Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlık sorunlarının tedavisinde bitkisel ürünlerin ve doğal desteklerin kullanımı giderek artıyor. ABD’de 31 bin kişinin katıldığı ankette, insan- ların büyük çoğunluğunun tıbbi sorunlarına alternatif olarak doğal ürünler kullandığı belirlendi. Zencefil, bu alanda en çok kullanılan bitkilerin başında. Baharat olarak yemeklere tat verdiği gibi çöreklerde ve gazoz üretiminde de önemli bir yeri var. Ayrıca çay olarak da tüketiliyor. Hintler ve Çinliler için geleneksel bir ilaç olan zencefil, astım, diyabet, mide bulantısı, romatizma ve diş ağrısına da iyi geliyor. Son zamanlardaysa, egzersizin oluşturduğu kas ağrılarının azaltılmasında faydalanılıyor.

Haberin Devamı

Mide bulantısına etkileri
Özellikle hamilelik sırasındaki mide bulantısı ve kusma için zencefil önerilmektedir. Geniş çaplı bir çalışmada, kemoterapinin yan etkilerini azalttığı da kanıtlanmıştır. Amerikan Birliği Klinik Onkoloji’nin 2009’daki yıllık toplantısında sunulan araştırmaya göre, meme kanseri hastalarına standart olarak verilen kusmayı engelleyen ilaca 0.5 gram ve 1.0 gram zencefil eklenmiş. Katılımcılar kemoterapi tedavisinden üç gün önce ve sonra günde iki kez zencefil takviyesi almış. Buna göre mide bulantısı oranında, ilacı plasebo olan hastalara göre yaklaşık yüzde 40 azalma görülmüş.

Zencefil ve ağrı tedavisi
Bitkinin kireçlenme ağrısına etkisi de araştırıldı. 4-36 hafta arası günde 30 mg’dan 500 mg’a kadar zencefil alımı, kalça ve dizlerde hareketten dolayı oluşan ağrıyı azaltıyor. Zencefil bu durumda aspirin gibi steorid yapıda olmayan enfeksiyon giderici rolünü üstleniyor.
Zencefil aynı zamanda tümör dokusunun ölmesinde de etkilidir. Araştırma sonuçlarında ‘Zencefil, kas ve eklemlerdeki şişmeyi, ağrıyı azaltmaya yardımcı olan önemli bir maddedir’ deniyor.

ACIYA HÜKMEDEBiLEN BAHARAT: ZENCEFİL

Yeterli su içiyor musunuz?Sıvı kaybı, ter, solunum, dışkı ve idrarla olur. Sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybını tetikler, terlediğinizi görmeniz şart değildir. Günlük sıvı ihtiyacı her bir kalorinin metabolize olması için bir mililitredir. Yani kadınların ortalama iki bin kalorilik ihtiyaç için iki bin mililitre, erkeklerinse iki bin 500 mililitre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında her yarım saat için bir ya da iki bardak daha eklemek gerekir. Maksimum üç litre denebilir. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Su tüketmek zor geliyorsa içine bir iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane, limon ekleyin. Soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar, limonata, ayran, kefir, soda en doğru seçimlerdir. Yeterli su alıp almadığınızı idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer ki idrarınız renksize yakınsa sıvı alımı yeterlidir, koyu sarı ise yetersizdir.

Haberin Devamı

Kefirin diyetteki yeri
Kefir, sütte bulunan tüm besin öğelerini içerir. Kökeni Kuzey Kafkasya’dan gelen, inek, koyun ve keçi sütünden yapılan fermente bir içecektir. Günlük beslenme içinde süt veya yoğurt yerine kullanılabilir. Evde üretmek mümkün olduğu gibi sanayi tipi olanlar da tercih edilebilir. Laktoza duyarlı kişiler de, kefiri rahatlıkla içebilirler. Kefirdeki karbondioksit sindirimi kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, hazma yardımcı olur. Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korur ve bağırsak geçirgenliğini azaltarak ishali önler. Bazı araştırmacılar kefiri 80 yaşın üzerindeki yaşamın anahtarı olarak görmektedirler. Ancak kefir konusunda yapılmış araştırma sonuçları yetersizdir.