Cadde CRONENBERG’ÜN MUHTEŞEM KARiYERi

CRONENBERG’ÜN MUHTEŞEM KARiYERi

10.08.2012 - 19:14 | Son Güncellenme:

Kanadalı sinemacı David Cronenberg, kariyerinde tutarlı bir başarı yakalamış az sayıda yönetmenden biri.

CRONENBERG’ÜN MUHTEŞEM KARiYERi

Bu hafta vizyona giren yeni filmi ‘Cosmopolis’ de, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarıştı. Yönetmenin 2003 tarihli Don DeLillo imzalı aynı adlı romanından uyarladığı film, Cronenberg’ün Batı sinemasında takibi en çok hak eden isimlerden biri olduğuna şüphesi olanlara cevap niteliğindeydi. Robert Pattinson’ın Eric adlı bir finans zenginini canlandırdığı ve Eric’in limuzini içerisinde çeşitli kişilerle görüştüğü film, içinde yaşadığımız döneme dair önemli konulara değiniyor. Bu başarılı filmden yola çıkarak, Cronenberg’ün etkileyici kariyerinin köşe taşlarını hatırladık.

Haberin Devamı

‘Videodrome’ (1983)
Bazı filmler çekildikleri dönemi belirler. Bir televizyon kanalının yöneticisinin, farklı ve sansasyonel bir yayın şekline geçmesinin ardından yaşanan kaotik olayları konu alan film, zamanla kült bir değer edindi. Atmosferi ve teknolojiyle ilgili söyledik-leriyle televizyonla ilgili çekilmiş en ilginç filmlerden birine dönüştü.

‘Dead Ringers / Ölü İkizler’ (1988)
Jeremy Irons’ın canlandırdığı jinekolog ikiz doktorlar ve onların kullandıkları aletlerle akıllarda yer eden film, tekinsiz, sinir bozucu atmosferiyle Cronenberg’ün gizli hazinelerinden biri. Aynı zamanda yönetmenin kariyerinde kilit bir yer tutan, psikanalitik okumaya açık. Yönetmen kariyeri boyunca ilgilendiği psikanalize son dönem filmlerinden ‘Tehlikeli İlişki/A Dangerous Method’da direkt olarak yer verdi ve psikanalizin kurucuları Freud ve Jung’u ana karakter olarak işledi.

Haberin Devamı

CRONENBERG’ÜN MUHTEŞEM KARiYERi

‘Sinek / The Fly’ (1986)
Cronenberg’ün tuhaf dönüşüm filmi, teleportla ilgili bir deney yaparken genleri sinekle karışan bir bilim adamının hazin hikayesini anlatıyordu. Bilimkurgu yönü ağır basan, Jeff Goldblum’un Seth Brundle olarak trajik bir performans sergilediği film, gelmiş geçmiş en başarılı bilimkurgulardan biri olarak akıllara kazındı. Çıktığı dönem itibariyle bir AIDS metaforu olarak okunan filmin bu yorumu Cronenberg’ü şaşırttı ve yönetmenin kendisi, filmi kanser gibi hastalıklarla veya genel olarak yaşlanmayla ilgili gördüğünü açıkladı.

‘Şiddetin Tarihçesi / A History of Violence’ (2005)
Yönetmenin bilimkurgudan uzaklaştığı ‘yeni dönemi’nin ilk ürünü olan film, adı üzerinde, şiddet etrafında dönüyordu. Viggo Mortensen’in canlandırdığı sıradan görünümlü aile babasının bir soygunda kurban konumundayken, silahına davranmasının ardından ortaya çıkan şiddeti ve ailesinin etkilenmesini konu alan film, Cronenberg’ün daha gerçek filmler döneminin de başlangıcı oldu.

‘Shivers’ (1975)
Cronenberg’in kariyerinin ilerleyen bölümlerinde karşımıza sık sık çıkacak vücut istilası konusunun ham haliyle karşımıza çıktığı bir filmdi ‘Shivers’. Bir parazit yüzünden apartman sakinlerinin, beyinsiz, seks meraklısı insanlara dönüşmesini konu alan film, yönetmenin ileride gideceği yönü işaret etmesi ve çiğ, ham işleri sevenleri memnun etmesiyle yönetmenin kariyerinde önemli bir yerde. Ancak film hakkında çıkan “Devlet parasıyla çekilmiş bir de, bu ne rezillik!” temalı bir yazı, yönetmene zor bir dönem yaşattı ve bu yazıdan Cronenberg’ün edepsiz olduğuna hükmeden ev sahibi, onu evinden de attı.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 5 FiLM

1- İLK AŞKIM (My First Love)
Yönetmen: Marie Castille/Mention Schaar Oyuncular: Esther Comar, Martin Cannavo, Martin Cannavo IMDB Notu: 4.3
KONU: Başta birbirlerinden hoşlanmayan 18 yaşındaki Sarah’yla 20 yaşındaki Zachary aşık olur. Ancak farklı iki aileden geliyor olmaları ve Zachary’nin okulda yaşadığı problemler, aşklarının önünde engeldir.

2- GERÇEĞE ÇAĞRI

(Total Recall) Yönetmen: Len Wiseman Oyuncular: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel IMDB Notu: 6.3
KONU: Quaid, en güzel anıların, süper ajan hayatında yaşayacakları olduğunu düşünmektedir. Kendine anı yükletirken bir prosedür hatası olur, aranan bir adam haline gelir ve kendini, Cohaagen emrindeki polis güçlerinden kaçarken bulur.

Haberin Devamı

3- COSMOPOLIS

Yönetmen: David Cronenberg Oyuncular: Robert Pattinson, Paul Giamatti, Juliette Binoche IMDB Notu: 6.1
KONU: 28 yaşındaki milyoner Eric Parker’ın hayatı, limuziniyle Manhattan’ın çılgın trafiğinde sıkışmasıyla can güvenliği ve mal varlığını tehdit eden bir olay serisiyle alt üst olur. Sınırların olmadığı şehir Manhattan’da o sırada kaos yaşanır.

4- LANETLİ RUH

(Emergo) Yönetmen: Carles Torrens Oyuncular: Michael O’Keefe, Ellen Keegan, Paul Ortega IMDB Notu: 5.2
KONU: Eşinin ölümünden sonra çocuklarıyla yeni bir eve taşınan Alan, yalnız olmadıklarına dair işaretler fark eder. Evde araştırma yapmaları için doğaüstü olaylarla ilgilenen bir ekip çağırır.

5-VİKİNGLER EFSANESİ: THOR

(Legends Of Valhalla: Thor) Yönetmen: Oskar Jonasson, Toby Genkel, Gunnar Karlsson
Seslendirenler: Justin Gregg, Paul Tylak, Nicola Coughlan IMDB Notu: 5.6
KONU: Animasyonda, göklerdeki tanrı babasından bir işaret olarak sihirli bir çekiç alan genç kahraman Thor’un güçlü ve kötü bir kraliçeye karşı mücadelesi anlatılıyor.

Yazarlar