Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Çocukların en sabırsızlıkla bekledikleri dönem yine geldi çattı; sömestir tatili. Tatiller, çocuklar için sorumlulukların azaldığı, ebeveynler için ise çocuklarıyla daha çok vakit geçirebildikleri zamanlardır. Herkeste bir rahatlama duygusu yaşatsa da çocukların büyüme ve gelişmeleri tatil nedir bilmiyor ve bu dönemde de beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor.

Ara tatilde ebeveynlere tavsiyeler

Önümüzdeki sömestir döneminde ebeveynlerin çocuklarını beslenme konusunda daha iyi yönlendirebilmeleri için sevgili BP Klinik Diyetisyeni Esin Başkaya’dan bazı pratik önerilerde bulunmasını rica ettim. İşte Sevgili Esin’den öneriler:

Haberin Devamı

Öğün sayısını belirleyin

Tatil döneminde sabah kalkış saatinin değişmesiyle beraber öğün sayısı ikiye düşebiliyor. Böyle bir durumu öngörerek öğünleri baştan planlamak önemli. Öğünlerin atlanması veya gecikmesi bir sonraki öğünde gereğinden fazla yenmesine veya anlık olarak mevcudiyetteki faydalı olmayan yiyeceklerin tüketilmesine sebep olabilir. Baştan plan yaparak çocuğunuzun tatil döneminde de bir beslenme düzeni yakalamasını sağlayabilirsiniz.

Ara tatilde ebeveynlere tavsiyeler

Sebzeleri ihmal etmeyin

Tatil döneminde çocuklar hamburger, pizza, patates kızartması gibi yiyecekleri tüketmeye daha çok istekli olabiliyorlar. Bu yiyeceklere hiç izin vermemek yerine, sebzeyle kombinlenmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Tabağın yarısının sebzeyle dolu olması, diğer yarısının çocuğunuzun sevdiği bir yiyecekle dolu olması ile dengeye ulaşabilirsiniz.

Açık büfelere temkinli yaklaşın

Bir açık büfe ile karşılaştığınızda ilk iş olarak çocuğunuzla tabaksız tüm yemeklere göz atın. Neler yiyeceğinizi belirleyin ve tabağınızı bir kez doldurun. Büfedeki tüm yiyecekleri bilmeden tabağınızı baştaki yiyeceklerle doldurmak çok yemek almanıza sebep olabilir. Çocuğunuza da bu alışkanlığı kazandırmaya çalışın.

Tatlı olarak meyve önerin

Çocuğunuz tatlı isterse ilk olarak meyveli tercihleri önerin. Özellikle kış dönemi meyvelerinden portakal çocuğunuzun tatlı isteğini gidermek için oldukça faydalıdır. Fıstık ezmeli/ballı muz, bademli hurma, kuru incir ve ceviz, eritilmiş çikolata ve meyve, çocuğunuza evde kolayca hazırlayabileceğiniz meyveli tatlı opsiyonları arasındadır. Çocuğunuzla beraber sizin de bu tarz tatlıları tüketmeniz önemlidir.

Haberin Devamı

Ara tatilde ebeveynlere tavsiyeler

Su tüketimini ihmal etmeyin

Tatil dönemi programları arasında su içmek atlanabiliyor. Bunun olmasına engel olabilmek için çocuğunuza 1.5-2 litrelik bir sürahi edinin ve her gün bu sürahiyi bitirmesini isteyin.

Bağırsak hareketleri konusunda bilgilendirin

Tatilde bağırsak hareketleri yavaşlayabilir. Çocuğunuza böyle bir durum varsa daha fazla su içmesi gerektiği ve lif tüketmesi gerektiği konusunda bilgi verin. Lif zengini gıdalar arasında bağırsaklara en iyi gelecekler sebze ve meyvelerdir. Bağırsak hareketleri yavaşlarsa bu gıdaları daha çok tüketmesi konusunda çocuğunuzu bilgilendirin.

Çocuğunuza mutfakta görevler verin

Tatil dönemi çocukların mutfağa girip deneyim kazanmaları ve farklı yiyeceklere ilgi duymaya başlamaları için harika bir dönem. Çocuğunuzdan salata karıştırmasını, sos hazırlamasını, yiyeceklerin tadına bakıp neye ihtiyacı olduğunu söylemesini, sofrayı kurmasını, bir sonraki günün menüsünü belirlemesini rica edebilirsiniz. Gözlemsel çalışmalar, mutfakta ve yemek hazırlamada daha çok vakit geçiren çocukların besin çeşitliliğine daha açık olduğunu göstermektedir. Çocuğunuzu yemek hazırlamanın bir parçası haline getirin ve onun görüşlerine değer verin.

Haberin Devamı

Bilgilerini bizimle paylaştığı ve vakit ayırdığı için kendisine teşekkür ediyorum. Tüm çocuklarımıza mutlu, sağlıklı tatiller diliyorum…