Cadde Bill Cosby, cinsel saldırı mağduru olduklarını iddia eden 5 kadın tarafından dava edildi!

Bill Cosby, cinsel saldırı mağduru olduklarını iddia eden 5 kadın tarafından dava edildi!

07.12.2022 - 13:37 | Son Güncellenme:

'Fat Albert and the Cosby Kids', 'Ghost Dad' ve ' Uptown Saturday Night' gibi yapımlarda yer alan ünlü isim Bill Cosby, 5 kadın tarafından cinsel taciz ve cinsel saldırıyla suçlandı. Kadınların dava dilekçesindeki ifadeler ortaya çıkarken, Cosby'nin sözcüsü Andrew Wyatt'tan açıklama geldi. İşte detaylar...

Bill Cosby, cinsel saldırı mağduru olduklarını iddia eden 5 kadın tarafından dava edildi

Milliyet.com.tr
Amerikalı ünlü komedyen ve oyuncu Bill Cosby hakkında bir dizi cinsel taciz ve cinsel saldırı iddiası ortaya atıldı. 5 kadın, şu anda 85 yaşında olan aktörün 1969 ile 1991 yılları arasında kendilerine saldırdığını açıkladı.

Haberin Devamı

New York'ta ikinci derece cinsel saldırı için zaman aşımı süresi 20 yıl, üçüncü derece cinsel saldırı için ise 10 yıl; her ikisi de 2019 yılında dönemin Valisi Andrew Cuomo tarafından aslında 5 yıl olan sürelerinden uzatıldı. Bu da iddia edilen saldırıların dava açılamayacak kadar uzun zaman önce gerçekleştiği anlamına geliyor. Birinci derece cinsel saldırı suçlamalarında ise zaman sınırlaması yok.

Ancak Vali Kathy Hochul Mayıs ayında, daha eski tarihlerde yaşanan cinsel taciz ve cinsel saldırılara karşı dava açılabilmesi için bir yıllık bir süre tanıyan bir yasa tasarısını imzaladı. Bu süre, 24 Kasım'da başladı.

Bill Cosby, cinsel saldırı mağduru olduklarını iddia eden 5 kadın tarafından dava edildi

"GÜCÜNÜ, ŞÖHRETİNİ VE PRESTİJİNİ KULLANDI"

Lili Bernard, Eden Tirl, Jewel Gittens, Jennifer Thompson ve Cindra Ladd; bu yasa tasarısından yararlanarak Cosby'ye, 'The Cosby Show'un çekildiği New York'un Queens ilçesindeki stüdyoya ve çok sevilen TV dizisini yapan NBCUniversal'a dava açtı. Kadınlar, komedyenin 'gücünü, şöhretini ve prestijini' kendilerini istismar etmek için 'alçakça ve korkunç bir şekilde' kullandığını iddia ediyorlar. Ayrıca söz konusu programda yer alan şirketlerin, Cosby'nin cinsel saldırılarına 'olanak sağladığı ve yardım ettiği' de öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Dava dilekçesinde, "Bill Cosby onlarca yıl boyunca kendi cinsel tatmini için düzinelerce kadına seri cinsel saldırıda bulunurken, diğer sanıklar da Bill Cosby ile olan birlikteliklerinden maddi çıkar sağlamak amacıyla bu cinsel saldırılara olanak sağlamış ve yardım etmişlerdir" ifadeleri yer aldı.

DailyMail'de yer alan habere göre; dava açan beş kişiden ikisi, (Bernard ve Tirl) 'The Cosby Show'da yer alan aktrislerdi.

EN ESKİ İDDİA 1969 YILINA AİT

Cosby'nin en kararlı suçlayıcılarından biri olan ve Ekim 2021'de de New Jersey'de Cosby aleyhine dava açan Bernard, aktörün 1990'da New Jersey ve Nevada'da, 1991'de ise Manhattan'daki evinde kendisine ilaç verip cinsel saldırıda bulunduğunu iddia etti.

