Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün kış aylarında keyifle tüketebileceğiniz meyveli tatlı tarifleri paylaşacağım. Meyveli tatlılar; hazırlık aşamasında yağ kullanılmadığı için daha düşük kalorilidir. Hem de lezzetlerine doyum olmaz

Havalar iyice soğumaya başladı. Güneşli gün sayısı azalıyor. Hava da erken karararınca bir an önce eve koşmak isteğim giderek artıyor ve açıkçası bu durum üzerime bir rehavet çökmesine neden oluyor. Kış aylarında genelde daha erken uyuyoruz, yaz aylarına göre daha hareketsiz zamanlarımız oluyor. Ama bu tembellik havası pek iç açıcı bir haber değil. Çünkü kış mevsimi en çok kilo almaya meyilli olduğumuz zamandır.
Bu aylarda daha az hareket edip, daha çok yemek yenmesi ve vücudun yağlanma eğilimi ile metabolizma yavaşlar. Bahar ayları gelip, ince kıyafetler giymeye başlayınca “Eyvah yaz geliyor” diyerek, hızlı kilo verme çareleri aranır.
Eğer “Ben asla bu duruma düşmem” diyorsanız sizi tebrik ediyorum ancak “Tam da beni tarif ettin Dilara” diyorsanız, şimdiden uyarmak istiyorum: Sürekli mevsimsel kilo alıp vermek; bel kalınlaşmasına ve metabolizmanızda yavaşlamaya sebep olabilir.
Kış aylarında akşam keyfinizi tatlı ile artırmak alışkanlığınız varsa lütfen bunu her akşam yapmayın, haftada birkaç gün ile sınırlamaya çalışın. Ağır tatlılar yerine hafif seçimler yapın.
Bugün kış aylarında keyifle tüketebileceğiniz meyveli tatlı tarifleri paylaşacağım. Meyveli tatlılar; hazırlık aşamasında yağ kullanılmadığı için daha düşük kalorilidir. Hem de lezzetlerine doyum olmaz.

Bereketin simgesi: Aşure
İslam tarihinin en önemli zamanlarından olan Muharrem ayına girdik. Muharrem ayı tatlısı olan aşure evlerde kaynamaya başladı. Muharrem ayının 10. günü olan “aşure günü” geçtiğimiz haftaydı. Ancak çeşit çeşit yemiş ve baharatların harmanıyla lezzetlenen aşureyi dileğiniz zaman yapabilirsiniz.
Aşure ayı çocukluğumun en sevdiğim dönemlerinden biridir. Muharrem ayı geldiği zaman evde bir telaş ve heyecan başlardı. Anneannem bir mühendis edasıyla malzemeleri alır, bardak bardak ölçüm yapardı. Aşureyi seri bir şekilde sanki ona müzik eşlik ediyormuşçasına ahenk ve neşe içinde hazırlardı. Mekanı cennet olsun, canım anneannemi izlerken bana öyle gelirdi en azından.
Aşure piştikten sonra tabaklara servis edilir ve benim en sevdiğim bölüm başlardı: Aşure dağıtmak. Kapı kapı dolaşıp komşulara aşure dağıtmanın keyfini hiçbir zaman unutamam. Mersin’de geçen çocukluğumun en özlediğim yanı zaten bu paylaşımlar ve komşuluk ilişkileri. Şimdiden size afiyet olsun.

Haberin Devamı

FIRINDA ARMUT TATLISI

Haberin Devamı

MALZEMELER:
* 4 adet armut * 1/2 tatlı kaşığı toz tarçın * 5 adet ceviz içi * 2 tatlı kaşığı bal
HAZIRLANIŞI:
Armutları ikiye bölüp, ayva tatlısında olduğu gibi çekirdekli kısmı çıkarın. Armutları, çukur kısımları üstte olacak şekilde dizin. Üzerine bal gezdirin, tarçını ve dövülmüş cevizi serpip fırına verin.
Not: Çocuklar için bal yerine demir içeriği nedeniyle pekmez, demir emilimini kolaylaştırmak için de C vitamini kaynağı taze kivi püresi de ekleyebilirsiniz.

AŞURE

Haberin Devamı

MALZEMELER:
* 1 su bardağı buğday * 1/2 su bardağı kuru nohut * 1/2 su bardağı kuru fasulye * 1/3 su bardağı pirinç * 10 adet kuru kayısı * 1 çay bardağı kuru üzüm * 1 çay bardağı fındık içi * Şeker yerine bitkisel tatlandırıcı olabilir (İsteğe göre artırılıp azaltılabilir) * 2-3 yemek kaşığı tarçın * 6-7 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:
Ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı su ile düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ıslatma suyu ile birlikte kaynamış buğdayın içine atın ve 20 dakika daha pişirin. Pirinç, doğranmış kuru kayısı, kuru üzümü de ilave edip pişirin. Gerekirse biraz daha su ilave edilebilir. En son tarçını ve tatlandırıcıyı (veya şeker) ilave edip iyice karıştırın ve ateşten alın. Ilıyınca üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

KARIŞIK KIŞ KOMPOSTOSU

MALZEMELER:
* 1 küçük boy elma * 1 küçük boy armut * Yarım ayva * Yarım küçük boy nar * 1 çay kaşığı karanfil * 4 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:
Elma, ayva ve armudu yıkayın, küp küp dilimleyin. Suyu kaynatın. Tüm meyveleri ilave edip, pişirin. Ateşten aldıktan bir süre sonra sıcakken karanfl (gerekirse tatlandırıcıyı) ekleyip karıştırın. Meyvelerin kendi şekeri yeterli olacaktır. Serinledikten sonra servis yaparken süslemek için nar kullanabilirsiniz.