Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bir yağmur, bir güneş derken bahar geldi gelecek. Baharın gelmesiyle de birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk şikâyetleri başlayacak. 
Baharın ve güneşin getirdiği rehavete, iş, trafik, stres ve gerginlik duygusu da eklenince bazıları bu dönemi daha zor atlatıyor. Ben şimdiden kendinizi bahara hazırlamanızı tavsiye ederim.
Meyve, sebze ve ağırlıklı beslenmeye ağırlık verilmelisiniz 
Gevşeme egzersizlerinden yararlanılabilirsiniz.
Günlük içilen su miktarı 3 litre civarında tutulmalı, çünkü ısınan hava vücudumuzun su ihtiyacını artırır. Bu geçiş döneminde öğünlerimize biraz daha su eklemek, metabolik faaliyetler için gerekli olan su ihtiyacını karşılamaya iyi gelir. 
İyi ve kaliteli bir uyku düzenini sağlamak için stres azaltılmalıdır. Sigara, alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. 
Yatarken bitki çaylarından yararlanılabilir. Her akşam aynı saatte uyuyup, sabahları da aynı saatte uyanmaya çalışmak; uyku düzenimizin aksamasına izin vermediğimiz gibi, gün içinde yorgun düşmememizi sağlar.
Bu dönemde yapılan doğa yürüyüşleri, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir. Eğer uzun yürüyüşler mümkün olmuyorsa,  sabahları açık pencere önünde temiz havada yapacağımız basit jimnastik hareketleri bile dolaşım sistemimizin harekete geçmesini sağlar, daha fazla oksijenle bizi daha canlı kılar. 
Bu dönemde sentetik yerine pamuklu kumaşlardan üretilen giysileri tercih etmek, terleme metabolizmamızın ayarlanması  için vücudumuza yardımcı olacaktır. 
Her gün sabah ya da akşam duş almakla oluşacak temizlik ve arınma hissinin bize verdiği mutluluk, ruh sağlığımızın iyileşmesine ve bazı reaksiyonlara neden olan polenleri vücudumuzdan temizleyecektir. 
Çay iyi bir gevşeme ve iyilik hali yaratır. Kahveyi azaltıp çaya ağırlık verebilirsiniz.
Çinko ve elzem yağ asitlerinden zengin beslenme için özellikle deniz ürünleri, kuru baklagil ve tam tahıllar tüketilmelidir. Balık, ceviz, fındık, badem, keten tohumu tüketmelisiniz.
Magnezyum, kas ve sinir sisteminde etkindir. Magnezyumun yeterli alımı kasları rahatlatır. En iyi kaynakları; kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tam tahıl taneleridir.

Haberin Devamı

Mevsim geçişleri bedeni arındırmak için en uygun zamanlardır
Aslında vücudumuz terleme, solunum, idrar yapma, dışkılama gibi metabolik faaliyetlerle toksinleri atma mekanizmasına sahiptir ancak şehir yaşamı doğal toksik temizliği zorlaştırır.
Mevsim geçişlerinde yılda   3-4 kez bedeninizi temizlemek üzere doğal beslenme ana prensip olmalıdır. Yani sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, işlenmemiş tam tahıl ekmeği, kuru baklagiller, balık, kefir, yağlı tohumlarla bol su kolay uygulanabilecek bir detoks şeklidir. Böyle bir beslenme şekli en az 3 gün ama tercihen 7-10 gün uygulanabilir. Bu süre içinde kafein, alkol ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı


Mucize karışımlar
Kivi, zencefil, salatalık ve greyfurt karışımı içilebilir.
Soya sütü, kivi, ananas karışımı yapılabilir.
Kefir, iyi bir ara öğün seçeneğidir, badem veya fındık ile tüketilebilir.
Ceviz, Omega 3 kaynağıdır ve genel ruh haline iyi gelir. 
Kuru yaban mersini ve tuzsuz badem yorgunluğa birebirdir.

Haberin Devamı

OKUR SORUSU
Sebze ve salatayı çok yediğimde oluşan gaz  problemini nasıl çözebilirim?
Genelde kükürt içeriği yüksek olan sebzeleri (brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, beyaz lahana gibi) tükettikten sonra gaz problemleriyle daha sık karşılaşılır. Bunun için sebzeleri çeşitli baharatlarla birlikte tüketmek fayda sağlayabilir. Özellikle sarımsak, kimyon, kişniş, anason, zencefil, biberiyenin sebzelerle birlikte pişirilmesi, sindirim sıkıntılarını rahatlatacaktır.
Tarhun, defne yaprağı ve rezene gibi bitkiler de sindirime yardım eder. Ayrıca yemeklerden sonra bir fincan nane veya rezene çayı içmek de sindirimi rahatlatıp, gaz şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olabilir.