'The Cosby Show'da polis memuru olarak küçük bir rolü olan Tirl ise 1989 yılında prodüksiyon personeline gitmek istemediğini söylemesine rağmen defalarca gönderildiği soyunma odasında, Bill Cosby'nin rızası olmadan kendisine uygunsuz bir şekilde dokunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Gittens, Cosby'nin kendisini 1989 ya da 1990'da Manhattan'daki evine davet ederek dizi üzerinde çalışmak için görüştüğünü, ancak daha sonra kendisine ilaç verdiğini ve cinsel saldırıda bulunduğunu ifade etti. Thompson ise ünlü ismin 1988 yılında, 18 yaşındayken Manhattan'daki evinde rızası olmadan kendisine uygunsuz bir şekilde dokunduğunu söyledi. Akörle ilgili ortaya atılan en eski iddia, 1969 yılında Cosby'nin kendisine ilaç verdiğini ve cinsel saldırıda bulunduğunu iddia eden Ladd'e ait.

Bill Cosby, cinsel saldırı mağduru olduklarını iddia eden 5 kadın tarafından dava edildi

"ÖNEMLİ BİR ADIM"

Davacıların avukatlarından biri olan Jordan Rutsky, bunun Bill Cosby'nin yaptıklarından sorumlu tutulmasına yönelik 'önemli bir adım' olduğunu söyledi:

Bu, Bill Cosby ve onu destekleyenlerin eylemlerinden sorumlu tutulmaları ve zarar verdikleri kadınlar için bir ölçüde adalet sağlanması yönünde önemli bir adımdır. Bu davadaki davacılara ve benzer konumdaki diğer kadınlara tacizcileriyle yüzleşme cesaretleri için müteşekkiriz.

"TÜM İDDİALARI ŞİDDETLE REDDEDİYOR"

Cosby'nin uzun süredir sözcülüğünü yapan Andrew Wyatt ise davayı 'anlamsız' olarak nitelendirdi ve bunun aslında ünlü kadın hakları avukatı Gloria Allred tarafından yönlendirilen bir dava olduğunu iddia etti:

Haberin Devamı

Aktör ve Komedyen Bill Cosby'nin yaklaşık 1 yıl 6 ay önce PA Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından aklanmasını kabul etmek istemeyen 5 eski suçlayıcı, New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi'nde Bay Cosby aleyhine anlamsız bir hukuk davası açmak için yeniden ortaya çıktı. Kayıtlara geçmesi açısından, bu iddia sahipleri bir zamanlar Bayan Allred tarafından temsil edilmiş ve 2014-2016 yılları arasında suçlayıcıların geçit töreninin bir parçası olmuştur. Her zaman ifade ettiğimiz ve şimdi Amerika'nın da gördüğü gibi, bu cinsel saldırıya uğradığını iddia eden insanlar için adaletle ilgili değil, tamamen para ile ilgilidir. Mahkemelerin ve kamuoyunun hukuk kurallarına uyacağına ve Bay Cosby'yi bu suçlamalardan kurtaracağına inanıyoruz. Bay Cosby kendisine yöneltilen tüm iddiaları şiddetle reddetmeye devam etmekte ve mahkemede kendisini savunmayı sabırsızlıkla beklemektedir.

Bill Cosby, cinsel saldırı mağduru olduklarını iddia eden 5 kadın tarafından dava edildi

ONLARCA KADIN TARAFINDAN SUÇLANDI

Öte yandan #MeToo hareketinin başlamasının ardından 50'den fazla kadın, "Amerika'nın babası" olarak bilinen Cosby'i, 1960'ların ortasından itibaren kendilerine cinsel saldırıda bulunmakla suçlamıştı.

2018 yılında, bir kadına 2004'te ilaç vermek ve cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu bulunan Cosby, 10 yıl hapis cezası almıştı. Pensilvanya Yüksek Mahkemesi daha sonra mahkumiyet kararını bozarak 3 yıl hapis yatan Cosby'yi serbest bırakmıştı.