Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Siz bu yazıyı okurken, ben Adana Lezzet Festivali’nde olacağım. Gitmeden önce detaylı bir acı biber araştırması yapmıştım, malum ne de olsa kırmızı biber memleketindenim.

Bu vesileyle sizlerle de son gelişmeleri paylaşmak istedim.

Hep “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” derler ama ben bu sefer “Acı yiyelim, tatlı konuşalım” diyeceğim ve size acının faydalarından bahsedeceğim.

Solanaceae familyasının ‘capsicum’ cinsinden olan acı kırmızı biberin anavatanı Güney Amerika olmakla birlikte, biber Güney Asya ülkeleri, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde 7 bin yıldır yetiştiriliyor. Acı biberde 200’ün üzerinde aktif bileşen belirlendi ve bunlardan bazıları vücudun tümünde birden fazla rol oynuyor. Keskin ve acı aroması nedeniyle yemeklerde baharat ve sos olarak da kullanılıyor.

Haberin Devamı

ACI YİYELİM TATLI KONUŞALIM

Kapsaisini duydunuz mu?

Kırmızı bibere acı özelliğini veren, kapsaisin isimli bir maddedir. Büyük aktif bir bileşik olup; ağrılı iltihap, romatoid artrit, vazomotor rinit ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi de dahil olmak üzere birçok fayda sağlar. Ayrıca, kapsaisinin etkili bir anti-kanser ajanı olduğu kanıtlandı.

Kilo kaybına yardımcı olur mu?

Elbette hiçbir besin kilo verme konusunda tek başına mucizevi bir etki yaratmaz. Ama bazı besinler içerdikleri bileşenlerle kilo kaybını destekleyici etki gösterebilir. Acı biber de bunlardan biri. Epidemiyolojik veriler, kapsaisin içeren yiyeceklerin tüketiminin obezite görülme oranını azaltabileceğini gösteriyor. Yapılan çalışmalar, kırmızı biberde bulunan aktif bileşen maddesi kapsaisinin; yağ depolanmasını da azaltabileceğini söylüyor. Bu da kırmızı biberin kilo kaybetme potansiyeli bulunduğunu ortaya koyuyor.

Diyetteki kırmızı biber, enerji alımını baskılayabilir ve açlık-tokluk dengesinde makro besin alımını değiştirebilir. Ayrıca diyetle alınan kapsaisin ilavesinin tokluk artışına neden olduğu ve yemek yeme isteğini azalttığı da bilinenler arasında.

Kırmızı biberin beslenme davranışı ve enerji alımı üzerine yapılan bir çalışmada, kahvaltıda tüketildiğinde önemli ölçüde öğle yemeğinde protein ve yağ alımını azalttığı görüldü. Ayrıca acı biberin termogenez yoluyla vücut sıcaklığını artırdığı ve enerji tüketiminin artmasına yol açtığı görüldü.

Haberin Devamı

Çoğu çalışmada kapsaisinin herhangi bir yan etkisi gözlenmedi. Eğer acıya özel bir hassasiyetiniz ya da mide ve bağırsaklarla ilgili rahatsızlığınız varsa, tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışın.

Araştırma ne diyor?

Kapsaisin içeren yiyeceklerin tüketiminin düşük obezite prevelansıyla ilişkili olduğunu gösteren bir çalışmada; aşırı kilolu ve obez olanların tedavisinde kişilere 12 hafta boyunca her gün 6 mg. kapsinoid verildi. Bireylerin karın yağları 12 hafta boyunca ölçüdü.
Çalışma sonunda kapsinoid tüketenlerin vücut ağırlığı 0.9 kg. azalırken, tüketmeyenlerin 0.5 kg. azaldı.

Sonuçlar kapsaisin tüketen bireylerin tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında yağ yakımının ve kilo kaybının daha çok olabileceğini söylüyor. Bu konuda kesin bir veri ortaya koyabilmek için daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, kapsaisinin sağlığa faydaları umut vadedici görünüyor.

Haberin Devamı

Özel bir tarif

Yağ yakan yoğurt tarifimi daha önce görmüş veya duymuş olabilirsiniz. Ama hazır kırmızı biberin gücünden bahsetmişken bir kez daha sizlere yazmak istedim. Dilerseniz YouTube kanalımdan da izleyebilirsiniz.

Malzemeler

1 kase yoğurt

41 tatlı kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı kırmızı biber

Yarım elmanın rendesi

1 tatlı kaşığı keten tohumu

Hazırlanışı: Bütün malzemeler karıştırılarak tüketilir. Ana öğün olarak yiyecekseniz, içine 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.