Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bir gün güneş cömertçe davranırken ertesi gün soğuk ve yağmurlu hava yüzünü gösteriyor. Bu durum, enerji dengesinin bozulmasına yol açıyor ve birçoğumuz bahar yorgunluğu yaşıyoruz

Genel bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi şikayetleriniz varsa bahar yorgunu olabilirsiniz. Bu yorgunluğun sebepleri düşünülürken mutlaka beslenme de gözden geçirilmeli.

Enerjinizi yükseltmek ve yorgunluğu yenmek için

* B ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum bakımından yeterli beslenip beslenilmediği gözden geçirilmeli.
* Meyve, sebze ve lifli beslenmeye ağırlık verilmeli.
* Günlük içilen su miktarı, üç litre civarında tutulmalı.
* Sentetik yerine pamuklu kumaşlardan üretilen giysiler tercih edilmeli. Terleme, metabolizmamızın ayarlanması ve havadaki elektrik yükünün dengelenmesi için vücuda yardımcı olacaktır.
* Açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruhsal sağlınıza iyi gelir.Uzun yürüyüşlere çıkılamıyorsa sabah kalkınca odanızı havalandırıp, oksijenle dolmasını sağlayın. Gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz, böylece dolaşım sisteminizin harekete geçmesiyle güne daha zinde başlayabilirsiniz.
* Stresle baş etmeyi öğrenmeye çalışın ve vücudunuz iyi bakın. Yoğun egzersiz sevmiyorsanız yoga, pilates veya masajı deneyin. Düzenli kan şekeri seviyesi, depresyon ve yorgunlukla mücadelenizin olmazsa olmazıdır.
* Hem kilonuzu hem de bel çevrenizi kontrol etmek için; rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinler tercih edilmeli.
* Doygunluk hissi sağlamak için; ayaküstü atıştırma, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken veya arabada yemek yememeye çalışın.
* Sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek, tadına vararak, yemek yediğinizi hissederek beslenmeye özen gösterin.
* Her gün sabah ya da akşam duş almakla temizlik ve arınma hissinin verdiği mutluluk, ruh sağlığınızı iyileştirir. Ayrıca bazı reaksiyonlara neden olan polenlerin vücuttan temizlenmesine yardımcı olur.
* İyi ve kaliteli uyku düzeni sağlamak için stres azaltılmalı. Sigara, alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durulmalı.
* Yatarken bitki çaylarından yararlanılabilir. Rezene, yeşil çay, ıhlamur, papatya, mate rahatlatıcı etki gösterecektir.
* Her akşam aynı saatte uyuyup, her sabah aynı saatte uyanmaya çalışın. Bu uyku dengesi, gün içinde yorgun düşmenizi engeller. Günde 7-8 saat uyumaya çalışın. Baharı enerjik geçirmeniz dileğiyle...