Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

'Güzel yaşlanma' birçok etkenin bir araya gelmesiyle oluşur. İçinde hayata bakış açısından beslenmeye kadar pek çok şey vardır

İzole olmamak, sosyal çevreyle ilişkileri devam ettirmek, aile ve arkadaşlara destek vermek, etkinliklerden haberdar olmak, pozitif düşünmek önemlidir. Yaşamınızda ne kadar çeşitlilik olursa, ilerleyen yaşlara zihinsel ve duygusal olarak adapte olmanız o kadar kolaylaşır. Yaş ilerledikçe, tansiyon, şeker, kalp hastalıkları, kanser riskleri artar. Ancak, haklı olarak yaşamımız boyunca fit ve genç kalmak istiyoruz. Hiçbirimiz ilerleyen yaşlarla ilgili rahatsızlıklarla uğraşmak istemeyiz. Bedenen ve ruhen sağlıklı kalmak için en iyi yollardan biri, gıda olarak zengin ve sağlıklı bir diyet uygulamaktır.

Haberin Devamı
ALTIN YILLARA SAĞLIKLI GiRMEK
Ama bunun temellerini genç yaşta atmakta fayda var. Her şeye rağmen ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi.
Önemli olan, zayıflatan bir beslenme programı değil, yaşam şartlarınıza uygun bir beslenme tarzını benimsemektir. İyi beslenme, hayatın her dönemi için güçlü bağışıklık sistemi ve zihin, yüksek seviyede enerji, hızlı iyileşme, kronik hastalıkları daha iyi yönetebilme olanakları sağlar. Uzun süreli sağlık için daha iyi beslenmede yapılabilecek ilk şey, vücudunuzun şu anda neye ihtiyacı olduğunu bilmektir. Kronik rahatsızlığınız sebebiyle özel bir ilaç veya diyet tedavisi içindeyseniz mutlaka bir beslenme uzmanından öneriler almanız gerekir.

Karbonhidratlar seçin: Beyaz pirinç ve beyaz ekmek, içinde beyaz un olan her türlü işlenmiş ürünü tüketmekten kaçının. Bunların yerine tam buğday ekmeği, esmer pirinç, ruşeym, yulaf, çavdar tercih edin.

Yeteri kadar lifli gıda tüketin: Her gün 1-2 porsiyon sebze ve 2-3 porsiyon meyve tüketin. Midenizi rahatsız etmediği sürece çiğ sebze ve meyvenin en önemli faydası, besin değerlerini korumaları, kabızlığı önlemeleridir. Çiğ sebze ve meyveler mineral, vitamin, lif ve sindirime yardım eden enzimler bakımından zengindirler. Ayrıca, bunları hazırlamak için çok zamana da ihtiyacınız yoktur. Isırmakta veya çiğnemekte zorlanırsanız, sert olan sebze ve meyveleri küçük parçalar halinde kesebilir ya da buharda yumuşatabilirsiniz.

Sebzelerinizi buharda pişirin: Sebzelerdeki vitaminleri korumanın yolu, buharda pişirmek veya hafifçe az yağda sote etmektir. Bu yöntem ile etler ve sebzeler hem çabuk pişer, hem renklerini ve tatlarını yitirmezler hem de şekilleri bozulmaz. Yöntemin başarısı etlerin sertleşmesine, sebzelerin de kurumasına izin vermeyecek kadar hızlı hızlı karıştırmaya ve aşırı pişirmemeye bağlıdır.

Dost yağlar tercih edin: Zeytinyağı, fındık veya ceviz yağları günlük beslenmenizde yer almalı.
Su içeren yiyeceklere yönelin: Her gün yeterli su içmenin dışında, su içeren yiyecekler de tüketin. Yeterli sıvı tüketmek, toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder, kabızlığı hafifletir, eklemlerinizi esnetir. Ayrıca zihnin berrak ve net kalmasına yardımcı olur. Kavun, karpuz, salatalık, marul, elma, lahana ve çorbalar yüksek sıvı içerirler.
İnsan vücudu karmaşık bir yapıdadır ve fazla bakıma ihtiyaç duymaz. Birçoğumuz bunu doğal karşılar, ona değer vermeyi unuturuz. Onu yanlış yiyeceklerle, ilaçlarla, alkol ve sağlıksız yaşam tarzıyla kötü kullanırız. Ve sonra iflas edince, ne olduğunu merak ederiz. Hayatın altın yıllarına sağlıklı ve fit girmek için, seçtiğimiz besinlere dikkat etmeliyiz.

Haberin Devamı

Emeklilik erkekleri farklı etkiliyor
65 yaş, artık yeni 'orta yaşlı' haline geldi. Günümüzde, insanlar 70-75 yaşındakilerden 'genç-yaşlı', 75’den sonrakilerden 'yaşlı' olarak bahsediyor. Bu kategoriler, sadece bu yaşlara erişen erkeklerden neler beklenmesi gerektiği konusuna rehberlik etmesi için faydalı. Örneğin genç-yaşlı, çoğunlukla sağlıklı, ailesi ve arkadaşlarıyla olan ilişkisini güçlü bir şekilde devam ettiriyor. Artık günümüzde, birçok 50 yaşındaki erkeğin önünde yaşanacak 25-30 senesi daha var. Ancak, bu yılları keyifle geçirecek kadar sağlıklı olmanız önemlidir. Kaliteli bir yaşam için her bireyin hazırlığını yapması ve hayatının sorumluluğunu alması önemlidir. Bazı erkekler, yaşlı adam kalıplarına inanır ve öyle de yaşarlar. Yaş eşittir, çalışmayı kesmek, öğrenmeyi bırakmak ve kaçınılmazı beklemek anlamına gelmez. Böyle hissetmeye 65 yaşında başlanırsa ve 10- 15 sene veya daha uzun süre hayattan kopuk yaşanırsa bu durum, yaşam süresini ve kalitesini olumsuz etkiler.