’ (zhubin) noktasına masaj yapsın. Dokununca acıdığını farkedeceksiniz. İki dakikalık masaj sonunda rahim genişler, bebek rahatlar ve kolay uyur. Bebeğiniz ışıl ışıl ve sağlıklı olacaktır.

BİTTİ