Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

D vitamini, eklem sağlığı üzerinde çok önemli rol oynar ve yetersizliğinde artrit gibi romatolojik rahatsızlıklara yakalanma riski artar

D vitamini, güneş ışınlarının yardımıyla vücut tarafından yapılır. Bu elzem vitamin aynı zamanda somon, orkinos, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklarda, yumurta sarısında, zenginleştirilmiş süt, meyve suları ve kahvaltılık gevreklerde bulunur.
Sağlıklı ve çeşitli beslenmeyle bireyler, günde yaklaşık 100-150 IU D vitamini alabilir. Ancak D vitamini yetersizliği belirlenmiş bireyde sadece besinlerle fayda elde etmek pek mümkün olmaz. Bu durumda mutlaka hekim önerisiyle destek almak gerekir. Çünkü D vitamininin eksikliği kadar aşırı alımı da tehlikeli. Kısaca kendi başınıza kullanmayın veya tavsiyelerde bulunmayın.

Eklemler, güneşi seviyor
Çeşitli araştırmalar, tüm yaş gruplarında D vitamini eksikliği yaşanabileceğini gösteriyor. D vitamini yetersizliği; kanser, diyabet, bazı bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, depresyon ve artritlere sebep olabilir. Artritler; ağrı ve eklemlerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bağ dokusu hastalıklarıdır. En sık görülenleri, romatoid artrit, osteoartrit ve gut.
Araştırmacılar, artriti olan bireylerin D vitamini yönünden yetersizlik yaşadıklarını belirtiyor. 2 binden fazla birey üzerinde yapılan çalışmalarda D vitamini yetersizliğinin kronik, ağrılı ve bireyin yaşam kalitesini düşüren eklem hastalığı romotaid artritle bağlantılı olduğunu belirlendi.

Haberin Devamı

NE KADARI YETERLi?

* Güneşli havalardan faydalanın. Güneşin tepede olduğu saatler dışında, haftada 2-3 gün 15-30 dakika arasında güneş ışığına çıkın. Koyu ten rengine sahip olanlarda, D vitamini sentezi daha zor. Açık tenlilerdeyse 10-15 dakika yeterli.
* Ülkemizde, hemen hemen her mevsim güneş ışığından yararlanma olanağı var. Ancak gebe ve emziren kadınlar, kapalı giyinenler, D vitamini takviyesi almalı. Günlük öneri, 70 yaşına kadar günde 600 IU, daha sonrasındaysa 800 IU’dir. Bazı hekimler, bireyin sahip olduğu risk faktörlerine göre doz uygulaması yapabilir. Bazı kaynaklar da günlük miktarı 1000 IU olarak önerir ancak çok fazla alımının zararları unutulmamalı. Günde 10.000 IU’den daha fazla alımında böbrekler ve dokular zarar görür. D vitamini takviyenizin D3 olmasına özen gösterin çünkü D3’ü, vücut kendisi üretir. Son araştırmalar, D3 vitaminin, vücuttaki D vitamini seviyesini artırmakta üç kat daha etkili olduğunu ortaya çıkardı.
* D vitamini yetersiz-liğinde; kronik ağrı, sıklıkla enfeksiyon, mide ve bağırsaklarla ilgili sorunlar, depresyon ve güçsüz kemikler oluşur. Yeterli D vitamini almadığınızı ya da günlük 1000 IU miktarını geçtiğinizi düşünüyorsanız mutlaka kan testi yaptırın. 25 hidroksi-kolekal-siferol D testiyle vitamin seviyenizi öğrene-bilirsiniz. Kandaki değeriniz 20 ng/ml. veya yüksekse yeterli, daha azsa eksiklik var demektir. Ölçümlerin mevsim değişiklikleri göz önüne alınarak yılda en az iki kez yapılma-sında fayda var.
* Steroid kullanımı, D vitaminini engeller. Steroid kullanıyorsanız mutlaka hekiminize danışın. Aynı durum zayıflama ilaçları içerisindeki orlistat ve kolesterol düşürücü bazı ilaçlar için de geçerli.