Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Market alışverişi yapmaya, tüm reyonları incelemeye, manav ve pazar dolaşmaya bayılırım. İstanbul koşuşturması içinde sürekli yapamasam da zamanım olduğunda alışverişe kendim gitmeyi tercih ediyorum. Ancak yurtdışındaysam mutlaka tatilin 2 -3 saatini bulursam pazar yeri veya market dolaşmaya ayırıyorum. Böylece hem gıda sektöründeki yenilikleri görüyorum hem de seyahati seven danışanlarım için farklı seçimler yaratabilme şansım oluyor. Market alışverişini siz de seviyor ve sağlığınıza da önem veriyorsanız işte bazı ipuçları:

Haberin Devamı
Alışverişte ne kadar iyisiniz
Alışveriş sepetini renklendirin. Mevsimlere göre tüm sebze ve meyvelerin rengarenk yelpazesinden yararlanın. Marketlerin sebze reyonundaki haftanın özel ürününe dikkat edin. Böylece hem daha taze hem de daha uygun fiyata alışveriş yapabilirsiniz. Renkli sebze ve meyveler sağlığınızı destekleyen ve kanser gibi hastalıkları engelleyen temel vitamin, mineral ve fitokimyasalları içerir. Kansere karşı kalkanlarınızı sağlamlaştırmak istiyorsanız sebze ve meyveden vazgeçmeyin. 

Meyveden vazgeçmeyin
Kalsiyum için sütü tercih edin: Marketteki birçok süt seçeneği var, yağlı, yağsız, yarım yağlı, laktoz içermeyen, omega 3 ile zenginleştirilmiş, kalsiyumu daha yüksek veya çocuk için. Bunlardan birisini mutlaka sepetinize alın.
Tam tahılları tercih edin: Tam tahıllılar rafine edilmiş yani beyazlaştırılmış akrabalarına göre daha fazla lif, vitamin ve mineral maddelerden sağlarlar. Bu yüzden tam buğday veya tam çavdar ürünlerini seçin, makarna ve pirinci de kepeği ayrıştırılmamış şekilde tercih edin.
Yüzde 100’ü arayın: Meyve suyu alırken etiketinde yüzde 100 ibaresini arayın, şeker ilaveli veya konsantre edilmiş meyve suyunu tercih etmeyin. Vücudunuza dışarıdan şeker yüklemeyin. Çocuklarınıza meyvenin kendisini yeme alışkanlığını yerleştirmeye çalışın.
Seyahat dostu seçenekler alın: Parka veya günü birlik gezilere gitmeyi planlarken paketlemesi kolay, besleyici yiyecekler alın.
Çocukların seçmesine izin verin ve öğretin: Çocuklarınızın haftalık alışveriş listenizi yapmanıza yardımcı olmalarına izin verin. Çocuklara besleyici yiyecekler yemeyi öğretmenin önemli bir kısmı onları yeni lezzetlerle tanıştırmaktır.
Alerjiniz varsa mutlaka etiketleri okuyun: Aşağıda alerjinin etken maddelerinin hangi besinlerde olabileceğine dair ipuçları bulacaksınız bu bölümü kesip alışverişe giderken yanınıza almanızda fayda var:
Süt ve süt ürünleri: Özellikle süt, peynir, yoğurt, dondurma, krema ve kremalı çorbalar.
Yumurta (özellikle beyazı): Kekler, beze, dondurma, mayonez, salata sosları, waffle.
Soya ve soyalı ürünler: Soya sütü, soya fasulyesi, tofu, soya sosu, bazı glutensiz ürünler.
Buğday ve buğday ürünleri: Un, ekmek, bisküvi, arpa, çavdar, bira, peksimet
Yağlı tohumlar: Yerfıstığı, fıstık ezmesi, ceviz, fındık ve fıstık içeren çikolatalar, bisküviler.

ALERJİNİZ VARSA ETİKETE DİKKAT 
Süt alerjiniz varsa sadece sütten uzak durarak korunamazsınız. Bununla birlikte besinlerin içine eklenebilen ve sütün yapısında bulunan kazein, kazeinat, laktoalbumin gibi maddelerden de uzak durmalısınız. Aşağıdaki listede bazı alerjenler için etikette dikkat etmeniz gereken maddelerin isimlerini göreceksiniz.


Süt  Kazein
Kazeinat
Kazein hidrolizatı
Laktoalbumin
Laktat solidleri
Whey ve whey solidleri
Tatlandırılarak yoğunlaştırılan süt
Kurutulmuş süt solidler

Yumurta Albumin
Kurutulmuş yumurta solidleri
Globulin
Ovomusin
Ovomukoid
Ovoglobulin
Livetin
Vitellin

MısırMısır solidleri
Mısır nişastası
Mısır şurubu
Sebze nişastası
Dekstroz
Glukoz
Mısır yağı
Mısırdan elde alkol
Mısır şekeri
Uyarlanmış mısır nişastası

Baklagiller Akasya gamı
Keçiboynuzu gamı
Guar gamları v.b.

Soya Hidrolize edilmiş bitki tohumu
Konsantre edilmiş soya
Soya proteini
Soyu unu
Bitki kaynaklı protein konsantresi
Yapısallaştırılmış bitki proteini